Így mentsék a devizahiteleseket

2013. április 22. 14:44

A megoldás viszonylag egyszerű: erősíteni kell a versenyt az előtörlesztési díj eltörlésével, az adminisztratív terhek csökkentésével és a bankváltás megkönnyítésével.

2013. április 22. 14:44
Gyurcsik Attila
Komment.hu

„A politika többször is hozzányúlt ehhez a kérdéshez, ugyanakkor tartós megoldást még nem sikerült találni. Az árfolyamgát sok szempontból egy jó konstrukció, s valójában nem más, mint egy árfolyamfüggő kamatcsökkentés az ügyfeleknek. A verseny szempontjából azonban nem jó, hiszen a konstrukció röghöz köti az ügyfeleket. Egy árfolyamgátas ügyfél számára a refinanszírozás lehetősége szinte lehetetlen. A gyűjtőszámlán felhalmozódó felár nélküli forinthitelnél jobbat biztosan nem kaphat a piacon. Az árfolyamgát a gyakorlatban 1-1.2 százalékos kamatcsökkentésnek felel meg. A valós verseny 2-2.5 százalékkal csökkenthetné a kamatszintet minden frankhitelesnek.

A megoldás viszonylag egyszerű: erősíteni kell a versenyt az előtörlesztési díj eltörlésével, az adminisztratív terhek csökkentésével és a bankváltás megkönnyítésével.

A fentiek segíthetnék azokat, akik még fizetik a hiteleiket. Azonban arra is érdemes figyelni, hogy a már bedőlt adósok milyen módon kapnak segítséget. Láthatólag nem járható megoldás az ingatlanok tömeges kényszerértékesítése, ugyanakkor a tömeges adósság-elengedésnek is komoly veszélyei vannak. Amikor a már bedőlt svájci frank hitelesek segítséget kapnak, érdemes figyelembe venni azt is, hogy azok, akik még fizetik a hiteleiket ne érezzék úgy, hogy felesleges az erőfeszítés, és jobban jártak volna, ha nem fizetnek.

Épp ezért a segítségnyújtásnak a legjobb módja az lenne, ha az eszközkezelő mandátumát drasztikusan megnövelnék. Az állam megvásárolhatná ezeket a követeléseket a bankoktól, a korábbi adósok pedig visszabérelhetnék az ingatlanjaikat. Így a tulajdonjoguk elveszik, de az ingatlanban maradhatnak. Sőt, később, amennyiben a pénzügyi helyzetük rendeződik, akár az ingatlan visszavásárlására is lehetőséget lehetne biztosítani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. április 22. 17:47
"Az állam megvásárolhatná ezeket a követeléseket a bankoktól, a korábbi adósok pedig visszabérelhetnék az ingatlanjaikat." 3500 milliárd + éves 4000 milliárd törlesztés miből?
Soma
2013. április 22. 15:26
Nem szabadna magasabb kamatot számítani, mint a devizabetétek kamata. /kb.4%/ A banki költségeket sem szabadna devizában számolni. A fix /rögzített/ árfolyamhoz képest felmerülő árfolyam-különbözeteket naponta kellene számolni. A gyüjtőszámlán felhalmozott értéket szanálni kellene, az állam, a bank és az ügyfél bevonásával. Az Eszközkezelő pedig azok ügyeit kezelje, akik így sem tudnak fizetni.
pityesz74
2013. április 22. 15:26
Hát igen az előtörlesztési díj egy a legnagyobb pofátlanságok közül! Annak idején ha előbb visszafizettem a kölcsönöm, mint kellett volna, még le is számolták a hitelkamatot. Most kifizettetik velem először a kamatot, a tőketartozás marad, és még én fizetek plusz ha véletlenül előbb vissza tudom fizetni a kölcsönt! Teljesen fer egy hozzáállás, de az állam részéről is hogy engedi ezt a nyilvánvaló lehúzást!
kamasuka
2013. április 22. 15:23
Még több adj gázt rendezvényt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!