Ellenzék lépéskényszerben

2013. július 22. 11:50

A „fél-ázsiai”, patriarchális kormányzati stílust az állampolgárokban jobban bízó, nyitottabb, demokratikusabb gyakorlatra kellene cserélni.

2013. július 22. 11:50
Sik Domonkos
Szuverén

„Könnyen lehet, hogy a kelleténél lassabban, de a múlt héten sikerült tető alá hoznia első választási megállapodását a két legnagyobb ellenzéki pártnak. A dokumentum egyszerre tartalmaz diagnózist és konkrét vállalásokat. Így lehetőséget teremt arra, hogy előzetes képet alkossunk arról, hol tart a mai ellenzék, milyen megoldásokat sikerült találnia az immár évek óta húzódó identitásválságra. Azt a kérdést, hogy pontosan milyen dilemmák elé néznek az ellenzéki pártok, valamint civil támogatóik több korábbi írásban részletesen megvizsgáltuk. Jelen pillanatban három egymással összefüggő kérdés tűnik központi fontosságúnak.

Elsőként azt kell megvizsgálni, hogy sikerül-e olyan programot összeállítani, ami nem csupán visszavonja a Fidesz aggályos intézkedéseit (ebben az értelemben reaktív), de azon túlmenő perspektívát is képes nyújtani (ebben az értelemben előremutató)? Másodikként az a kérdés merül fel, hogy sikerül-e azt az általános legitimációs deficitet kezelni, ami a pártpolitika egészét sújtja, és ebben az értelemben hitelesen fellépni? Végül pedig azt a kérdést kell megvizsgálni, hogy sikerül-e a demokrácia minőségén, oly módon javítani, hogy a civil és a pártpolitikai szektor között partneri viszony jöjjön létre?

Belátható, hogy mindezek a kihívások vagy egyidejűleg kezelhetők, vagy sehogy. A civil mozgalmak kritikai funkciójának pártpolitikába történő becsatornázása nélkül aligha kezelhető az elhúzódó legitimációs válság, miközben minőségileg egy kormányzat épp azzal tudna újat mutatni, hogy a »fél-ázsiai«, patriarchális kormányzati stílust az állampolgárokban jobban bízó, nyitottabb, demokratikusabb gyakorlatra cseréli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. július 22. 16:14
Domi!! Ki is lesz az új Me, ha össze(vissza)jön???
balbako_
2013. július 22. 15:00
Éppen ez az, gyakorlatilag abban állapodtak meg, hogy majd megállapodnak. Ráadásul a büszke "ellenzéki" megállapodásból, kimaradt a Jobbik, a DK, és az LMP. Erről ennyit.
tetigi
2013. július 22. 14:30
Sík vagy, Sik! Vagy nálatok ez lenne a sikk?
kaktuszvirág
2013. július 22. 13:50
Ezek a balosok vajon hol élnek? A FIDESZ- nek még mindig nagyobb a támogatottsága,mint a baloldalnak,a Jobbikot számításba sem veszik,pedig nagy a támogatottsága. A"szent" bizonytalanok,mint a nevükben benne van a bizonytalan nem biztos,hogy mindnyájan balra szavaznak, már ha egyáltalán elmennek szavazni.Marad még a sok kis libsi párt (Fodor,Kuncze stb.) amik csak visznek szavazatokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!