Ipar-fetisizmus

2013. április 18. 18:35

Tehát ha megkérdeznek egy szolgáltatót, hogy mit termel, ne szégyellje, mondja azt büszkén: Hasznot!

2013. április 18. 18:35
Szarvas Koppány Bendegúz
SzKB Facebook

Ipar-fetisizmus. Tán kicsit kevésbé nagy hülyeség, mint az agrár-fetisizmus. Meg lehet érteni azokat, akik ezt a két szektort bálványozzák. Egyszerű embereknek könnyebb felfogni, hogy mi az eredménye a munkájuknak. Pl. a bányász mit termel? Ércet. A gyári munkás mit termel? Autót, legót, sínt, stb. A paraszt mit termel? Takarmányt, zöldséget, gyümölcsöt, egyéb ételt. A szolgáltatás-szektornak nincs ilyen kézzelfogható terméke. Csak éppen egy ember sokkal több GDP-t hoz a konyhára ott, mintha a földet túrná. Tehát ha megkérdeznek egy szolgáltató, hogy mit termel, ne szégyellje, mondja azt büszkén: Hasznot!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. április 19. 12:37
Ó szegény, ha tudná, hogy a hülyeséget sokkal közelebb kellene keresnie önmagához! A szolgáltatási szektor csak akkor tud nagyra fejlődni, ha a másik kettő, az ipar és a mezőgazdaság rendben van. Akinek nem telik ételre és ruhára sem ugyan nem fog semmiféle hátvakargató szolgáltatást igénybe venni. Azaz ahhoz, hogy a szolgáltató szektor hozhassa a legtöbb hasznot magas életszínvonal kell. Az meg Magyarországra sajnos nem jellemző.
Alarik
2013. április 19. 11:45
Van abban némi pofátlanság Koppány Bendegúz, hogy te egyszerű emberekről beszélsz. Te kis belvárosi értelmetlenségi elmebeteg polihisztor.
tarackos
2013. április 19. 10:32
"Ipar-fetisizmus" Semmi baj ezzel, ez az otthon melege: vas és acél országa lesznünk! Csak akkor Kádár jancsi bácsi elvtárs lökte a szenet a kazánba most meg Orbán Viki bácsi elvtárs. Vörös, nari egyre megy...
bigyomail
2013. április 19. 09:58
Na nézzük. Van egy acélelem gyártó vállalkozás. Magas a bekerülési költsége (anyagár, munkabér, gépek, stb.) Így nagyjából a teljes bevételének csupán ~5-10%a marad a költségleírás után, ami után adót fizet, hogy osztogathassak a politikusok egy kicsit pár újabb szavazatért cserébe, mellékesen meg fenntarthassák a hadsereget, rendőrséget, bíróságot, amire tényleg szükség van. Aztán van a marketing tanácsadó cég, akinek a bekerülési költsége nagyjából kimerül a munkabérben (+ némi áram és irodabérlet), a bevételeinek így 50-60 százaléka az adóalap, amiből befizet a fentiekre. No akkor ki is hasznosabb az államnak és az osztogató politikusnak, meg az adóból élő nyugdíjasnak, közalkalmazottnak és segélyesnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!