Dohányosok és trafikosok szívatása, MCMLXVIII. rész

2013. július 31. 19:42

Arról már hallhattunk, hogy fiatalkorúakkal teszteltetik, kiszolgálnak-e 18 éven aluliakat a dohányboltokban. Ahogy viszont ezt teszik, az már egészen elképesztő.

2013. július 31. 19:42
Lakner Dávid
Alternatíva

„Tovább folyik a trafikokkal való bohóckodás, most éppen a fogyasztóvédelem segítségével. Arról már hallhattunk, hogy fiatalkorúakkal teszteltetik, kiszolgálnak-e 18 éven aluliakat a dohányboltokban. Ahogy viszont ezt teszik, az már egészen elképesztő: bemennek a fogyasztóvédelmisek, elterelik az eladók figyelmét, majd jogszabálysértést jelentenek be, mondván, nem lett időben kiküldve a közben a boltba belépő 16 éves diák.

Már eleve az nevetséges, hogy tizennyolc év alatt be sem lehet lépni a boltba. Semmi értelme, senki nem a látványtól fog kedvet kapni, ha meg a fiatalkorú meg akarja venni a cigit, majd úgyis megkéri egy idősebb haverját rá. De az eladó nem is feltétlenül fogja észrevenni, hogy ha hatan állnak előtte sorban, akkor a negyedik esetleg fiatalkorú lesz. Ha meg mégis, és beszünteti a kiszolgálást, amíg el nem hagyja a boltot a fiatalkorú, hát a többi vásárló fogja szívni a fogát: teljesen jogosan ráadásul. Ha valaki például épp munkába siet, nem nagyon fogja díjazni, hogy az amúgy is tízperces sorban állást még efféle intermezzók is színesítik.

Ez történt Veszprémben is, ahol az eladó bár nem szolgálta ki a 16 esztendős diákot, ám nem küldte ki időben, amit jogszabálysértésként könyveltek el a fogyasztóvédelmisek. Többen fel is vetették egyébként, hogy nem a fogyasztóvédelem követett-e jogszabálysértést azzal, hogy szabálysértő állapot létrejöttében való közreműködésre használt fel egy fiatalkorú személyt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hümmögő
2013. augusztus 01. 14:02
A haverokat büntetnék? Nem hiszem, de lehet, hogy egy kis porszem került a gépezetbe és ki kell tolni néhány nem havert! Hm!
ragazzo
2013. augusztus 01. 14:01
az alapkérdéshez: a fogyasztóvédelem csúsztat, az, hogy '18 éven aluli személy be sem léphet a nemzeti dohányboltba' NINCS benne a törvényben, a veszprémi trafikos jogszerűen járt el azzal, hogy igazolványt kért, majd megtagadta a kiszolgálást, pontosan ezt írja elő számára a törvény: " 16.§(1) A dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatása során törekedni kell arra, hogy fiatalkorú dohánytermékhez ne juthasson. (2) Amennyiben annak gyanúja merül fel, hogy a dohánytermék értékesítési helyére (dohányboltba, elkülönített helyre) fiatalkorú személy lépett be, illetve a dohányterméket fiatalkorú kívánja megvásárolni, a dohánytermék-kiskereskedő köteles a fogyasztót életkora hitelt érdemlő igazolására felhívni. (3) Amennyiben a fogyasztó az életkorát a (2) bekezdésben foglaltak szerint nem igazolja, vagy bebizonyosodik, hogy a fogyasztó fiatalkorú, részére semmilyen termék nem értékesíthető, és azonnal fel kell szólítani őt arra, hogy a dohánytermék értékesítési helyét hagyja el.
pedroamigo
2013. augusztus 01. 10:10
Tényleg nem az eladókon kellene kitölteni a trafikmaffia iránt érzett dühöt de ők vannak kéznél. Ezt vállalták akkor amikor beálltak eladónak...
puszika
2013. augusztus 01. 10:09
Mert szerinted ,hogyan kellene , kisfiam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!