Hol szabadság van, ott szabadság van

2013. március 14. 12:17

Áder János aláírásával szentesíti a röghöz kötés és az egyetemi autonómia korlátozásának alaptörvénybe emelését.

2013. március 14. 12:17
Hallgatói Hálózat
Hallgatói Hálózat blogja

„A Hallgatói Hálózat elítéli, hogy Áder János köztársasági elnök úr, esküjével és az Alaptörvényben foglalt kötelezettségeivel szembefordulva, aláírja a jogállami normákat súlyosan sértő alaptörvény-módosítást.


A köztársasági elnök bejelentette, hogy aláírja az alaptörvény-módosítást. Áder János aláírásával szentesíti a röghöz kötés és az egyetemi autonómia korlátozásának alaptörvénybe emelését. A hallgatók decemberben elfogadott hat pontjából kettő az aláírás pillanatában alaptörvény-ellenessé válik. A nyíltan felsőoktatás- és értelmiség-ellenes politika legfelsőbb törvényerőre emelkedik. Ez veszélybe sodorja nem csak a magyar felsőoktatás, hanem a magyar társadalom jövőjét is.

A módosítás megszünteti az Alkotmánybíróság lehetőségét a törvényhozó hatalom ellensúlyozására, ezáltal tovább erősítve a kormány teljhatalmát. Az alaptörvény-módosítás olyan intézkedéseket emel az Alaptörvénybe, melyekről az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy alkotmányellenesek. Így elő fog állni az az abszurd helyzet, hogy alkotmányellenes passzusok kerülnek be az Alaptörvénybe.

Mi, fiatal demokraták, hiszünk abban, hogy nem vagyoni helyzetünk, származásunk, politikai véleményünk, vallásunk, bőrszínünk, szexuális orientációnk tesz minket szabad, magyar polgárokká. Hiszünk abban, hogy demokráciában a hatalmat fékek és ellensúlyok rendszerének kell korlátoznia. Hiszünk abban, hogy egy ország alaptörvényének az állampolgárok legszélesebb körének konszenzusos véleményét kell tükröznie, összhangban az alapvető emberi jogokkal. Hiszünk abban, hogy a jogállam nem csupán egy technikai fogalom, hanem egy igazságos társadalmi rendszert megalapozó eszme.

Egy demokratának mindig van választása, és mindig, minden körülmények között fel kell emelnie hangját azért, hogy a demokratikus rendszer ne sérüljön. Áder János megtehette volna, hogy nem írja alá a módosítást. Végső soron pedig lemondásával fejezhette volna ki, hogy nem kíván egy, a jogállamot korlátozó rendszer létrehozásában segédkezni. Az Alaptörvény negyedik módosítása minden magyar állampolgár jogait jelentősen korlátozza azzal, hogy törvényerőre emeli a hajléktalankérdés kriminalizálását, az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetését, illetve az élettársi kapcsolatban élő párok és gyermekeik jogfosztását, az európai uniós jogba ütköző röghöz kötést és az egyetemi autonómia korlátozását. Számos embert foszt meg vallása szabad gyakorlásától, mivel csak a Fidesz által elfogadott egyházak működhetnek hivatalosan, egyházként. A mindenkori ellenzéktől pedig a valódi választási kampány lehetőségét veszi el.

Magyarországon már sok elnyomó rendszer működött, de végül mindegyiket elsöpörte a történelem és a magyar emberek szabadságvágya. A Hallgatói Hálózat tovább harcol a hallgatók jogaiért és a hat pontért, a jogállam visszaállításáért és egy szabad Magyarországért!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. március 14. 16:55
"Haza és szabadság, Ez a két szó, melyet Először tanuljon Dajkától a gyermek" "Haza és szabadság, Ez a két szó, melyet Először tanuljon Dajkától a gyermek" ( PETŐFI SÁNDOR ) Hol a szabadság, ott van a haza. S ti elválhattatok E két szentségtől, és olyan korán! Mert hisz fiatalok vagytok, fiatalok. ( PETŐFI SÁNDOR ) A GYÜLDEI IFJAKHOZ
BőröndÖdön
2013. március 14. 16:25
A Janó ugyanaz az alom,ne feledjük!
NeMá
2013. március 14. 15:41
"Mi, fiatal demokraták, hiszünk abban, hogy nem vagyoni helyzetünk, származásunk, politikai véleményünk, vallásunk, bőrszínünk, szexuális orientációnk tesz minket szabad, magyar polgárokká." Egyikben sem akadályoz senki! Tehát szabadok vagytok! - Csináljatok valami értelmeset, amit el lehet adni lesz vagyonotok. - Rohadtul nem érdekel senkit a bőrszíne(még utalás sincsen az alkotmányban ennek bármiféle korlátozásának szándékáról). - Politikai véleményetek érdekel, amíg nem ordibáltok, választást kel nyerni. - Egy gyülekezet nem cég az idő próbáját ki kell állnia, megbecsülést és híveket kell nyernie, akkor a választott parlament majd elismeri. - A szexuális hovatartozással, meg pláne ne keljen kormányzati szinten foglalkozni, foglalkozzon mindenki a saját szeretteivel papír nélkül is!
racer
2013. március 14. 15:16
Ezeken a dilis, romantikus "ellenállókon" már csak nevetni lehet.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!