Ember a gáton

2013. június 13. 17:16

Az árvíznek köszönhetően teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy napjaink Magyarországa egyszemélyes kézi vezérlésű ország lett.

2013. június 13. 17:16
Jakab Attila
Galamus

„A dunai gátakkal ellentétben azonban a közmédiában egyértelműen átszakadt a gát. A magyar társadalom legnagyobb problémája, hogy a kádári »gulyáskommunizmusban« az immunrendszere teljesen legyengült. Nem érzékeli a kórt, amely lassan rágja belülről. Mivel a romániai Ceausescu-rendszert jó, ha hírből ismeri, lehetetlen felismernie azokat az áthallásokat, finom párhuzamokat, amelyek a most kibontakozó Orbán-rezsimmel összekötik.

A Ceausescu-rendszer történetében, alakulásában szintén egy természeti katasztrófa játszott fontos szerepet: mégpedig az 1977-es földrengés. Ma Magyarországon egy ahhoz fogható folyamat indult be. Az árvíznek köszönhetően teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy napjaink Magyarországa egyszemélyes kézi vezérlésű ország lett. Ugyanakkor a közmédiában megjelentek a személyi kultusz első jelei is: a televízió helyzetjelentéseinek első köre nem annyira az árvízről, hanem egyre inkább Orbán Viktorról szól, aki mindenütt ott van, és mindent személyesen irányít (»főispánokat« utasít). Mintha Arany Jánost hallanánk: »Egy, csak egy legény van talpon a vidéken«. Most nem nótázik; dolgozik.

Ez a miniszterelnökre koncentrálás mondhatni a túllihegési kényszer természetes következménye. Pozícióját féltve mindenki mindenkit túl akar szárnyalni az alattvalóságban. A jelt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke, Osztie Zoltán belvárosi plébános (lásd Magyar Narancs 2013. január 17.), által celebrált születésnapi hálaadó szentmise adta meg. Ez az alkalom jelenítette meg, hogy a személyi kultuszra van társadalmi igény, és kielégítésében hazai katolikus egyházfik hajlandók tevékenyen közreműködni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. június 14. 11:51
Milyen kéjelegve közölte a ballib média némely osztrákok "lesújtó" véleményét a hóhelyzet kapcsán, most bezzeg, hogy ott /is/ hullák voltak itt meg még szálka se ment senki újjába, nagyokat hallgatnak és próbálnak fanyalogni.
magnamater
2013. június 14. 09:00
A malom játékban jó a Galamus, megy néki a csiki-csuki bármit tesz az Orbán, rosszra lehet magyarázni.Nem veszik észre: a méltatlan támadástól a népszerűsége még jobban növekszik.
berzsian56
2013. június 14. 08:20
Ezeknél a galamdúcosoknál a napi gyűlölködés úgyszólván házi feladat. Egy héten belül legalább háromszor vetődtek mellé, de mit sem zavarja őket. Tfiugg, holnapra ki van beosztva? Először az árvízsegély számlaszámába kötnek bele, azután az élőfába. Mindegy csak váladozni lehessen.
1istvan
2013. június 14. 08:10
"Pozícióját féltve mindenki mindenkit túl akar szárnyalni az alattvalóságban" itt vagy példának jakab attila!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!