Az ellenzék dilemmái – 1.

2013. július 17. 15:31

Egy kritérium van csupán: melyik párt vagy csoport hány lehetséges szavazót tud hozni, s netán hányat riaszt el közben.

2013. július 17. 15:31
Lendvai L. Ferenc
Galamus

A kormány kétértelmű sikereivel szemben az ellenzéknek egyértelmű dilemmái vannak. A baloldali ellenzéknek, természetesen, mert más ellenzéke a jelenlegi jobboldali rezsimnek nincsen: a radikális jobboldali párt nem ellenzéke, hanem még több jobboldaliságot követelő ösztökélője. A dilemmák abból fakadnak, hogy a mostani kormányzat egy saját magának kedvező választási rendszert hozott létre, mivel ez a rendszer egy nagy, egységes és erős választási tömb győzelmét hivatott biztosítani. Ilyen erő pedig jelenleg csak a mai kormánykoalíció, s hogy a baloldali ellenzék ilyen erővé tudjon válni, ahhoz számos nehézséget kell leküzdenie. Mégpedig két szempontból is: egyfelől abból a szempontból, hogy győzni tudjon a választásokon, másfelől pedig abból, hogy győzelem esetén kormányozni tudjon. (...)

Komolyra fordítva a szót. A baloldali ellenzéken belül két komoly erő van: a Szocialista Párt és az Együtt. (Szándékosan nagyolom el a dolgot.) A választási győzelemhez nekik kell először megegyezniük, s aztán megnézni, melyik kisebb (bár ettől még értékes) szövetségesüket tudják a megegyezésbe bevonni. Ha ennek bármelyik esetben bármelyik részről akadályai vannak, vagy pláne ha a kisebb szövetségesek kezdenek el az erejük által nem indokolt föltételeket támasztani, akkor a bevonásukról adott esetben le kell mondani. És hogy melyikről, annak egy kritériuma van csupán: melyik párt vagy csoport hány lehetséges szavazót tud hozni, s netán hányat riaszt el közben, a választók ugyanis nem követik automata szavazógépek módjára pártjaik és pártvezetőik megegyezéseit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. július 18. 07:12
"a baloldali ellenzéknek, természetesen, mert más ellenzéke a jelenlegi jobboldali rezsimnek nincsen" Hazudtolta meg önmagát LL Ferenc. Most komolyan, hogy lehet ennyire figyelmetlen valaki ennyi idősen? Deklarálja, hogy van "baloldali ellenzék" ami önmagában feltételezi, hogy van nem baloldali ellenzék is ami értelemszerűen "jobboldali ellenzék", majd kijelenti, hogy nincs "jobboldali ellenzék". Ezek után minek olvassam tovább? Jellemzően ballib publicisztikai módszer, hogy az elején axiómaként kezel valamilyen hazugságot, majd aköré tengelyezve ír cikket.
Text adósság
2013. július 18. 05:45
Már a neved is riasztó a képedről meg ne is beszéljünk, Fefe! Prutty!
Jason Bourne
2013. július 17. 20:36
Az "együttnek" végülis sikerült olyan nevet találni, amin bejegyezte a bíróság? Sikerült a bravúr?
kuwiq
2013. július 17. 19:15
Nem pont a témához, de csodálkozásomnak kell hangot adnom, hogy az elvtárs hozzájárult, hogy ilyen fotó készüljön és nyilvánosságra kerüljön róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!