Egyetemi berkekben

2013. május 08. 15:06

A magyar egyetemek helyzetéről nemrégiben olyasmit hallottunk elhangozni, hogy ezek a nagy múltú intézmények különalkukban kénytelenek túlélési lehetőségeket keresni.

2013. május 08. 15:06
Lendvai L. Ferenc
Galamus

A magyar egyetemek helyzetéről nemrégiben valami olyasmit hallottunk a rektori konferencia egyetemi berkeiből elhangozni, hogy ezek a nem hiba nélkül való, ám mégis jobb sorsra érdemes nagymúltú intézmények jelenleg mintegy vakrepülésben kénytelenek lavírozni, különalkukban túlélési lehetőségeket keresni, vagy éppenséggel hibernálni magukat. Ehhez a helyzetértékeléshez nem sokkal ezután megerősítő adalékokkal szolgáltak a Debreceni Egyetem berkeiből érkező hírek az ott lezajlott rektorjelölt-választásról, majd ezt követően a miniszter döntéséről az általa a köztársasági elnökhöz fölterjesztendő rektorjelölt személyét illetően. A Debreceni Egyetemen – mint erről talán sokan tudnak, tőlük elnézést kérek az ismétlésekért – eredetileg három rektorjelölt volt: a most lelépő rektor, továbbá két orvosprofesszor, jelöljük őket DA-val és DB-vel, akik közül az egyik, DB – a hírek szerint – az ottani kormánypárti városvezetés preferáltja. A szavazások során a jelenlegi rektor visszalépett, s így csak két jelölt maradt, akik között az egyetem szenátusának szavazatai kétharmad–egyharmad arányban oszlottak meg. A miniszter ezek után az egyharmadnyi szavazatot elnyert jelölt, DB rektori kinevezésére tett javaslatot a köztársasági elnöknek. (...)

A Debreceni Egyetemen sok fölösleges párhuzamosság van, s ezeket DB mint rektor meg fogja szüntetni (az ilyesmit az ómagyar siralmakban »megszorításnak« hívják, a magyar újbeszédben azonban ilyen szó nincs); a magyarázat azért sántít kissé, mert ezeket a lépéseket már a jelenlegi rektor is kilátásba helyezte. Arra a kérdésre végül, hogyan fog tudni az új rektor kisebbségben dolgozni, az volt az államtitkári válasz, hogy reméli: az egyetem fölismeri az érdekeit, és fölsorakozik az új rektor mögé. Mely kijelentésnek azért mintha lenne némi presszionáló jellege.

A felsőoktatásért felelős államtitkár nyilatkozatainak legérdekesebb része azonban az volt, hogy bejelentette: ősszel módosító javaslatot fog benyújtani a törvényhez, hogy ismét az egyetemek válasszanak – igen, ne jelöljenek, hanem válasszanak – rektort. Mivel ő eddig még, miniszterével és államtitkártársával ellentétben, betartotta az ígéreteit, bízzunk benne, hogy csakugyan meg fogja tenni. Ehhez az ígérethez azonban két dolgot hozzátett. Az egyik, hogy a mostani törvény alapján nem mondhatta, hogy már most is így legyen, mivel ő törvénytisztelő polgár – ami kissé furcsa érvelés, hiszen a miniszternek a mostani törvény is lehetővé tette volna, hogy DA-t válassza, s legalább a döntése előtt talán még törvénytisztelő államtitkára is mondhat neki mást. Na jó, hagyjuk. Érdekesebb, mert tartalmi jellegű és fontos a másik dolog. Eszerint a módosítási javaslatot csak akkor fogja benyújtani, ha ezzel együtt életbe lép az egyetemi kancellárok rendszere is, amelyet ő helyesel, hiszen Nyugaton is gazdasági szakemberek irányítják az egyetemek gazdasági ügyeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. május 08. 18:44
Biszt du szíking hángérien? Wer ár jú káming from?
szigno57
2013. május 08. 17:43
....vén v@rangyos - nem tudtad, hogy nincs batyus temetés? Minek pedálozol ennyire?
kuwiq
2013. május 08. 16:09
Egyetemi mocsárban?
Kristóf
2013. május 08. 15:48
A magyar felsőoktatás olyan mint az egész ország,egy nagy rakás szar. Aki teheti mindenki menjen külföldre tanulni,senki ne maradjon itt. Akik most érettségiznek,ne menjenek tovább tanulni,hanem szánjanak egy évet a nyelvtanulásra valami intenzív nyelvtanfolyamon.Tanuljanak meg egy idegen nyelvet és menjenek el innen. A külföldi egyetemeken minőségi diplomát kaptok,a magyar diplomával meg kalap szart se értek,el mehettek vele mosogatni. Az érettségizőkhöz szólok:tanuljatok meg egy idegen nyelvet és menjetek külföldi egyetemre,higgyétek el,hogy sokkal jobban megéri.Én ha most érettségiznék csak ezt csinálnám,hülye aki itt marad. Megéri azt az egy évet intenzív nyelvtanulásra fordítani,sokszorosan megtérül amit bele fektettek.Hallgassatok rám,egy amerikai egyetemen végzett közgazdász kezdő fizetése 5000-10000 dollár,magyarországi szar diplomával meg kitörölhetitek a seggeteket,annyit ér.Hallgassatok rám,csak ez az egyetlen járható út.Azzal ne törődjetek,hogy külföldön tandíj van,azzal a fizetéssel egy fél év alatt röhögve visszafizetitek.Ne vesztegessétek el az életeteket és a fiatalságotokat ebben az országban,nagy lehetőségeitek vannak,használjátok ki! Csak okosan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!