Különös nekrológ

2013. június 22. 18:15

Nem tudom elfelejteni, hogy Horn szervesen működtette azt a rendszert, mely nem hogy elengedte, de még tovább is lökte a lejtőn szeretett hazámat.

2013. június 22. 18:15
Weszprémy Gábor
Campusonline

„Egy olyan emberről van szó, akinek múltja sötét foltokban bővelkedik – jelen esetben a sötét folt nem csak a kinyomozhatatlan 1956-os tevékenységét jelenti, hanem azt is, hogy később aktívan vett részt a rezsim működtetésében. A rendszer összeomlása utáni politikai »önátmentők« egyik archetípusa, aki nem csak a »cocializmus«, hanem a rendszerváltozás után is komoly karriert futott be. Nyilván van összefüggés a kettő között.

Sokan a mai napig úgy gondolják, köztük én is, hogy úgy lehetett volna igazán »rendszerváltani«, ha egy óriási purifikációval új, a rendszerhez nem kötődő emberekkel kezdjük el a harmadik magyar köztársaságot. Azonban ennyire nem vagyok naiv, tudom, hogy ilyen és olyan okokból ez kivitelezhetetlen volt, és talán az is lesz. Szokás példaként felhozni az egykori szocialista blokk manapság legerősebb országát, Csehországot; a valódi kép azonban valószínűleg közelebb áll a mostanság elkezdődött politikai botrányokhoz.

Horn Gyulát tehát nehéz elbúcsúztatni. Na, nem azért, mert annyira kötődnék hozzá! Épp ellenkezőleg: az ő távozásával messzebb kerültünk legújabb kori történelmünk egyik legrosszabb időszakától. Viszont történészként nem tudom megkerülni, hogy ne történelmi távlatokban tekintsek rá és tevékenységére. Kétségtelen, hogy voltak »jó húzásai«, azonban nem tudom elfelejteni, hogy szervesen működtette azt a rendszert, mely nem hogy elengedte, de még tovább is lökte a lejtőn szeretett hazámat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jancsipapa
2013. június 23. 15:27
Hogy is volt 89-ben? - A keletnémetek itt sátoroztak az osztrák határon . A magyar vezetés ( Horn külügyminiszter ) részt vesz a Németországban (nyugat ) tartott összejövetelen . USA , Szovjetunió , Németország , stb.... Azt az utasítást adják ,hogy Magyarország tekintse magát tranzitországnak és engedje tovább a keletnémeteket . Horn ennek alapján így tett . Ha azt az utasítást kapja ,hogy lövessen ,azt teszi .
Soma
2013. június 23. 12:31
Horn nyugodjon békében-ha tud-. Ugyanúgy, mint mindazok, akik idegen érdekek miatt eladták a lelküket.
korona
2013. június 23. 08:41
Remélem a jövő, igaz történelemkönyvei, mint rossz példát, mint a haladással nemtörődő, de a kommunizmusért tevő hanyag alakot fogják említeni. A horn-korszak, amelyben Bokros Lajos volt a pénzügyminiszter. Az egész banda zsidó, és zsidóbérencekből állt.
yetee
2013. június 23. 05:21
WTF Weszprémy Gábor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!