15 ember a nép ellen, mehet-e

2013. március 11. 17:37

Az önkényt azért kell egyértelmű korlátokkal akadályozni, mert az ember esendő, és akár a pokolba vezető legjobb szándékkal kikövezett úton is el lehet jutni hozzá.

2013. március 11. 17:37
Magyari Péter
Index

„Ha a bírósági döntésekre a törvények megváltoztatása a válasz, akkor a bíróságokat is be lehet zárni, és élhetnénk rendeletek alapján, amelyeket a többségi igazság nevében kormányzók vezetnek be. A fő probléma, hogy a kormánytöbbség hétfői akarata ezt az utat jelölte ki. A demokratikus rendszerek pont azért bonyolultak, hogy ne alakulhasson belőlük önkény. A hatalmi ágak 18. században megfogalmazott szétválasztásának elve is éppen e felismerésből táplálkozott, és a mai napig ez a polgári demokráciák alapja.

Egyáltalán nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb út, különösen olyankor nem hatékony, amikor nagyon vitatott intézkedéseket kell átvinni nagyon sürgős helyzetben. Viszont éppen ez a bonyolultság a biztosíték arra, hogy a hatékonyság nevében se lehessen senki sem annyira erős, hogy egyszer csak minden erő nála marad. Ha ugyanis minden erő egy helyen van, akkor az már maga az önkény. Lehet azt persze szép dolgokra is használni (a felvilágosult abszolutizmus uralkodói mennyit tettek a közoktatásért! Micsoda autópályák épültek diktátorok idején!). Ám mégiscsak azt mutatta a történelem, hogy ahol a szabadságot önkény korlátozta, ott előbb-utóbb patakokban folyni kezdett a vér.

Az önkény édestestvére ugyanis a terror: mint fény és az árnyék, kénytelenek mindig együtt maradni. Az önkényt azért kell egyértelmű korlátokkal akadályozni, mert az ember esendő, és akár a pokolba vezető legjobb szándékkal kikövezett úton is el lehet jutni hozzá. Az igazságosságba vetett hit által is, a hatékonyság bűvöletében is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. március 12. 08:21
A 15 fő a 70-nel szemben kisebbségnek számit forduljon a 15 ember a kisebbségi onbucmanhoz. Hümm!
Atisz
2013. március 12. 00:11
Nahát, a Gyurta Dani aranyát megirigyelő hülyegyerek autópályázik. Az alkotmánymódosítások azért (is) jók, mert a hivatásos rettegők ilyenkor mindig cidriznek egy kiadósat és - ha csak egy rövid időre is, de - elveszítik a humorérzéküket.
gubenc
2013. március 11. 19:24
http://www.youtube.com/watch?v=HMFZ1pVy_bo
KannibálTatárÚr
2013. március 11. 19:23
„Ha a bírósági döntésekre a törvények megváltoztatása a válasz, akkor a bíróságokat is be lehet zárni"... Márpedig az a demokrácia alapja, hogy a parlament olyan törvényeket hoz, ami megfelel a parlamenti többség (nem kormánytöbbség, ami egy buta szóhasználat) programjának. Ha egy bírósági döntés nem tetszik a parlamenti többségnek, akkor a parlament megváltoztatja a törvényt és legközelebb a bíróságnak ezen megváltoztatott törvény szerint kell itéletet hoznia. Az eredeti cikkben felhozott USA-példa a döntésképtelenség mintapéldája. A tagoszágok működését általában nem érinti, ezért maradhat fenn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!