Tarlós pártján

2013. február 04. 11:49

A város tömegközlekedését használó lakosság érdekeit kellene előnyben részesíteni.

2013. február 04. 11:49
Földi Bence
Alternatíva

Ám a hajléktalankérdésről szóló vita oka meglehetősen prózai: az egyenlőség liberális felfogásával szemben áll a tarlósi. Azaz egyenlősítünk azzal, hogy a rosszabb lehetőségűeket sokkal inkább segítjük, vagy egyenlő segítséget nyújtunk mindenkinek. Erre a Jobbik is rámutatott az egyik, már idézett közleményében: az alkotmánybírák döntésükkel »a jog evolúciós fejlődésének feltörekvő oldalágát, a liberális vonalat erősítették«.

A kérdés a hajléktalanság kapcsán nem az, hogy szolidárisak vagyunk-e, mert ugyan egyre csökkenőben, de a társadalom nagy részében még mindig megvan ez az alapvetően baloldalinak tartott érték. Az a kérdés, hogy kiknek az érdekeit védjük inkább egy demokratikus köztársaságban. A kétféle hajléktalancsoport tagjai közül (akik természetesen mind más-más élettörténettel rendelkeznek) csak az egyik »szolgál rá« szolidaritásunkra, míg az »utcalakók« nem igazán, főleg, hogy nem is fogadják el a segítséget, pedig úgy tűnik, hogy férőhely lenne.

(…)

Álláspontom szerint ebben az esetben a város tömegközlekedését használó lakosság érdekeit – és egészséges élethez, valamint tiszta környezethez való jogát – kellene előnyben részesíteni. Tisztában vagyok azzal, hogy Tarlós módszerei nem a leghumánusabbak (gondoljunk a kordonokra, vagy a vizesvödrökre – amelyek egyesekből maró gúnyt, másokból rendbontást [avagy kordonbontást] váltanak ki), de mint írtam, kissé visszatetsző, hogy az »utcalakók« úgy várnak érdekvédelmet, hogy cserébe semmit sem nyújtanak. Tudatában annak, hogy én is kerülhetek a hajléktalanokéhoz hasonló helyzetbe, a többség igényeinek előnyben részesítését, így Tarlós – olykor bicskanyitogató – módszereit támogatom.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gobbi Hilda Páncéloshadosztály
2013. február 04. 14:23
"az »utcalakók« úgy várnak érdekvédelmet, hogy cserébe semmit sem nyújtanak." A komiolyabbik része ráadásul le sincs itt írva. A hajléktalanok tetemes része (ezt nem árt megjegyezni), ún. "életvitelszerűen" használja a köztereket. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen munkaképes egyedek is a hajléktalanságot nem ideiglenes állapotnak tekintik, hanem oylasminek, amiből meg van a napi betevő, ha az embernek nincsenek igényei. Ha neki nincsenek igényei -így a logikája a dolognak,- akkor nekem se legyenek vele kapcsolatban. Vagyis nézzem végig, ahogy a Ferenciek terén a telefonfülkébe pisál egy hajléktalan, aztán a szomszéd fülkében visszafekszik a hálózsákjába és nyugovóra tér délelőtt 11 órakkor.
Kvasztics Fedor
2013. február 04. 13:01
A cigányság után egy másik deviáns réteget állítanak szembe a normális többséggel. Újabb kést szegeznek a társadalom torkának. Újabb provokáció. Bár a mi zseniális ombudsmanunk már a hóesést is alkotmánysértőnek mondta.
Agricola
2013. február 04. 12:49
„az »utcalakók« nem igazán, főleg, hogy nem is fogadják el a segítséget, pedig úgy tűnik, hogy férőhely lenne.” Azért nem hajlandók bemenni egy hajléktalanszállóba, ahol sokkal jobb lenne a helyzetük, mint egy aluljáróban, mert nem hajlandók elfogadni a házirendet, ami minden szállodában vonatkozik azokra, akik a szállodában megszállnak: Be kell tartani a normális emberi együttélés szabályait: Nem szabad ordítozni, garázdálkodni, erőszakot alkalmazni más hajléktalanokkal szemben. Nem szabad a környezetet szennyezni, nem szabad hülyére részegedni, vagy más tudatformáló szereket mértéktelenül fogyasztani. Teljesen igaza van a főpolgármesternek, ha nem ért egyet az ombudsmannal, szerinte nemcsak a hajléktalanoknak, hanem a köztereket eredeti céljuknak megfelelően használni szándékozóknak is vannak állampolgári alapjogaik. A nagyokos ombudsman azért szereti szanaszét szaratni kedvenc hajléktalanjait, hogy a közterületeken szarkupacokat és húgytócsákat kerülgető józan többség közérzete minél rosszabb legyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!