Beteg közösség

2013. február 05. 21:33

Miért nem közismert tény Magyarországon, hogy a Horthy Miklós hatalmát előkészítő úgynevezett „szegedi tiszti különítmény” 72 tagja közül tizenöten zsidók voltak?

2013. február 05. 21:33
Csaplár Vilmos
Szombat

Hogyan közelíthetők egymáshoz a 20. század traumáit hordozó közösségek, melyek más-más élményekre emlékeznek, és a másik fájdalmáról talán nincs elég mély tudásuk, vagy nem vesznek róla elég mélyen tudomást?

Semmiféle közösségben nincs teljes és megbonthatatlan egység, a különböző érdekek különböző módon generálják a tradíció értelmezését, de jó esetben azért vannak alappontok, melyeket a közösség minden tagja magáénak vall, ettől létezik a közösség, ettől egy. Nálunk ez a fajta »egység« nem magától értetődő, sőt a kivételes pillanatok közé tartozik, pl. Reformkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, 1956 ősze, 1989. Sok évszázad tapasztalata mutatja, hogy bár közelíthetők egymáshoz a közösség részei, az 1 meg a 2 együttes létezése a »normális« állapot.

Véleményünk szerint a magyar társadalmi emlékezet, és a magyarországi zsidó emlékezet eltérően őrzi a 20. századi Magyarország élménycsomópontjait, miközben sokan tartozhatnak a két halmaz közös részhalmazához.

Az említett esszékönyvemben (A magyarok) többek közt az alábbiakat írom a fölvetett kérdés múltjáról:

»Miért nem közismert tény Magyarországon, hogy a Horthy Miklós hatalmát előkészítő úgynevezett 'szegedi tiszti különítmény' 72 tagja közül tizenöten zsidók voltak? Ezzel szemben miért sokat emlegetett adat, hogy a szovjet mintára 1919 márciusában megalakult Tanácsköztársaság vezetői között sok zsidót találunk?

Mert a történelmi sémának így felel meg.

Magyarország területén, már a honfoglalás előtt zsidó közösségek éltek.

Nem érdekes.

Magyarországra zsidók már a honfoglalókkal együtt is érkeztek.

Ez se téma.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ál48mos
2013. február 06. 16:57
Horthy Miklóst nem lehet felmenteni akkor se ha voltak zsidók a közelében. Magáról Horthy az életrajzi könyvében azt mondta hogy ő világ életében antiszemita volt. Az hogy a zsidók ott voltak ahol rossz ideológiát követtek abból nem lehet őket egyértelműen hibáztatni mert akkor úgy látták az jó.
CzudarMiska
2013. február 06. 14:37
Már megint az antiszemitizmus! Jajjaj! Én már ki sem merem mondani,hogy mádi zsidó. Csak úgy,hogy a mádi izraelita.Most itt tartunk. Tessen mondani,had okuljak:mikor a zsidó származású ÁVO-s tiszt veréssel vallatta a szintén zsidó származású fogvatartottat az mi volt? Antiszemitizmus vajon? Vagy más? A Kádár időben lezajlott arab-izraeli szembenállás/háború idején a hazai izraeliták a korszellemnek megfelelően az arabokat támogatták.Ez mi volt? Várom a választ A Tv,Népszava,Magyar Narancs és "a drága,Bolgár úr"-tól
Fény999
2013. február 06. 13:23
Horthy bűnei nyilvánvalóak, és nem lehet őket eéfedezni! Magáról modta, hogy antiszemita, és nem az a lényeg, hogy esetleg voltak zsidók a különítményben, hanem az, hogy 600ezer zsidó deportálásáért felelős!
KovacsAnna
2013. február 06. 13:14
Ettől függetlenül Horthy és politikája is antiszemita volt, sőt magáról is azt állította, hogy antiszemita.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!