Továbbra sem fogadjuk el a hallgatói szerződést

2013. március 24. 13:54

Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a hallgatóság jelentős részének véleményét képviseljük, azokét, akik még decemberben megfogalmazták a hallgatók hat pontját.

2013. március 24. 13:54
Hallgatói Hálózat
Facebook
„A Hallgatói Hálózat emlékezteti a HÖOK közgyűlését február 16-i határozatára, melyben a hallgatói érdekképviselet döntéshozó szerve kiemelte: csak akkor vesz részt a Felsőoktatási Kerekasztal munkájában, ha az érintett kérdésekben a kormány nem változtatja egyoldalúan a jogszabályi környezetet. Ezzel szemben a hallgatók röghöz kötésének lehetősége azóta bekerült az Alaptörvénybe, így az esetlegesen enyhülő szerződési feltételeket a kormánytöbbség bármikor önkényesen átírhatja. Felhívjuk továbbá a HÖOK elnökségi tagjainak figyelmét, hogy korábban többször kijelentették: elvi alapon utasítják el a hallgatói szerződést, ezt a szankcionáló eszközt rossz megoldásnak tartják az elvándorlás valós problémájára. A Hallgatói Hálózat szerint a kötelezettségvállalás időtartamának csökkentése és a szerződésre kötelezettek körének szűkítése sem változtatna a hallgatói szerződés elvi megítélésén, és azon a tényen sem, hogy a röghöz kötés korlátozza a hallgatók szabad munkavállaláshoz való jogát.
 
Véleményünk szerint az elmúlt hónapban nem merült fel olyan új érv vagy tény, mely indokolná a HÖOK ismételt pálfordulását. Éppen ellenkezőleg, a felvételizők drasztikusan csökkenő létszámából azt a következtetést kellett volna levonniuk, hogy a hallgatói szerződés elriasztja a magyar felsőoktatástól a legfelkészültebb középiskolásokat, így lényeges szerepet játszik a magyar felsőoktatás elsorvasztásában. Elfogadhatatlannak tartjuk azt is, hogy a HÖOK a hallgatók érdemi bevonása és tájékoztatása nélkül hozta meg ezt a mindannyiunkat érintő döntést, az elnökség ráadásul - a Hallgatói Hálózat egy tagjának adott előzetes tájékoztatás szerint - az ülés zárttá nyilvánítását kezdeményezte. Arra kérjük a HÖOK-ot, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a február 16-i és a március 22-i közgyűlések jegyzőkönyvét, hiszen az érintett hallgatóknak joguk van megismerni a döntésekhez vezető érveket, és azt is, milyen álláspontot képviseltek saját intézményének delegáltjai.
 

Szeretnénk világossá tenni, hogy a Hallgatói Hálózat nem tudja elfogadni a HÖOK közgyűlésének határozatát, továbbra is ellenzi mind a hallgatói szerződés törvényi szabályozását, mind Alaptörvénybe foglalását. Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a hallgatóság jelentős részének véleményét képviseljük, azokét, akik még decemberben megfogalmazták a hallgatók hat pontját. Ennek egyik sarkalatos követelésével a HÖOK most szembefordult, a Hallgatói Hálózat azonban nem fog: mi továbbra is küzdünk a jövő felsőoktatásáért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2013. március 25. 08:47
" Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a hallgatóság jelentős részének véleményét képviseljük," Általában a valamire kötelezettek ritkán értenek egyet a kötelezettséggel, amire kötelezik őket. Senki nem szeret önként többlet-kötelezettséget vállalni. Ezért vannak a kormányok, akik törvényi erővel bírják jobb belátásra azt, akinek feladatot osztanak ki. A kormányokat az minősíti, hogy KIKET, MIRE (ennél is fontosabb, hogy mire NEM) köteleznek... Ebben a tekintetben irreleváns, hogy az érintették többségi véleményét bírjátok-e vagy sem.
wandakutya
2013. március 25. 00:19
"Biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a hallgatóság jelentős részének véleményét képviseljük, azokét, akik még decemberben megfogalmazták a hallgatók hat pontját." Ja. Arra 4,5 deltás keshedtre gondoltok? Félreértés ne essék: a 4,5 a mennyiségük, nem a tanulmányi átlaguk.
betamás89
2013. március 24. 23:47
Aki nem támogatja, az nem irja alá.
hátakkor
2013. március 24. 21:49
Mind a harmincan nem fogadják el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!