Győzelem

2013. június 14. 09:22

Miközben az áradat napjaiban a felülről nyitott kasszából könnyű kézzel markol a kormány, két áradat között egyáltalán nem törődik a gátakkal.

2013. június 14. 09:22
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

„Az elmúlt tizenöt évben a mostani az ötödik nagy árvíz. A hírekben szereplő összegeket összeadva ezalatt mintegy 420 milliárd forintot költött az ország a rendkívüli védekezésre és az ár utáni újjáépítésre, vagyis (a fenti kalkulációhoz képest) már akkor is bő százmilliárdos vesztésben vagyunk, ha az emberi tragédiáktól eltekintünk. És miközben az áradat napjaiban a felülről nyitott kasszából könnyű kézzel markol a kormány, »mindent megtéve« az emberéletek és az anyagi javak mentéséért, ugyanaz a kabinet (nem csak a mostani, az elődjei is) két áradat között egyáltalán nem törődik a gátakkal.

Megint elég, ha a hivatalos kormánydokumentumból idézünk: 1998 és 2010 között az összes tervszerű árvízvédelmi ráfordítás nem érte el a 100 milliárd forintot, ez éves átlagban szánalmasan keveset, hét-nyolcmilliárdot jelent. És az idei költségvetésben is ekkora számot találunk. »A hazai vízgazdálkodásban a forráshiány miatt az állam kockázatvállalásra kényszerül, illetve eseménykövetővé válik: mindig az aktuális víz-problémát kezeli, és nem tud preventív lenni. (...) Az állami források a nemzeti vízgazdálkodási fejlesztésben mára teljesen lenullázódtak (...) A leromlott, vagy előírt méretűre ki nem épített védművek miatt a hangsúly kényszerűen a katasztrófakezelés irányába tolódott el (...) A többszörös szervezeti átalakítás a vízügyi ágazat létszámának több mint 70%-os csökkenéséhez vezetett, ami ma már a működőképességet is megkérdőjelezi« – még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ezt nem egy ellenzéki hírportál, hanem az Orbán-kabinet friss vízstratégiája rögzíti.

Amit az elmúlt napokban a kamerák közvetítettek – kétségbeesett polgárok, profik és önkéntes amatőrök, közmunkások és politikusok harcát a vízzel –, valójában a Pató Pál-típusú magyar árvízvédelem illusztrációja volt. Hogy mégsem lett nagyobb baj, az persze ettől még győzelem – egy olyan csatában, amelyet leginkább a politikai elit rövidlátása ellen vívunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. június 14. 14:52
Na megint egy ballib aki belefingott a nulláslisztbe. De vajon ott volté a gáton. Mert sem a nagypofájú Alföldikez, Konrádokat, Závadákat, Kulkákat, sem a Hahásokat nem láttam vizesen.
grün
2013. június 14. 14:08
bezzeg a cucilisták alatt valóságos gátország épült...
Zsolt75
2013. június 14. 12:08
Most jön az, hogy a homokzsákok negyede is elég lett volna, csak a zsák- és homok-oligarchák által távvezérelt O.V. egy kis szereplésért cserébe pánikot keltett...
balbako_
2013. június 14. 10:58
Ez az űzött tekintetű rendre melléfog, a feje rendszeresen koppan a kapufán. Görcsösen igyekszik a feltételnek megfelelni, miszerint az erre hangolt füleknek nap, mint nap kell valami Fidesz ellenest, kiváltképp kormány- és Orbán ellenest kiizzadnia. Most is olyasmibe trafált ami egyszerűen nem igaz! Ha valaki tett valamit az árvízvédelemért az az első és második Orbán kormány. A főszerkesztője meg még nála is rosszindulatúbb hülye, mert ezt a kis szemetet lehozza. Ez azonban legyen az ő bajuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!