Megy a magyar, kesereg a német

2013. március 29. 17:24

Aggodalom kovácsolja egységbe a német cégeket. De ez nem az, amire gondolhatnánk. Főleg a magyar fiatalok elvándorlása felett keseregnek.

2013. március 29. 17:24
Inotai Edit
NOL

„Aggodalom kovácsolja egységbe a német cégeket. De ez nem az, amire gondolhatnánk. Kicsit aggódnak ugyan a magyar jogbiztonság, a kesze-kusza törvények miatt, de főleg a magyar fiatalok elvándorlása felett keseregnek. Idejöttünk, beruháztunk, elcsábított minket az olcsó és képzett munkaerő – aztán néhány év leforgása alatt mit látunk? Azok a fiatalok, akik miatt jöttünk, hátat fordítanak nekünk és az országnak, és mennek Nyugat-Európába. Nem nagy titok, hogy a legjobbak – mérnökként, orvosként vagy akár pénzügyesként – külföldön háromszor annyit kereshetnek, mint itthon, akár ugyanazon a cégen belül is. Gond lesz ebből, üzenik a magyar kormánynak, amely a röghöz kötéssel tud csak előállni. (...)

Nem érdemes illúzióba ringatni magunkat: a német cégek nem fognak semmiféle gazdaságpolitikai fordulatot kikényszeríteni Magyarországon, valószínűleg még egy átláthatóbb törvénykezésre sem tudják rábírni a kormányt (bocsánat, a parlamentet). Saját rövid távú érdekeik mentén könnyedén kijátszhatók egymás ellen, mert a kormány mesterien alkalmazza velük szemben a carrots and sticks (kockacukor és korbács) politikáját. Rövidlátásuk kissé meglepő: fel sem merül, hogy amit az egyik beruházóval megtehet a politika, az bármikor megtörténhet a másikkal. A jó befektetőkből bármikor válhat gonosz multi, ha egy kiszámíthatatlanul működő kormány a saját érdekei szempontjából ezt véli előnyösnek. A munkavállaló azonban a bőrén érzi a kiszámíthatatlanságot, a lét bizonytalanságát, és ha teheti, menekül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2013. március 30. 10:25
nos a szerzőnek üzenem, hogy a német munkáltató maximum azon kesereg, hogy valamivel többet kell majd fizetnie a képzett munkavállalónak, mert egyébként a konkurens cégek elviszik előlük a munkaerőt. Piac, piac, piac ...tudja kedves szerző, ez az amire a liberálisok olyan szivesen hivatkoznak, ha éppen megfelel nekik...
kispufi
2013. március 30. 09:41
összeszerelés, bóvli-eladás - ezekhez kell jól képzett munkaerő? minél setétebb, minél egyszerűbb, minél olcsóbb rabszolga, az kellett, és lám, már az is elvándorol. sajnáljam a puccsra uszító németet? jó, szóljatok, mikor kell. épp akkor nem leszek elérhető.
Magyarvagyok?
2013. március 30. 09:13
Vanak olyan határozott állítások, miszerint a multik által kifizetett jövedelmeket, a politikai vezetés kérésére tartják a létminimum környékén, mert az állami szféra, nem tudna versenyezni azakkal a jövedelmekkel. Nem tudom, de nagyon hibás gazdaságpolitikai trend ami nálunk van. Miszerint olyan alacsonyak a bérek, hogy nem lehet meg sem élni belöle. Olyan családok sem tudnak megélni, ahol mindkét szülő dolgoik. A FIDESZ puderolás helyet, hazugság, pénzelvonás helyett, megtehetné, hogy több pénzt hagy legalább a dolgozó családoknál. Nem 500 000 Ft feletti jövedelmüekre gondolok. Akinek a piacról kell élni az tudja, kifingott a kereslet, csak veszteséggel lehet szolgáltatni.
kamasuka
2013. március 30. 08:57
Kis NOL: http://mno.hu/belfold/ujfajta-kirakatadot-talalt-fel-a-nepszabadsag-1148009
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!