Még Bayer Zsolt is gratulált

2013. május 25. 18:17

Ha probléma van velünk, arról nyíltan kell beszélni. Mert ha elrejtjük, vagy mindenkit, aki szóba hozza, lerasszistázunk, nacionalistának nevezzük, akkor soha nem lesz változás. Interjú.

2013. május 25. 18:17
Bogdán László
atv.hu

Milyen visszajelzéseket kapott a köcsögmentesítési akciója miatt? 

A falu hivatalos email címére csak pozitív levelek jöttek: matematikustól kezdve külföldön élő szélsőjobboldali tudóson keresztül értelmiségiekig sokan gratuláltak. Még Bayer Zsolt is. 

Ő mit írt?

Egyrészt azt, hogy ő nem az a szélsőséges gondolkodású ember, akinek a média beállítja, másrészt azt, hogy nagyon sokra tartja a tevékenységünket.   

Hány látogatót vitt el a börtönbe?  

Huszonöten mentünk el, mindegyikük falubeli. De nem az volt a célom, hogy arcul vágjuk őket egy durva börtönélménnyel. A látogatás, amire egyébként minden résztvevő saját maga jelentkezett, egy tízhetes kurzus része volt, annak volt a csattanója. A kurzuson lelkészek, rendőrök és jómagam tartottunk előadásokat. Többek között beszéltünk a büntethetőségi korhatárról is, és próbáltuk megértetni, hogy milyen veszélyekkel jár, ha mi cigányok nem tudunk háromig számolni, mielőtt lépnénk valamit. 

Ha ezt az utóbbi  mondatot, hogy »nekünk cigányoknak meg kell tanulnunk háromig számolni«, nem egy cigányember mondja, akkor rögtön rásütik, hogy rasszista, hiszen úgy is értelmezhető, hogy a cigányoknak van problémájuk az indulatvezéreltséggel. 

Amit Ön mond, az a liberális mentalitás, az előző kormányzat SZDSZ-es, balos gondolkodását jellemzi. Ezzel senkit nem akarok megbántani. De ha megnézzük a számokat, azt látjuk, hogy ma 18.600-an vannak börtönben. Közülük ötszázan ülnek gyilkosságért. A gyilkosoknak egy-másfél százaléka cigány. Ebből az látszik, hogy a cigányság nem egy »gyilkos szekta«, hanem a pitiáner bűnözésben van felülreprezentálva: fémlopás, betörés, kis értékű rablás. Sokan neveznek megélhetési bűnözőknek minket, és ezt a számok is alátámasztják. A gyilkosokat levonva nagyjából 18 ezer elítélt van börtönben, ezek 60 százaléka cigány, miközben összesen egymillió, egymillió kétszázezren élünk Magyarországon. Ezek alapján cigányként nincs jogom megfogalmazni azt, hogy nem tudunk elszámolni háromig? 

Milyen példákat hozott fel a kurzuson az elszámolásra?  

Például bemegyek egy nagyáruházba, cigány vagyok, és követnek a biztonsági őrök. Erre kétféleképpen lehet reagálni: az egyik, hogy nem veszek róla tudomást, mert a dolgukat teszik, azért fizetik őket, hogy figyeljék, ki lop. De van egy másik reakció, amikor odamegyek, nekirontok, hogy »Na mi van köcsög, mit akarsz tőlem?« Ugye? 

Hogyan fogadták ezt a példát a romák? 

Nem a romák, hanem a cigányok. Nem tudom, hol vannak a romák, én cigány vagyok, Magyarországon cigányok élnek. Ezt azért mondom Önnek, mert azzal nincs semmi probléma, ha cigánynak nevezik a cigányokat. Azzal van probléma, ha különböző jelzőket tesznek elé. Olyan sincs, hogy Száztagú Romazenekar, hanem Száztagú Cigányzenekar van.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holky
2013. május 26. 01:16
még egy önjelölt balfasz, mint a lakatos vajda.
Menetekel
2013. május 25. 22:38
Kösz az őszinteséget. Ok azért a számok amiket mond azok nincsenek a helyükön. Az ország népességének(szerinte) 10-12% adják, de a gyilkosságoknak csak a 1-1,5% követik el? 500 börtönben ülő gyilkosból, csak 5-8 db cigány? Csak 2012 , csak a nagy nyilvánosságot kapott esetekből, csak én többről tudok. A maradék 18.000 börtönlakót meg bolti szarkának, tyúktolvajnak, betörőnek beállítani az azért erős alulértékelése a dolgoknak. Ott azért vannak jócskán erőszaktevők, emberkereskedők, stricik, drogkereskedők, pedofilok, súlyos (maradandó) testi sértést elkövetők,vérfertőzést elkövetők, uzsorások, csicskáztatók (rabszolgatartók). Abban viszont igaza lehet, hogy a cigányok közül (meg a fehérek közül is) főleg a pitiáner bűnözők kerülnek horogra. Tehát belőlük több van börtönben. Szóval...köszönjük az őszinteséget. A kedvencem amit eddig cigánytól halottam rendőrségen: "Háá' lehet, hoty ott se vóóótam!"
Nannyó
2013. május 25. 21:46
Ha valaki elolvasta a teljes interjút, talál benne még figyelemreméltó adatot. Bogdán szerint a magyarországi cigányság lélekszáma 1-1,2 millióra becsülhető. Rengeteg... ez már a lakosság több, mint 10 %-a...
Nannyó
2013. május 25. 21:22
Tisztelt Bogdán úr! Azért az nem semmi, hogy évi 200-300 bűncselekményből az Ön fennhatósága alatt évi 2-3 lett! Fogadja gratulációmat és további sok sikert a munkájához!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!