Horthy Pesten teret foglal

2013. március 05. 12:40

Olyan nőről van szó, aki a világháborút követően életprogramjául azt választotta, hogy mindig, mindenhol teljesen hülyének tetteti magát.

2013. március 05. 12:40
narancsblog
Magyar Narancs

„Újabb fordulópontjához érkezett a Horthy-reneszánsz, immár elérte Budapestet, a bűnös várost is. Tér egyelőre nem viseli a kormányzó nevét, de a Horthy név ott díszeleg emeletnyi méretben a Nyugati téri irodaház, a hajdani Skála Metro falán, ahol az épületben székelő Libri Kiadó hirdeti – nagyon helyesen – friss könyvpiaci slágereit. Ezúttal Natalija Nyikityina Hazatérek hozzád című regényének, egy kitalált magyar pilóta második világháborús történetének könyvborítója díszíti a teret, rajta a marketingszempontból mindig előnyös híresség ajánlásával. A kortárs magyar irodalom ügyét is szívén viselő – Téreyt, Papp Sándor Zsigmondot, Závada Pétert megjelentető – kiadó Gróf Horthy Istvánné ajánlását tartotta alkalmasnak e feladatra. (...)

Olyan nőről van szó, aki Becsület és kötelesség című, bő tíz éve megjelent emlékirataiban, vagyis még visszatekintve sem érti, vajon miért tűntek el a tehetséges rendezők a magyar filmgyártásból a második világháború kirobbanása után. Aki (pontosan úgy, mint szellemi nővére, a szörnyeteg Leni Riefenstahl) a világháborút követően életprogramjául azt választotta, hogy mindig, mindenhol teljesen hülyének tetteti magát.  Akinek mozgatórugóiról ezt állította Nádas Péter a Becsület és kötelességről írott nagyszabású, feledhetetlen elemzésében: »Inkább a hűség, mint a józan ész. Inkább az esztelenség, mint a gondolkodás.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2013. március 05. 16:43
Leni Riefenstahl mint szörnyeteg :D Ráadásul szegény, tehetséges Riefenstahl a roppant toleráns demokraták áldozata lett, még jó, hogy nem akasztották fel a felszabadítók.
Trükkök Százai...
2013. március 05. 16:33
Unalmas.
catalina9
2013. március 05. 16:18
@Tunyacsáp 3) Horthy politikai példaképe I. Ferenc József volt. Van egy olyan érzésem, hogy Petőfit, Kossuthot nem tartotta sokra. Ha nem is volt példaképe, de tisztelte, és joggal. Kossuth-ot általában nem tartották sokra a valódi politikusok ugyanis, egy forrófejű, sokszor felelőtlen, izgága alak volt.
catalina9
2013. március 05. 16:14
Hát jó názni. ahogy a saját pályájukon verik péppé a ballibákat. De ne csodálkozzanak, ilyen primitív cikkel előállni..ahogy kétségbeesve próbál átkötni a nácizmusra Leni Riefenstahlon keresztül, majd kiköt a "mértékadó" Nádasnál, miközben mellékesen megsimogatja Závada buksiját....szóval a cikk maga az átlátszó ballib manipuláció. Kb olyan, mint az MSZP propaganda filmje, á lá Ilja Ehrenburg, ha már a múltban kutatunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!