Antiszemita ország?

2013. június 23. 13:36

A kormány szerint a faji megkülönböztetésnek demokráciában nincs helye, ezért tette a holokausztot tananyaggá, az antiszemitizmus ellen pedig zéró toleranciát hirdetett.

2013. június 23. 13:36
Sárközi Mátyás
Heti Válasz Online

„Magyarországot jól ismerem, s – jóllehet az ottani parlamentbe a választók bizonyos hányada bejuttatott egy olyan pártot, melynek egyes tagjai kirekesztő kijelentéseket tesznek, továbbá volt példa antiszemita incidensekre – a legnagyobb közép-európai zsidó közösség a kormány oltalma alatt áll, szabadon gyakorolhatja vallását, és kulturális reneszánsza korszakába lépett.

»A németség szembenézett a múltjával, a magyarság nem« – halljuk az érvelést. Pedig Bibó István már 1948-ban tanulmányt írt a zsidóság 1944 utáni magyarországi viszontagságairól, elismerte a társadalom felelősségét a történtekért. Azóta könyvtárnyit írtak erről a hazai szakértők, s megállapításaik nyomán is megerősödött az ország jelenlegi kormányának az az állásfoglalása, hogy faji megkülönböztetésnek demokráciában nincs helye, ezért tette a holokauszt történetét és tanulságait tananyaggá, az antiszemitizmus ellen pedig zéró toleranciát hirdetett. Közben Németországban nincs betiltva olyan újnáci szervezetek működése, melyek tagjai tömeggyűléseken éljenzik a fajgyűlölet szónokait. Egy müncheni utam alkalmával jegyezte meg a taxisofőr, amikor elhaladtunk a bajor főváros pályaudvaránál, a szerb vendégmunkások vasárnapi korzóján zsivajgók előtt: »Adolf idején nem jöhetett volna ide ez a csürhe.« »Milyen Adolfra gondol?« – kérdeztem a sofőrt. »Tudja azt maga jól« – bökte oda. Ennyit a múlttal való német szembenézésről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naftalinernő
2013. június 23. 22:24
Az antiszemitizmus kialakulásában nagyrészt felelősek az olyan "megmondóemberek", akik most ott kalapoltak Szárszón a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-klikknek. Igaz, számukra nem drága mások élete, hiszen úgyis elmenekülnének vagy kivásárolnák magukat, ha baj lenne, addig meg nyugodtan acsaroghatnak a megbízóik felkérésére.
Akitlosz
2013. június 23. 21:30
Kevés biztosabb dolog van az életben annál, minthogy a mandineren minden nap megjelenik minimum egy zsidós, holokausztos cikk.
Thomas Müller
2013. június 23. 19:08
Nincsen antiszemita ország. Talán az arab országokat kivéve, akik a zsidókhoz hasonló toleranciával rendelkeznek, és most éppen kölcsönösen utálják egymást. Az átlagember semmit sem tud a zsidókérdésről, sokukat nem is érdekli (ballibek).
Gyurcsány Viktor
2013. június 23. 17:39
"szabadon gyakorolhatja vallását" Kurvanagy eredmény, ez úgy a XX. század eleje óta alap a civilizált világban. Ezt kiemelkedő eredménynek beállítani elég röhejes. "ezért tette a holokauszt történetét tananyaggá tette" Azta, hát ez is micsoda bátor lépés! A XX. századi Európa egyik legfontosabb, Magyarországot is érintő eseménye bekerült a tananyagba! Hát ez nem semmi! "Egy müncheni utam alkalmával jegyezte meg a taxisofőr..." Ja, mert egy darab taxisofőr hitelesen reprezentál egy egész népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!