A balos akadémikusok bosszúja a nulla pontos pályázat?

2013. június 14. 15:51

Percek alatt a net sztárja lett Demeter Tamás filózófus elutasított pályázata, ami az összes objektív kategóriában maximális pontszámot kapott, de az „összbenyomásra” nullát.

2013. június 14. 15:51
Szily László
Szily László
Cink

„Percek alatt a net sztárja lett Demeter Tamás filózófus elutasított pályázata, ami az összes objektív kategóriában maximális pontszámot kapott, de az »összbenyomásra« 
nullát
. Hogy miért? Még nem tudjuk, de nem kizárt, hogy ez itt a bosszú a hírhedt filozófusbotrányért, amit közvetetten maga Demeter robbantott ki annak idején.

Talán már kevesen emlékeznek rá, de a Magyar Nemzet filozófusbotránya és Heller Ágnes meghurcolása 2009 decemberében, az MTA Filozófiai Intézetének karácsonyi buliján egy szóváltással indult. A nulla pontos Demeter Tamás volt az egyik fél, a másik pedig Gábor György, az intézet igazgatóhelyettese. A személyeskedő vita közben Demeter a jiddis eredetű mispóhe szót használta, ami családot, összetartó társaságot, pereputtyot jelent, és egyformán használják a zsidók, illetve az antiszemiták. A hat-nyolc jelenlévőn kívül senki sem tudja, pontosan mi hangzott el, Gábor verziója szerint Demeter először azt mondta neki, hogy a te fajtád szokott hazudozni, majd amikor Gábor visszakérdezett, úgy fogalmazott, a te mispóhéd szokott hazudni.

Gábor a megjegyzést egyértelműen antiszemita támadásnak vette és Demeter ellen hangos sajtókampány indult, főleg amikor a filozófus nem sokkal később egy 20 ezer eurós akadémiai díjat kapott, amiről a Népszava »Kitüntették a zsidózó filozófust« címmel számolt be. Ezt a cikket a lap később kénytelen volt helyreigazítani, mert olyan mocskozsidózásról írtak benne, amit egyetlen jelenlévő sem állított soha, és persze bizonyítani sem tudták. Demeter mindvégig tagadta, hogy antiszemita lenne vagy akár, hogy a megjegyzését ilyen éllel tette volna.

Ez után a botrány után a filozófusok akadémiai pályázati rendszere, a bennfentesség, az egymásnak osztogatás témák maradtak, vizsgálat is indult, majd a kormányváltás után a Magyar Nemzet segítségével megindult a frontális támadás Hellerék ellen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2013. június 15. 05:58
A, de meg milyen fontosak a filozofusok..katasztrofak sorozatan, amit ok elmeletieskedtek ki, bizonyitottak..Fizetni az emberiseg fizetett erte.
packó_
2013. június 14. 22:48
Ágnes asszony, Gyucsány nem lőtt? De hogy Lukács elvtárs sem lőtt? Senki sem lőtt?
atila68
2013. június 14. 21:51
Te tényleg "szili" vagy Laci! Eh! (legyint)
heep
2013. június 14. 21:14
Filozófusok akik nem képesek filozófiai magasságokba emelkedni? Nekik is marad a kicsinyes bosszú, a pénz féltése? Egyre erősödik bennem az érzés, hogy egyszerűen szélhámosokból áll a hazai filozófus társadalom nagy része. Egyébként is egyre kevesebb a létjogosultsága a szakmájuknak. Az emberi természettel a pszichológusok, a természet törvényeivel a matematikusok/fizikusok, a társadalmi folyamatokkal a politológusok/szociológusok foglalkoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!