Miért nem képes a bíróság egy egyszerű döntést meghozni?

2013. március 12. 16:29

E levelemet közvetlenül a francia polinéziai Bora Bora szigetén túszként fogvatartott magyar nő és három és fél éves gyermeke érdekében írom.

2013. március 12. 16:29
Morvai Krisztina
Morvai Krisztina honlapja

„Tisztelt Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke!
Tisztelt Kádárné dr. Báló Ágnes, a Bp. II. és III. Kerületi Bíróság Elnöke!
Tisztelt Dr. Navracsics Tibor Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter!

Bár e levelemet közvetlenül a francia polinéziai Bora Bora szigetén túszként fogvatartott magyar nő, Nyíri-Kovács Patrícia és három és fél éves gyermeke érdekében írom (ismét), szeretném hangsúlyozni: mélyen felháborít az a közömbösség és szakszerűtlenség, amely miatt a külföldi vonatkozással is rendelkező jogi eljárásokban a magyar állampolgárok számos esetben teljes jogfosztottságot élnek meg.

Erre a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír Tobin büntetlenül hagyása kétségtelenül a legmegrázóbb példa. Úgy tűnik azonban, hogy ebből a fájdalmas kudarcból a magyar igazságügyi rendszer nem vonta le a megfelelő tanulságokat, »halad tovább a tobini úton«… Láthatóan nem került sor annak megszervezésére, hogy legalább a kiemelt jelentőségű ügyekben összehangolt eset-munkát végezzenek az eljáró igazságügyi (igazgatási), belügyi, külügyi és egyéb szervek, s egységes, szakmailag megalapozott stratégia mentén lépjenek fel a magyar érintettek jogérvényesítése érdekében. Nyilvánvaló, hogy elmaradt a bírák és más érintett szakemberek megfelelő képzése a külföldi elemet is tartalmazó ügyek jogi megítéléséhez szükséges ismeretekről – illetve az ilyen ügyeket nem a megfelelő képzettségű, a szükséges joganyagot ismerő bírákra szignálják.

Mi más lehet az oka annak, hogy egy életveszélyes helyzetben lévő magyar nő és gyermeke ügyében a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság öt hónapja képtelen meghozni azt az egyszerű döntést, hogy Magyarországnak van joghatósága az eljárás lefolytatására? Mint ismeretes, az édesanya és gyermeke a francia állampolgár édesapával együtt nyaralni mentek a polinéziai szigetre. A számos meggyőző bizonyíték szerint feleségét rendszeresen és durván bántalmazó férj a nő és a gyermek iratait elzárta, majd csalárd módon, okirathamisítás útján válókeresetet terjesztett elő a nyaralás helyszínén, Bora Bora szigetének bírósága előtt, kérve a gyermek nála történő elhelyezését is. Úgy tűnik, hogy a Magyar Állam valamilyen rejtélyes és felfoghatatlan okból teljes bizalmában részesíti Bora Bora szigetének igazságszolgáltatását, s úgy tekinti, hogy egy súlyosan bántalmazott magyar nő és hároméves gyermeke ügyében ez a legmegfelelőbb döntési fórum.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2013. március 12. 20:24
Penzvadasz ribi, ha tenyleg bantotta volna a ferj, akkor miert ment volna vele udulni? Vagy ugy gondolta hogy a luxus tengerpart meger par pofont?
Casuarius casuarius
2013. március 12. 19:54
Simán Handó Tündét akarja támadni. Holott pontosan tudja, hogy ennél fontosabb ügyek is fél évtizedig elhúzódnak.
Next adósság
2013. március 12. 19:34
Délkoreaihoz hozzámenni? Ezzel az erővel egy emberevőhöz is hozzámehetett volna. Egy ilyen nevű szigeten max. Szanyi Tibcsi érezné jól magát soha ki nem fogyna a bora bora, söre söre. Hümm!
Casuarius casuarius
2013. március 12. 19:06
A majd 2 milliárdos csalással gyanúsított Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetője, Földesi-Szabó László ismét színre lép. Hiába a súlyos gyanú, a nemzetbiztonsági fedőcégként is hírbehozott alapítvány elnöke ugyanis ismét azon a szegedi házaspáron próbál segíteni, akiknek az elrabolt fiát, Mehmet Karcsikát Törökországból hazahozta hosszú jogi herce-hurca árán. A VPOP és az ügyészség elméletileg mindent zárolt az Egymásért Alapítványnál, így nagy kérdés, vajon miből is lesz a drogcsempészet gyanújába keveredett Pappék óvadékára pénz. http://www.stop.hu/belfold/osszeeskuves-elmelet-az-egymasert-alapitvany-ismet-megmenti-mehmet-karcsi-anyjat/250688/ Balóné Morvai Krisztina, mint a Mehmet Karcsika ügyben intézkedő jogász került kapcsolatba a gyanús társasággal. Morvai közéleti ismertsége ekkor kezdődött. A Mehmet Karcsika ügy feltupírozásában oroszlánrésze volt, még Törökország Európai Uniós csatlakozásának magyar támogatását is ettől akarta függővé tenni. Török lapok arról írtak, hogy Morvai a magyar sajtóban nagy befolyással rendelkező Baló György felesége, és így kerülhetett egy családi ügy nemcsak a médiába, hanem diplomáciai szintre is. http://www.miep.hu/fuggetlenseg/2010/szeptember/17/7.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!