Tarlós a Rasszista utcából

2013. június 13. 07:21

Tarlós István akkor lenne igazán bátor, ha Tormay Cecile-ről azt az utcát nevezné el, ahol az ő irodája működik.

2013. június 13. 07:21
Dési János
Dési János
Népszava

„Lássuk be, Tormay Cecile-t ma egyetlenegy dolog teszi alkalmassá arra, hogy szóba kerüljön, mint utcanév. Az, hogy közismert rasszista volt, aki bátran kérkedett fasiszta nézeteivel. Ennyi. Írói munkássága annyit sem ér, mint az a papír, amire kinyomtatták. Harmadosztályú kurzusszerző, senki sem emlékezne rá, ha nem jönne most olyan jól azoknak, akik szélsőséges, rasszista identitásukat akarják megerősíteni.

Szakvélemény ide-oda - ha valaki nem kapálódzik kézzel lábbal az ellen, hogy az effajtákról utcát nevezzenek el, az nem tesz mást, mit elismeri: a rasszizmus bőven elfogadható szerinte. Én nem mondom azt, hogy Tarlós rasszista lenne, nyilván nem az. De úgy gondolja, ha erre van igény, akkor ezt adja. Ennyit az ő bátorságáról, demokráciafelfogásáról. Amikor legutóbb Orbán nyilvánosan csicskáztatta, ébredt bennünk némi szánakozó együttérzés.

De amióta Tormay közről álmodik, tovaszállt ez is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2013. június 13. 13:24
"Írói munkássága annyit sem ér, mint az a papír, amire kinyomtatták. " Désitől olvasni ilyet, kifejezetten megmosolyogni való. Désikém, amiket kiizzadsz magadból, azok hová valók? Mert szerintem eléggé nagy hiba, hogy nyilvánosságot kapnak egy napilapban...
ballada
2013. június 13. 10:37
Dési féle firkászok szerint mindenki rasszista aki nem a gyilkos kommunisták tagja vagy nem a seggnyalója ,az ilyen bunkók azt se tudják mi az irodalom szépsége ,az ilyen bunkók tiltották a Margaret Michael : Elfujta a szél műveit is .Merem állítani nem olvasta a könyvet .Filmen is csodálatosan szép de könyvben utánozhatatlan,volt szerencsém olvasni az első kiadásának mind két kötetét még az átkosban .Könyvet titokban ismerősök között adtuk kézről kézre mert index alatt volt .Nagy ismeretség útján belehetett szerezni Jugoszláviában ,de ez már többedik kiadása volt.
tetigi
2013. június 13. 10:25
Néhány apró történelmi és irodalomtörténeti tény, amivel a cikk t. Szerzője a jelek szerint nincs tisztában: Az olasz fasiszta rendszert Benito Mussolini 1922. évi hatalomra jutása után vezették be. Igazából egyedül ez az olasz rendszer nevezhető fasizmusnak, mivel Hitler rendszere nemzetiszocialista volt, csak ezt az internácik az erős áthallás miatt nem szívesen ismerik be. Hitler nácizmusa sokkal inkább a kommunizmussal volt rokon, mint az olasz fasizmussal. Ennyit a fasizmusról és 1922-ről. Tormay Cécile „Bujdosó könyv”-e viszont 1920-ban jelent meg, így semmiképpen nem lehetett fasiszta. Ne köszönd, Dési, igazán nincs mit, szívesen máskor is!
röviden
2013. június 13. 10:04
Dési közismert irodalmár, esztéta. Csőppet se zavarja, mondjuk olyan Kortárs nímandok véleménye, mint Horváth János, Schöpflin Aladér, Babits, Móricz, vagy Szerb Antal. Tormay szar és kész, mert azt momdja. A politikai nézeteit kifogásolni lehet, azt esztéikai értékítéletnek beállítani inkorrekt. Dési egy alattomos csirkefogó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!