Az ellenzék dilemmái – 2.

2013. július 31. 10:16

Folytassuk ott, ahol a múltkor abbahagytuk: a választási matematikánál.

2013. július 31. 10:16
Lendvai L. Ferenc
Galamus-csoport

És egyébként se ijesztgessen senki azzal, hogy majd visszatérnek a 2010 előtti állapotok. Ha tényleg vissza akarná hozni őket valaki, akkor sem tudná, mert a helyzet radikálisan megváltozott. Azok a mai ellenzéki politikusok, akik akkoriban kormánypártiak voltak, nem látszanak annyira hülyének, mint a Bourbonok, hogy semmit se tanultak és semmit se felejtettek volna, bár lehet, hogy van egy-kettő, őket tényleg ideje lenne kivonni a forgalomból. (És persze, akármilyen szellemes és akármilyen jellemző is Talleyrand mondása, a szó szoros értelmében mégsem igaz: XVIII. Lajos bizony nem pont úgy folytatta, ahogyan szegény XVI. Lajos csinálta – lehet, hogy nem felejtett, de valamennyit azért tanult.)

Az elhatárolódásnak mindamellett radikálisnak és keménynek kell lennie. A korrupcióról világosan ki kell mondani, hogy ami abból tényleg volt (mert ma már a hírhedt nokiásdoboz is inkább csak legendának látszik), azt ma is föl kell tárni és meg kell büntetni. A maffia- és kémügyekről ki kell mondani, hogy mindent a nyilvánosság elé kell belőlük vinni, s ha vannak felelősök, tegye a dolgát a rendőrség, az ügyészség és a bíróság; derüljön ki, csakugyan bűnösökről van-e szó, vagy szerencsétlenkedő balfácánokról. A 2006-os rendőri eljárásról, mely a dühöngő csőcselékkel szemben alapvetően indokolt, de alkalmasint mértékét vesztett volt, szintén ezt kell kimondani: ha vannak még felelősségre nem vont bűnösök, vonják őket felelősségre. A 2004-es népszavazásról azt kell kimondani, hogy habár látni lehetett: a meghirdetett cél megvalósíthatatlan (a határon túli magyarok a mai állampolgárság és választójog birtokában sem tudnak a nemzet részévé válni, hiszen a nemzet nem más, mint tagjainak ténylegesen együttélő politikai közössége), minden jel arra mutatott, hogy a jobboldal egyszerűen szavazatokat akar vásárolni, így a kezdeményezést nemigen lehetett támogatni; mára azonban visszavonhatatlan fait accompli lett belőle.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2013. július 31. 14:13
Ugyan teljesen más okból kifolyólagosan, de ugyanazon dilemmázik a (nemlétező) baloldal, mint egykor József Attila, mikor papírra vetette Két hexameter c. versét.
kjkj945
2013. július 31. 13:59
llf dili emmái!!
Text adósság
2013. július 31. 12:50
Ne matekozz Gala-muszi Feri! Lebegjen a szemed előtt a 22.000 milliárd adósságotok azt is jól kimatekoztátok! 11.000 milliárdba került a Gala a többit muszira költöttétek. Prutty
tetigi
2013. július 31. 12:17
Azért ez a maszatolás se semmi: "mert ma már a hírhedt nokiásdoboz is inkább csak legendának látszik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!