Az Európai Bizottság félelme

2013. május 04. 15:19

A Bizottság szerint az Orbán-kormány és a Fidesz semmi másra nem készül, mint a választás megnyerése érdekében elengedni a költségvetést.

2013. május 04. 15:19
Újvári Miklós
Világgazdaság Online

„Magyarország mindent megtett a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséért. Szinte túladóztatta a magyar gazdaságot, első körben a bankszférát, a kereskedelmet, a szolgáltatásokat, ezzel áttételesen a lakosságot. A 2012-es hiányadat 1,9 százalék lett.

Ahhoz, hogy ez most 3 százalék fölé emelkedjen, választási osztogatásra, nyakló nélküli költekezésre van szükség úgy, hogy közben olyan tervezett bevételek, mint a tranzakciós illeték, a használatarányos útdíj vagy a szuperkasszák ne produkálják a tervezett felét sem. A bizottság például azzal kalkulál, hogy a kormány végül mégiscsak megemeli a tanári béreket, ami a GDP több mint fél százaléka, azaz legalább 135 milliárd forint lesz. A munkahelyvédelmi akcióterv ennek a fele. Vagyis a bizottság szerint az Orbán-kormány és a Fidesz semmi másra nem készül, mint a választás megnyerése érdekében elengedni a költségvetést.

Így a kormány küzdelme hiábavaló volt. Az Európai Bizottság félelme nem elsősorban gazdasági természetű. Az Orbán-kormány kiszámíthatatlanságától, dacától és korrupciós indexétől tartanak.

És azért ez a félelem nem alaptalan. Ahogyan a dohánypiac teljes lenyúlása most megtörtént, ahogyan korábban a magánnyugdíjpénztárak államosítása lezajlott, ahogyan az ideiglenesen hazánkban állomásozó különadók fennmaradtak, más, hasonló lépések is történhetnek. Olyanok, amelyek a magántulajdon szentségét, a vállalkozások szabadságát, a szabad versenyt veszélyeztetik, vagy egyszerűen megszüntetik. Igen, ebben a nyugati befektetők védelme is benne van, de a magyaroké is. Aki ebben az uniós lépéssorozatban csak a multik aknamunkáját látja, az egyszerűen nem hisz semmilyen európai értékben, és képtelen elhinni másokról, például az európai döntéshozókról, hogy képesek a saját személyes érdekeiktől függetlenül dönteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. május 05. 18:20
Amugy mi a banatos faszert tennek? Magasan vezetnek igy is, semmi ertelme osztogatni-igergetni, NINCS potencialis kihivojuk! Erosebbek mint a teljes ellenzek egyuttveve, de az ellenzek is kette van osztva, a nemzeti es az onjelolt-demokratikus oldalra... Meg megszorongatni sincs eselye a fideszt senkinek, nemhogy legyozni.
balbako_
2013. május 05. 13:23
A legédesebb a jövő évi hiány. Költségvetés ugyan még nincs, de már tudják 3,3%. Ez igen! Mellesleg tavaly is tudták és tavalyelőtt is csak nem jött be! Nem kéne már az ottani béljósokat valagba rúgni?
hátakkor
2013. május 05. 13:18
A választást könnyen meg lehet nyerni 3% alatti hiánnyal is. Meg előrehozott választást is lehet bmikor tartani, az író eltévedt kicsit..
tango47
2013. május 05. 10:00
Biztosan mindenki ismeri a viccet, melyben a székely, amikor megérkezik komájához csak annyit mond: "Le van szarva a maga kapája!" Az EU bürokratái is ilyenek, megpróbálják beleképzelni magukat a magyar kormány helyébe és jósolgatnak, majd a jóslatból levonják a következtetést. Azt mondanám, hogy nevetséges, ha nem lenne nagyon szomorú, és bosszantó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!