A kormány sikerei – 2.

2013. július 10. 18:24

A kormánypárt társadalompolitikájának lényege tehát egy újsütetű magyar klientúra-burzsoázia kiépítése.

2013. július 10. 18:24
Lendvai L. Ferenc
Galamus

„A magyar politikai élet fő iránya csaknem száz év óta ismét egyfajta gravaminális politika, a magyar sérelmek fölhánytorgatása, ezúttal a történelem folyamatainak szükségszerűségével szemben. Ezt röviden Trianon-traumának lehet és szokás is nevezni, azonban, amint erről egyszer már írtam, az igazi trianoni tragédia nem a méltánytalan határok megvonása volt, hanem az, hogy az 1867–1918 közt a magyar elitnek nem sikerült létrehoznia a modern polgári nemzetet: a többnyelvű »magyar politikai nemzetet«. Az ország így szembekerült a történelmi progresszió fő áramával (ezt a valódi tragédiát írta meg Szekfű Gyula a Három nemzedékben), s ez a kudarcélmény lassan már száz éve táplálja Magyarországon a haladásellenes, modernitásellenes, kapitalizmusellenes, Nyugat-ellenes érzelmeket. Ahelyett, hogy szembenéznénk a kétségtelenül súlyos tényekkel.

A kormánypárt társadalompolitikájának (amennyiben lehet egyáltalán így nevezni) lényege tehát egy újsütetű magyar klientúra-burzsoázia kiépítése. Ezt a célt szolgálja az ún. »unortodox« gazdaságpolitika is, amely a Nyugat és a kapitalizmus, egyáltalán a társadalmi haladás ellen folytatott »szabadságharc« eszköze. Ezért van a gátlástalan eszközökkel folytatott hadjárat is a baloldal ellen, mivel a baloldaliság legbensőbb lényege éppen a társadalmi haladás igenlése, és a Paul Tillich által »eredetmitikusnak« nevezett hagyomány tagadása. De a társadalmi haladás kizökkenti a népet a tespedéséből, márpedig senki sem szeret kizökkenni, a kapitalizmus versenyre és teljesítményre késztet, de senki sem szeret versenyezni és teljesíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. július 11. 12:34
"újsütetű magyar klientúra-burzsoázia" Ahm, ellesték az amerikai zsidóktól. Ügyes!
Selamat
2013. július 11. 08:43
Bevallom, nem ismertem néhány pillanattal ezelőttig a gravaminális szót. S mielőtt kigugliztam volna, csak eszembe jutott, hogy tényleg, ki a francnak is irogatják ezek a galamuszik az ilyen szavaikat? Mert akikből eddig megéltek, és ezután is megélni óhajtanak, azok még a Trianont sem értik, hát még a gravaminális Trianont... Még azt sem mondhatni, hogy az asztafiókuknak irnak, mert mindig webre hányják a sületlenségeiket. De KINEK is???
szalámis hegedű
2013. július 11. 08:14
http://cink.hu/cenzuraztak-a-beszpidezett-gyikember-orbant-727810666
grimpic
2013. július 11. 07:49
"mivel a baloldaliság legbensőbb lényege éppen a társadalmi haladás igenlése." Uramista, ezt a süket rizsát! Legbensőbb mi? Nagyon-nagyon mélyen, a béka valaga alatt elrejtve, úgy hogy senki, soha ne találja meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!