A középre tartás veszélyei

2013. április 20. 18:05

Aki kilép a két ellentétes, nagy politikai érzés országos világnézetéből, az elviselhetetlenebb a világosan megmutatkozó ellenségnél.

2013. április 20. 18:05
Szombathy Pál
Szombathy Pál
Új Szó

„Tarlós István, Budapest excentrikus polgármestere adta át az idei könyvfesztivál nagydíját a francia író-fenegyerek Michel Houellebecq-nek, a férfinak, aki minden, csak nem píszí. Ebben mindenképpen hasonlít a modern ember kilátástalan élvhajhászását szívszorító, egyszersmind maróan humoros regényekben ábrázoló művész a magyar főváros első emberéhez. (…)

Ezt a közéleti embertípust értelmiségileg utálni szokás, merthogy nem elég kifinomult, túlságosan földhözragadt, közönséges (balról), illetve kiszámíthatatlan, nehézkes és megbízhatatlan (jobbról). Tarlós gyakorta besorolhatatlanul jobboldali, aki ráadásul a liberálisoktól érkezett. Ekképpen ő már mindig a gyanús politikai alak kategóriájába kerül. (…)

A Tarlós-ellenszenv hasonlít az egykori (és még máig eleven) Sólyom-ellenességhez. Vagy éppen Schiffer András oly divatos rühelléséhez. Mindig elviselhetőbb a másik oldal, mint tükörkép; őt értem, hisz magamat is érteni vélem. Aki kilép a két ellentétes, nagy politikai érzés országos világnézetéből, az elviselhetetlenebb a világosan megmutatkozó ellenségnél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
párizsi
2013. április 21. 15:40
Ki a franc ez az Új Szó Szombathy Pál? Ki ellen és ki mellett van, mert csak hadovál!
Agnieszka
2013. április 21. 09:13
Minden mögött érték rangsorolásról van szó. Tarlóst én spec. a legjobb magyar politikusnak tartom, nagyon nyugodt lennék, ha abban reménykedhetnék, h. Budapestnél nagyobb egység, mondjuk az ország vezetése is számára a lehetőségek között van. Ez, persze, álom. A pride egy provokáció, izlés, jó érzés ellen, de ez, a nem engedélyezés, még számára is túl van a lehetőségek határán. Hogyan lehet egyenrangúvá maszkírozni, ráadásul ennyire dörömbölő, gusztustalanul vásári módon, keresztyén jelképeket is gyalázva egy életvitelt, melynek alqapja, h. fontos szerveiket kevesek, bármilyen okból, de nem rendeltetésszerűen használják. Ez az ő magánügyük, amíg a lakásuk falai között marad, éppúgy, mint a hagyományos életvitelűek magánélete. Ez egy ilyen világ, szerencsére falun sem hallani, sem látni nem kell, de az embernek azért eszébe jut, nincs ez ingyen, vajjon ki fizeti a bőgő kamionokat, melyek tetején közszemlére teszik magiukat, bár főleg egymásra kiváncsiak. Örülnék, h. rendőri biztosításukat is ők fizetnék. Schiffer egy más világ. Lehet nagyon nem szeretni a kört, amiből jött, a "mozgalomban" tehetséges evickélő idealisták a háború előtt, az üldözöttek a háború alatt, a nagyon kivételezettek a háború utáni új "rendben", azután bebörtönzöttek, majd azok, akiket ezután nagyon nehéz kitérő után az "élet" ismét nagyon a tenyerén hordozott. Kedvenc budai köztéri szobrom, ami régen a János kórház közelében, forgalmas, mindenki számára látható helyen állt, míg hogy-hogy nem a Budenz u. elejére került, az egyik rezidencia leg-közelébe, Schiffer János MSZP-s fővárosi kutúrális vzető idején. Biztosan nekik is tetszett. Schiffer talán messzebbre lát, mint azok, akik közel állnak hozzá. Kiáll a székelyföldi autonomia mellett. Nem fogott össze az önmagát az Egyesült Államok vezető köreinek kivételével sokak előtt rég lejárató Bajnaival. Mennyire útálhatnak a nagy víz túlsó oldalán egy olyan embert, akit bár a kör, ahonnan jött támogatásra predesztinálna, mégis ellenáll! Viszont szakított a Lányi András féle Élőlánccal, belőlük húzta ki -többé- kevésbé- az LMP-t, amit, láss csodát, sikerült első próbálkozásra a Parlamentbe vinni. Nagy dolog ez, a szakítás meg nem. Viszont az Orbán kormányt bíráló hangja nem válik el élesen a Török Zsolt és tsai vonulattól sem tartalmilag, sem hangnemében, szóval, az előzményeket és az alternatívákat tekintve, túlzónak tűnik. Mi már öreg emberek vagyunk, a nagy út vége felé. Ez a 4 év (várhatóan, meg az előző négy 98 és 2002 között) ajándék volt a sorstól. Nem számítok arra, hogy prolongálva lesz, túl nagy az ellenszél, rövid az emlékezet.
enes
2013. április 21. 09:05
Tarlós..." ...a ráció mellett a "kemény valóságot" is beleveszi a számításokba, reálisan írja fel az egyenleteket, s azt is belátja, ha valamelyiknek nincs megoldása..." Valóban, mérnök kell oda. Demkáj bölcsész volt (talán) Bölcs volt-e; ész volt-e? Vagy csak a tettek/tetvek embere,kinek a tetvek voltak a legfontosabbak, de a hajléktalanok ügyében Tarlós ért el eredményeket, míg az elefántcsonttoronyból el nem kaszálták.
enes
2013. április 21. 09:05
Tarlós..." ...a ráció mellett a "kemény valóságot" is beleveszi a számításokba, reálisan írja fel az egyenleteket, s azt is belátja, ha valamelyiknek nincs megoldása..." Valóban, mérnök kell oda. Demkáj bölcsész volt (talán) Bölcs volt-e; ész volt-e? Vagy csak a tettek/tetvek embere,kinek a tetvek voltak a legfontosabbak, de a hajléktalanok ügyében Tarlós ért el eredményeket, míg az elefántcsonttoronyból el nem kaszálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!