Miért nemzeti a trafik?

2013. július 02. 16:52

Az átnevezések segítségével a kormány azt a már említett narratívát sulykolja az állampolgári agyakba, hogy a jelenlegi kurzus alatt minden nemzeti.

2013. július 02. 16:52
Sándor Klára
Galamus

„Nyájon kívülről nevetséges a »nemzeti« jelző túlhasználata – azoknak, akik azt gondolják, hogy mégis mi más volna egy-egy magyar hivatal, s mégis mitől volna az egy dohánybolt. Ne becsüljük azonban le az utóbbiak jelentőségét: a trafikok árulják el legpontosabban, hogy a »nemzeti« a Fidesz szándéka szerint ma »fideszes«-t jelent – úgy is fölfoghatjuk, hogy végre megjelent az őszinte szóhasználat.

Ugyanakkor az átnevezések segítségével a kormány azt a már említett narratívát sulykolja az állampolgári agyakba, hogy a jelenlegi kurzus alatt minden nemzeti, s egyben azt is, hogy ha nem ez a kurzus diktál, akkor az nem a nemzet érdeke szerint való – hiszen ha minden kormány »nemzeti«, akkor semmi értelme nem volna a nemzetizésnek. Racionálisan persze nagyon sokan tudják, a Fidesz saját magára aggatott jelzője egyszerű manipuláció, de akár akarják az állampolgári agyak gazdái, akár nem, a tudatalattijukba mégis ez kúszik-mászik be – azért, mert jelentésértelmezésünk és következtetéseink jelentős része automatikusan, a tudatunk folytonos ellenőrzése nélkül zajlik.

Megszoktuk, hogy a nyelv tömve van rejtett jelentésekkel, és megszoktuk azt is a nyelvelsajátítás során, hogy ezeket tudatos kontroll nélkül értelmezzük – sőt lényegében fontosabbnak tekintsük –, mint az expliciten kimondott szavak jelentését. Ha azt halljuk, hogy »ez itt a piros kocka«, akkor utánagondolás nélkül föltételezzük, hogy van legalább még egy kocka, és az nem piros. Ha azt halljuk, hogy ez a jelenlegi a nemzeti ügyek kormánya, akkor automatikusan azt dekódolja az agyunk, hogy a többi nem az.

Nyilvánvalóan nagyon sokan tudják, hogy ez zajlik, mégis érdemes ennek a folyamatnak a mechanizmusát valamivel részletesebben is megnézni, mert a manipulatív trükkök egyetlen ellenszere az, ha minél többen fölismerik a lényegüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Axxtro
2013. július 03. 14:52
Kedves Klára azért, hogy az ilyen ronggyá égett SZDSZ-es okoskodónak legyen miről értetlenkedni.
atila68
2013. július 03. 08:59
Kedves Sándor, vagy Klára? Ha Sándor, akkor azért nemzeti, mert ez a neve. Ha Klára, akkor azért nemzeti, mert csak.
incze
2013. július 03. 00:50
Azért nemzeti, mert ennyire futja. Nem kell magyarázat, közönségnek elég.
plazaboy
2013. július 02. 22:40
Most lehet a nyelvet köszörülni a szerzőn, de valaki magyarázza már meg, hogy mi a nemzeti egy dohányboltban. Köszi, előre is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!