Egyetem és vidéke

2013. március 06. 16:55

Bármennyire botrányos is, a lista-ügynek önmagában véve még sincsen komolyabb jelentősége.

2013. március 06. 16:55
Lendvai L. Ferenc
Galamus

„Az ELTE BTK vezetősége igyekezett a botrányt határozottan kezelni: a szóbanforgó érdekképviseleti szerv működését fölfüggesztette, az ügyben vizsgálatot rendelt el. Ez remélhetőleg éppily határozottsággal fog megtörténni. Ugyanakkor világos, hogy bármennyire botrányos is, a lista-ügynek önmagában véve még sincsen komolyabb jelentősége. Komolyabb jelentősége annak a jelenségnek van, amely mögötte meghúzódik: a radikális jobboldali szervezet, még inkább a radikális jobboldali szellemiség térhódításának a karon, általában az egyetemen és az egyetemeken. Nos, az világos, hogy a fiatalságra eléggé természetes módon jellemző a radikalizmusra való hajlam. Az ismert angol szólás szerint – bár ez ebben a formájában már nem aktuális – annak, aki húszéves korában nem kommunista, nincs szíve, aki ötvenéves korában nem konzervatív, nincs esze. A »kommunista« helyébe tessék a »radikális«, a »konzervatív« helyébe tessék a »polgár« szót behelyettesíteni. Csakhogy a radikalizmusnak, amint azt az utóbbi száz évben megismertük, két változata van: baloldali és jobboldali. Tőkei Ferenc egyszer azt mondotta nekem Párizsban, ahol mindketten részt vettünk egy konferencián, hogy az a francia fiatal, aki nyitott szemmel végigmegy a Grand Boulevard-on, vagy kommunista lesz, vagy fasiszta. A kérdés az, hogy nálunk, itt és most, miért a jobboldali radikalizmus tud ekkora teret hódítani. Nos, mondhatnék ugyan tippeket erre nézve, de itt nem publicisztikára, hanem komoly szociálpszichológiai vizsgálatra és elemzésre van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. március 07. 01:58
Feri bácsi, Nagy Imre miért nem volt benne a kampány filmetekben. Ő is fogadott el MSZMP-s ajándékot. Ha kitalálod hogy mi volt az ajándék, te is használhatod K val kezdődik és télre végződik. Hümm!
tango47
2013. március 06. 21:38
Pufajkás, szt tiszt, Kisz titkár - miniszterelnökök a rendszerváltás utáni m.o.-on. Csoda, ha valaki ezek után radikális nézeteket vall????
bini
2013. március 06. 21:10
Mióta divat Churchill mondatait úgy adoptálni, hogy a liberálist kommunistával helyettesitik. Már többször is előfordult a forumon. Tudnillik annak nincs semmi értelme, hogy kommunista. Churchill fiatalon az angol liberális (radikális) párt vezetője volt, majd késöbb(kb húsz év),mint az angol konzervativ párt vezetője lett s maradt. Egy másik gondolata ami ezzel kapcsolatos volt, mikor számonkérték a váltást azt mondta, hogy "ha valaki negyvenévesen ugyanazt gondolja és teszi, mint húsz évesen, akkor kár volt megélnie a húsz évet". Értette mindezt a politikusi írányváltására. S milyen igaza volt. Érvényes ez minden ideológiánál. Baloldalon az anarchista szélbal akciós magatartást általában egy mérsékeltebb baloldali ideológiá váltja fel. A probléma azoknál van, akik képtelenek az ídő szavát megérteni és maradnak a téveszméiknél ami a fiatalságból és a tapasztalatlanságból fakad sok esetben.
GV0917
2013. március 06. 20:27
Nincs mulatságosabb dolog,mikor egy öregedő Galamuszi joviálisan beszél a "LISTÁRÓL". Elnéző. Biztos kapott valamelyik Ha Ha-s "baloldali radikális "szegfűpalántától egy két tuti tippet-"Lendvai Feri bá'-nak jó lesz!" megjegyzéssel. Hogy is van az a párizsi dolog? Miért nem a kismacska hasonlatot hozza fel? Ugyanis minden kismscska kommunistának születik. Kéthetes korára pedig radikális! Mert közben kinyílik a szemük! Igény volna a balodlai radikálisokra is,de ezek a gyerekek fosnak egy kis bunyótól,gyújtogatástól,autóborogatástól és egyéb szokásos nyugati civilizációban bevett szokásokból,amit a komoly egyetemi "radikális ifjúság" szokott produkálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!