Jöjjön el a Csehországod... ?

2013. június 18. 17:45

Színjátékról van szó, ahogy színjáték volt Bill Clinton Monica-afférja, Dominique Strauss-Kahn IMF-főnök „kivégzése”, vagy a köztársasági elnökünk „plágiumügye”.

2013. június 18. 17:45
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A címben szereplő, kétségtelenül szellemes fordulat a liberális médiá-ból való, és szemléletesen fejezi ki azt a vágyat, hogy bárcsak Magyarországon is megrendezhetők lennének hasonlóan látványos színjátékok, amelyek nyomán most éppen lemészárolják a politikai osztályt Csehországban. (És a keresztény imához kapcsolódó nyilvánvaló blaszfémia ráadásul még egy újabb tüske a köröm alá.) Merthogy színjátékról van szó, az aligha vitatható. Mint ahogy színjáték volt Bill Clinton Monica-afférja, Dominique Strauss-Kahn IMF-főnök »kivégzése« egy szobalánynak látszó fegyverrel, vagy a köztársasági elnökünk »plágiumügye«, de akár a történelmi nyitányt jelentő Watergate-ügy is.

Bár ezek a történések csak apró hullámok azoknak a hasonló forgatókönyvekre épülő, globális hatalmi szökőáraknak az oldalvizén, mint amilyen a Reichstag felgyújtása, a Kennedy-gyilkosság vagy 2001. szeptember 11. volt, de azért »ütni« ezekkel is lehet. Hogy pontosan mi, miért és hogyan történt ezekben az esetekben, azt soha nem fogjuk megtudni, de azt pontosan tudhatjuk, hogy úgy biztosan nem történhetett, ahogyan a mindenkori »hivatalos változat« állítja. Ahhoz, hogy e színjátékok lényegét megértsük, először azt kellene rögzíteni, hogy bár a hatalom és az uralom a köznyelv számára ugyanazt jelenti, a különbség valójában óriási. A hatalom ugyanis azok kezében van, akik az adott emberi közösség anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi erőforrásaival valóban rendelkeznek. Az uralom pedig azokat az elitcsoportokat jelöli, amelyek a hatalmat gyakorlók diszkrét utasításai alapján a hétköznapok során mintegy »leadminisztrálják« a hatalom stratégiai döntéseit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. június 19. 12:17
Tényleg: a korrupció elleni harc az csak egy színjáték. Még jó, hogy nálunk ilyen nincs. Bogár úr biztos ennek nagyon örül. :-)
gubenc
2013. június 19. 11:58
Bogár Úr, akkor az alábbi összeesküvést tessék szíves lenni háttérhatalmi szempontból jól elemezni: Felcsútról árulják az Auchanban a dohányt http://nol.hu/gazdasag/20130619-felcsutrol_aruljak_az_auchanban_a_dohanyt A háttérhatalom már mindenhova befészkeli magát? Magyarországon a multik nélkül már egy rohadt trafikot se lehet nyitni? Ez felháborító. Azt hiszem a szabadságharc bukásra áll. Vagy ezis csak egy szinjáték?
honphibu
2013. június 19. 11:04
Boldog ember ez a Bogár és is az lennék, ha tudnék így "gondolkodni". Összefoglalva: - jobboldali kormányok, azok vezetői és képviselőik de facto nem lehetnek korruptak, aki ezt állítja az a globális háttérhatalom bérence. - csak a baloldali kormányok, azok vezetői és képviselőik korruptak, de azok mindannyian és minden helyzetben. Az, hogy nálunk a beígért elszámoltatásból nem lett semmi, az a globális háttérhatalom bérenceinek az aknamunkájának köszönhető.
brabant89
2013. június 19. 10:53
"A hatalom ugyanis azok kezében van, akik az adott emberi közösség anyagi, fizikai, lelki, erkölcsi, szellemi erőforrásaival valóban rendelkeznek. Az uralom pedig azokat az elitcsoportokat jelöli, amelyek a hatalmat gyakorlók diszkrét utasításai alapján a hétköznapok során mintegy »leadminisztrálják« a hatalom stratégiai döntéseit." Az általa megadott definícióban a "valóban" szó a problémás. Ki rendelkezik valóban az erőforrásokkal? Gondolom, hogy Bogár szerint a "háttérhatalom". A közszolgálati (?) média, a HírTV, a Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, EchoTV rendelkezik-e lelki és szellemi erőforrásokkal? Bogár fogalmi rendszere szerint igen. Nem is lehet másként, hiszen a jobboldal nem ölt volna ekkora erőt egy jobboldali médiabirodalom kialakításába. Továbbá, ha jól értem, Bogár szerint van a "háttérhatalom" aki "valóban" rendelkezik az erőforrások felett. Az uralomtól való megkülönböztetés épp azért van, mert ők birtokolják, de közvetlenül nem gyakorolják ezt a hatalmat. Tehát Bogárnak az a megfogalmazása, hogy "a hatalmat gyakorlók diszkrét utasításai" ellentmond saját felfogásának. Bogár felfogásának legnagyobb hibája az, hogy a "háttérhatalmat" egységesnek gondolja. Mint a marxizmus. Minden társadalom története osztályharcok története. A tőkés osztály szembenáll a munkásosztállyal. Bogárnál is a háttérhatalom szembenáll a világgal. Ez a felfogás nem veszi figyelembe - többek között - a tőkés osztályon, illetve Bogárnál a "háttérhatalmon" belüli érdekellentéteket, konkurenciát. Bogár fekete-fehér ellentétben gondolkodik, szerencséje, hogy nyugdíjas korában van vevő erre a gondolkodásnak álcázott, valójában a valóságot egy előre felállított dualista elmélet Prokrusztész ágyába belekényszerítő rögeszmére, akik fizetnek Bogárnak azért, hogy ezekről a rögeszméiről ír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!