A szegények mindig veletek lesznek

2013. június 28. 08:40

A koldulásról szóló legújabb törvény nem Magyarországot érinti, de nálunk is aktuális.

2013. június 28. 08:40
Závodi Zsuzsanna
Reposzt.hu

A koldulásról szóló legújabb törvény nem Magyarországot érinti, de nálunk is aktuális. A pozsonyi óvárosban önkormányzati rendelet született, hogy a nap bizonyos időszakában tilos a koldulás, illetve tilos fekve vagy ülve akadályozni a közlekedést a közterületeken. Mit kezdünk a közöttünk élő hajléktalanokkal, kéregetőkkel? Nem kell Indiáig vagy Kalkuttáig, de még Szlovákiáig sem elmenni, ha az emberi kiszolgáltatottsággal, a szegénység túlélési mechanizmusaival akarunk szembesülni. Akarunk? Vagy kénytelenek vagyunk?

A koldulással és zaklató koldulással kapcsolatban számos kormányrendelet született Magyarországon is 2000 és 2010 között. A koldulást tiltó törvények újrafogalmazására, »finomítására« többször sor került, de végeredményben a koldulás két formája mindvégig büntetendő maradt. Az egyik a kisgyermekkel való koldulás, a másik az un. zaklató koldulás. Az ezredfordulón hatályba lépett rendelet kimondta, hogy »Aki közterületen vagy nyilvános helyen másokat zaklató módon koldul, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.« /218/1999. (XII. 28)5. § /

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. július 28. 22:04
Az emberi méltóságot sérti a koldulási törvény és jogtalan is: segítséget kérni mindenkinek joga van, egységesen ráfizetne az egész emberiség, ha nem így volna!
magnamater
2013. július 01. 11:50
Ha Szlovákia nem tud a polgárai megélheetőségéről gondoskodni, nem tilthatja meg nékik, hogy mások segítségét kérjék. Szlovákia, ez az újszülött állam, alighanem a leggonoszabb a világon - nem az állampolgárságot,hanem ezen államot kell megszűntetni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!