A reménytelenség emigránsai

2013. február 13. 13:06

A gazdasági válság által elindított elvándorlás ma már a rendszer elleni tiltakozás.

2013. február 13. 13:06
M. Kovács Tibor
hvg.hu

Próbálhatjuk a dolgot komplexen szemlélni, és okolni az elmúlt 20 évet, amiben sok igazság is lenne, de a kilátástalanságot a Fidesz kormányzása tette teljessé. Érdekes módon a gyűlölt Gyurcsány-kormány idején a magyar kivándorlás, a súlyos GDP-csökkenés ellenére, alacsony maradt. Míg ebben az időben Romániából több mint másfélmillió, Lengyelországból több mint 2 millió ember ment munkavállalónak nyugatra, addig nálunk a számítások szerint 40 ezres volt a szám. Akkor ugyanis egy valami nagyon más volt, mint ma: élt a remény, hogy ha megbuknak, utána jobb lesz. A reményt a Fidesz testesítette meg.

Orbán Viktor kormánya azonban gyorsan eljátszotta a jövőbe vetett bizalmat. Lehet bármit mondani a Fidesz népszerűségéről, hogy még mindig vezeti a közvélemény-kutatásokat, hogy van másfélmillió szavazója, hogy a Békemeneten százezrek voltak, a tények tények maradnak. A választói apátia soha nem látott mértéket öltött: a másfélmillión túli világ nem hisz a jövőben.

A Fidesz és szavazói erről nem akarnak tudomást venni, az erről szóló jelzéseket balos propagandának, vagy a külföld mesterkedésének tudják be. Pedig a Fidesz-hívei önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy sikeressé tegyék az országot. Szükség lenne azokra is, akik nem feltétlenül akarnak részt venni abban a társadalmi kísérletben, amely politikusok víziói szerint erőszakkal alakítja át az országot, és ha tiltakozni próbálnak ellene, lehazaárulózzák őket. Semmi érthetetlen nincs abban, hogy veszik a kalapjukat, és távoznak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2013. február 13. 19:06
Ez a cikk marhaság, írójának fogalma sincs a valóságról. Én Londonban élek és elég sok itt élő magyart ismerek, egy Facebook-csoport (Magyarok Nagy Britanniában) pedig pár hónapja néhány kérdést tett fel a tagoknak: mikor érkeztek, miért jöttek, stb. A válaszokból látható, hogy a legnagyobb kivándorlási hullám 2007-ben volt, a válaszadók elenyésző része adott meg politikai okot, viszont jelentős azok száma, akik egyszerűen csak kíváncsiságból, kalandvágyból jöttek ki, és természetesen sokan a jobb kereset lehetőségében. A kiérkezők és munkát találók többsége néhány év múlva hazatér. Azt sem sokan tudják otthon, hogy a kiérkezőknek kb. a fele néhány hét vagy egy-két hónap után csalódottan hazamegy. A saját tapasztalatom szerint nagyon sokan azért jönnek ki, mert az innen szabadságra vagy végleg hazatérők mindenféle erősen túlzó történeteket mesélnek nekik, például azt, hogy milyen jól keresnek, de azt már nem teszik hozzá, hogy a kereset fele vagy több elmegy a szállásra és az utazásra, arról meg végképp hallgatnak, hogy itt esetleg tömegszálláson laknak.
puszika
2013. február 13. 18:31
Tibike!Ha pontos lennél,talán akkor értékelném írásodat.De igy,csak egy nagy sz@rkavarás!Ezen nem csodálkozom,mert mit lehet várni tőletek hvg-s bértolnokoktól!
slomovicz
2013. február 13. 17:29
A HVG mint mindig , most is hazudik. Nics más célja minthogy az olvasóknak bemagyarázza. "A Zorbán miatt el kell innen menekülni" Mocskos, alaptalan hazugság, hogy sokszázezren kivándoroltak az utóbbi két évben nyugatra, a borzalmas elnyomás elöl. A napokban néztem az osztrák TV hiradójában egy riport műsort , az osztrák munkanélküliség alakulásáról és a " keleti bevándorlásról". Az egyáltalán nem magyar és Fideszbarát Osztrák TV azt mondta- hogy magyarországról, kilencezren dolgoznak, föképpen Burgerlandban és bécsben és ebből csak kb 1600- fő aki állandó osztrák lakcímmel rendelkezik. A többi nyugatmagyarországról ingázik. A kilencezer fő többsége, szolgáltatásszektorban dolgozik, mint takarító, pincér, ápoló stb. Orvosként ausztriában egyáltalán nem lehet dolgozni, a kamarai feltételek miatt. A riport végső megállapitása az volt hogy nem jöttek be az osztrákok félelmei arról hogy elöntik Öket a keleteurópai vendégmunkások. Ebben az országban a többség , aki munkanélkül van,- még magyarul sem beszél helyesen, nemhogy idegen nyelven. Ötszázezer magyar dolgozik londonban- egy másik vörösnáci hazugság- Nincs is ennyi magyar aki angolul beszél. :-) Legalább kicsit hihetőbben hazudjatok. Arról nem beszélve, hogy javaslom mindenki próbálja ki magát külföldön, hogy rájöjjön mennyit ér valójában, és mennyit ér a külföldi munka.
Selamat
2013. február 13. 17:15
Az itthonmaradottak dicséretére. Mert megérdemlik: "Nagy menetelés – bivalyerős a forint Fokozatosan erősödni tudott a mai nap során a forint, függetlenül az ingatag piaci hangulattól. A tegnapi sikeres kötvénykibocsátás 288.50-es szintekre is segítette a jegyzést." http://tozsdeforum.hu/gazdasag/nagy-meneteles-bivalyeros-a-forint/ "Látványos fordulat érik Magyarországon árfronton" http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/latvanyos_fordulat_erik_magyarorszagon_arfronton.545071.html Ezt meg csak úgy, mert tetszik ;) "Bajnai nem áll ki vitázni Gyurcsány ellen Bajnai Gordon kikosarazta Gyurcsányt Ferencet: nem lesz vita a két volt miniszterelnök között." http://atv.hu/cikk/20130213_bajnai_nem_all_ki_vitazni_gyurcsany_ellen A kikosarazott kikosaraz... Nem csoda, ha gyurcsánynak nem jön álom a szemére ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!