Jegyzet a gátról

2013. június 12. 17:01

Jó volt látni, hogy közösséggé formálódott az a néhány ember, akik egy-egy homokkupac körül dolgoztak. Azt viszont nem, hogy a politikusok a katasztrófahelyzetből is igyekeztek előnyt kovácsolni.

2013. június 12. 17:01
Földi Bence
benyóblog

Jó volt látni, hogy közösséggé formálódott az a néhány ember, akik egy-egy homokkupac körül dolgoztak. Márpedig elég sokféle népség ragadott homokzsákot: hetvenkét éves nyugdíjasoktól kezdve, nagycsaládosokon, cigányokon, budapestieken át a környék közismert meleg úriemberéig mindenki ott volt, aki élt és mozgott. Jó volt látni, hogy mindenki azt adta bele, amit tudott: vasárnap esti homoklapátolásunk közben a környékbeli asszonyok folyamatosan elláttak minket mindennel, mi szem-szájnak ingere: sütemények, szendvicsek, kávé. (...)

Azt viszont nem volt jó látni, hogy a politikusok a katasztrófahelyzetből is igyekeztek előnyt kovácsolni: az MSZP-n kívül minden komolyabb és komolytalanabb párt kivonult a gátakra, hogy lefotóztassa magát, amint segíti népét. Vagy csak hogy divatozzon kicsit. Ugyancsak előszeretettel nyúltak a témához az árvízi védekezés kellős közepén közéleti blogok: vagy azért, hogy Orbánt kritizálják – vagy éppen a kritikákat cáfolják –, vagy pedig azért, hogy felemlegessenek internetes pletykákat (igaz akadt érdekes elemzés-jellegű írás is). Ezzel a védekezést nem segítették – elvégre nem a gátakon voltak, hanem írogattak –, ráadásul tovább mélyítették az ország rákfenéjének is tekinthető politikai törésvonalakat. Holott még Gyurcsány Ferenc is – miután Budaházyékkal lapátolt együtt Vácott – kijelentette: »Volt egy kis odamondogatás és visszaszólás, némi harciasság is, de végül mindenki lapátolta a homokot. Mert annak nincs pártállása...«, Bajnai pedig szintén fotózkodott a politikai pártpaletta ellenkező oldalában hívő fiatalemberrel.

A szocialista propagandafilmeket idéző, »filmesztétáknak« is komoly muníciót nyújtó »árvízi őrjárat«-ok főszereplőjeként tündöklő Orbán Viktor és köre is megpróbálta saját sikereként beállítani a Németországnál és Csehországnál is olajozottabban működő árvízvédelmet. Számomra – és Lakner Dávid számára is – azonban a gátakon inkább úgy tűnt, hogy az emberekben ez mélyebben gyökerezett: a közös érdekek összehozták az embereket, ráadásul nem is oly rég éltünk át egy hasonlóan nagy árvízet: 2006-ban ugyancsak pakoltam homokzsákokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Selamat
2013. június 13. 07:42
Betegek ezek a szerencsétlenek! Kinjukban már azt sem tudják, hogy mit mondjanak, hogyan kisebbitsék a kormány, MINDENKIVEL összefogott és EGYÜTT dolgozó MINDEN ember sikerét. Az ilyen "jegyzetelőkhoz", meg a balfasz újságirókhoz képest a ciánkáli egy édes orvosság.
Felebarát
2013. június 13. 06:18
mindkét oldal védi a saját ölebét...
Soma
2013. június 12. 22:46
A büdös francba már! A ballibák most azért szomorúak, mert nekik nem "jutott" árvíz? komolyan mondom, jöhetne már valami olyan napkitörés, ami törli a hülyeséget.
szalámis hegedű
2013. június 12. 21:22
Felcsút határán állunk a vártán, Állunk tűzözönben minden poklon át. Őrködünk a vártán, Felcsút népe álmán. Álljuk vad hadaknak minden ostromát. Refrén: Rajta, csak rajta, törhetetlen fajta. Bátran tankok ellen száz halálon át, Rajta, rajta, rajta, végső diadalra. Rajta, ezernyelvű, egyszívű brigád! Ezer a nyelvünk, egy a szerelmünk, Szabad földön szabad boldog nemzedék, Ajkunknak átkát, bosszúnknak lángját Szélvész, vörös kakas hordja szerteszét. Refrén Felcsút határán éjt-nap a vártán Állunk ronthatatlan élő sorfalat. Felcsút határán serken még a holt is, Serken, talpra ugrik, puskatust ragad. Refrén Bár hull a vérünk, most szembenézünk, Bérenc horda ellen ontjuk most a vért. Ám míg csak élünk, nem tiporja népünk, Küzdünk martalóchad ellen Felcsútért! Refrén
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!