A biciklisták öt nagy pofátlansága

2013. június 20. 09:47

Lekényszerültem egy időre a bicikliről, így gyalogosként és autó utasaként feljegyeztem öt olyan hétköznapi helyzetet, amit bringáról észre sem veszek, de nem tekerve eléggé nagy pofátlanságnak tűnik.

2013. június 20. 09:47
Bucsy Levente
KüllőnÉlő

„Bicós fejjel tök simán kerülgetek (nem játszom!) gyalogosokat akár a Belváros új főutcáján vagy másutt, ahol a bringás és gyalogos közlekedés vegyesen és sűrűn előfordulhat; tökéletesen letojom, hány centire megyek el tőlük, van rutinom, nem veszélyeztetem őket, esély nincs, hogy bajt okozzak. A gyalogos szemszögéből mindez úgy néz ki, hogy »majdnem elütöttek«, »az utolsó pillanatban ugrottam félre«, »életveszély a városi séta«. Folyamatosan pislogok, mikor és merről jön újabb nindzsa (ugye ők azok, akiken nincs lámpa). Nem buli tehát gyalogosként átélni egy ilyen surranást, ez viszont bicikliről egyáltalán nem érzékelhető, úgyhogy kicsit másképp is lesz ez, ha kijön a megszépült kerékpárom.

Ahogy a kerékpáros kiszámítja az autós és a gyalogos haladását és ehhez idomítja kanyarodásait, fékezéseit, ugyanúgy a volán mögött is számol az ember némi bizonyossággal; ha egy kerékpáros nem jelez balra a sávjában, akkor vélhetően marad a sávjában úgy, hogy jobbra tart. Vélhetően. Mert sokszor van, hogy a biciklis sávjában (ami ugye mindig a szélső) áll egy-egy postás, pénzszállító vagy kólás, fornettis kisbusz, és ilyenkor a kerekező azt gondolja, minek jelezzen, hisz marad a sávjában. Az autóból viszont mindez így néz ki: ki kell jönni a szélső sávból, de megelőzöm az álldogáló kisbuszt, és már megyek is vissza a sávomba, közben a kerékpár nem jelez, hogy jönne »velem«, így őt nem veszem figyelembe, lassítania és néznie kell, mielőtt kitör. Ez a helyzet iszonyúan balesetveszélyes, és tényleg egyetlen korai karmozdulattal, illetve tudatos, biztos mozgással megelőzhető.

Nyilván van elég sok kétértelmű szabály a KRESZ-ben, az egyik ilyen kedvencem, amikor a kerékpáros haladhat a járdán, ha az úttesten kifejezetten balesetveszélyes. Hogy ezt ki és hogyan dönti el? Igen, legfőképp adott pillanatban a kerékpáros határoz arról, hogy például felmegy a Lánchídra az éppen autószéles útra vagy csalinkázik a gyalogosok közé. Igen, kifejezetten lehet mondani, hogy balesetveszélyes a lánchídi biciklizés, így nyáridőben a turistáknak, randizóknak pedig kifejezetten kellemetlen. Jó, randizzon mindenki biciklivel...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rosszkutya
2013. július 23. 09:16
Ühüm, világos. Az fel sem merül benned, hogy esetleg a holtterében kerekeztél, és csak az utolsó pillanatban vett észre? Egyáltalán, mit kerestél mellette? Mi dolgod volt ott? Majd én elmondom. Az árvíz miatti lezárások következtében torlódott a forgalom. Te, mint tipikus agyas, pesti bringás jobbról végigelőzted a sort, mert azt gondolod, hogy ezt a várost a teljes infrastruktúrájával együtt ti szartátok magatoknak. Arra már nem gondoltál, hogy valaki pont ki fog hajtani jobbra. Szerencsédre éppen egy rutinos taxis útját keresztezted volna, aki még utoljára belenézett a tükörbe, hogy nem támad-e jobbról egy idióta bringás, vagy egy még idiótább pizzafutár. És arról, hogy miért vagy különösen eke... Ebből az egy esetből állítottad föl az alábbi tételt - idézlek: "Amíg taxisok vannak, addig muszáj néha járdázni."
rosszkutya
2013. július 23. 09:14
Igen, de arról nem a taxisok tehetnek, hogy egy sima "B" kategóriával, meg egy PÁV 2-vel, és egy gyorstalpaló tanfolyammal boldog-boldogtalan taxizhat. Most is kitaláltak 600 féle szabályt az autókra, miközben a taxis szolgáltat és a taxis kezében a kormány. Megnyugtatlak, ez még nem lejtő legalja. Lesznek még itt turbános sofőrök, meg zéró helyismerettel rendelkező határontúli atyafiak. Ja nem, ez utóbbiak már vannak. :-)
Secnir
2013. július 23. 09:13
friss: M0-szigetszentmiklósi leágazástól tököli tescóig vezet egy út. asszem gyorsforgalmi a megnevezése, körforgalmakkal. MINDENÜTT ott a táblácska, paraszt ökrösszekérrel, kerékpáros, egyéb, mrha lassú járművel bahajtani tilos, mindenki más hasíthat 90-el, kikerülve szigetszentmiklóst és/vagy halásztelket. ma reggel 5 biciklis életét mentettem meg azzal, hogy befékeztem, és nem tapostam őket halálra. (és meg tudom érteni a villamosvezetőt, nekem is viszketett a tenyerem)
orion
2013. július 23. 09:12
Eh, szerintem a legnagyobb pofátlanság a zebrán tekerés zöld lámpánál. Értem úgy, hogy a jobbra kis ívben kanyarodni szándékozó autóst a frász kerülgeti, mert a gyalogost elengedve épp menne már vagy megy is, amikor ezerrel jön a bringás a járdán se lát, se hall és száguld. Egyik se száll le és tolja át a bicajt. (pl. Dózsa Gy út- Vágány u. sarka.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!