Az LMP végjátéka

2013. január 29. 17:03

Az LMP belakta a politikai színpad üres baloldali pólusát, mégsem találhatott otthonra, mert „rendszerkritikus” credója ezt lehetetlenné tette.

2013. január 29. 17:03
Zolnay János
Beszélő

Amikor az LMP 2009 kora tavaszán színre lépett, a magyarországi politikai közéletet totális vákuumhelyzet jellemezte. A második Gyurcsány-kormány már megbukott, a baloldal politikailag és – mérhetetlen korruptsága miatt – morálisan is összeroskadt, a liberálisok éppen végelszámolást tartottak és ijesztő méretekben erősödött a szélsőjobboldal. Az új párt ebben a helyzetben ütött meg friss és hiteles baloldali hangot amikor, egyedüliként a mezőnyben, határozottan szembeszállt a Gyurcsány Ferenc és népjóléti minisztere, Szűcs Erika által meglovagolt populista, szegényellenes demagógiával, elutasítva a tartós munkanélküliek munkapiaci re-integrációját jottányit sem segítő gigantikus közmunkaprogramokat. Ugyancsak elutasította az egykori Hírszerző neolib-neokon publicistái által ajnározott, az MDF által felkarolt »monoki modellt«, »szociális kártyát« és a többi iszonyú önkormányzati innovációt. A Dávid Ibolya- és Bokros Lajos-vezette MDF, az akkor már romokban heverő SZDSZ, és nem utolsósorban a győzelemre készülő Fidesz által favorizált, mérhetetlenül igazságtalan egykulcsos adórendszer koncepciójával szembeszállva kiállt a progresszív jövedelem-adózás mellett. Bokros Lajos nemes egyszerűséggel két ízben is kommunistának minősítette az első parlamenti megmérettetésére készülő LMP-t, majd nem volt hajlandó vitázni Scheiring Gáborral, aki egyedüliként érkezett meg az MDF által kezdeményezett politikai fórumra. Miután a Scheiringet Somogyi Zoltán kampányfőnök és stábja kituszkolta a teremből, Bokros egyedül ült az asztalhoz és vitapartnerektől immár nem zavartatva ismét kommunistának titulálta riválisát, feltételezve, hogy úgysem kell velük komolyan számolni. (...)

Az LMP belakta a politikai színpad üres baloldali pólusát, és közel-távol semmiféle komolyan vehető, hiteles riválisa nem volt a környéken. Mégsem találhatott otthonra, mert »rendszerkritikus« credója ezt lehetetlenné tette. A zöld identitás ezt az ellenmondás volt hivatva elfedni: vegyük észre, néhány partikuláris ügytől és nehezen értelmezhető ígérettől eltekintve az LMP-nek nem voltak hangsúlyos zöld üzenetei. Ha a politikai teret tagoló valamennyi tengely érvénytelen, ha valamennyi politikai pártcsalád csak messze elkerülendő »szekértábor«, ha az összes parlamenti párt leprás, ha nincs különbség jogállam és annak felszámolása között, akkor a párt csak a teljes politikai mezőn kívülre pozicionálhatja magát. Vagy sikerül mindenkivel szemben önálló pólust képezni és rendszerkritikus piknikre hívni a választók százezreit, vagy létének értelme, a gyakorlati politizálás lehetetlenül el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galagonya
2013. január 30. 02:01
Ez speciel egy okos írás, s bár a végkövetkeztetésével nem biztos, hogy egyetértek, vannak jó és okos meglátásai.
kuwiq
2013. január 29. 21:58
Amennyire eddig látszik, a ballib hatalomátvétel vallott kudarcot az LMP-ben, a lázadók kiváltak, mint anno Fodorék a Fideszből. Az LMP esetleg most már bebizonyíthatná, hogy nem Schiffer párt, hanem valóban ökopárt és pragmatikus kérdésekben képes kompetens véleményt kialakítani és képviselni, netán eredményeket elérni. Nekem pl rokonszenves volna, ha például azt feszegetné valaki, hogy mennyire demokratikus, hogy egy kistelepülés iskolája működésre és fejlesztésre töredékét kapja annak, amit a jobb sulik, az úgynevezett oktatásfejlesztési pénzekből pedig gyakorlatilag totál ki van zárva, mert azokra pályázni kell. Érthető, világos részletkérdéseket kell felvetni és azokban eredményeket elérni. De ha nem, hát nem.
imres
2013. január 29. 19:46
Azt hiszem, ezt a rendszerkritikus anyámkínját nyugodtan el lehet feledni. 25 évvel ezelőtt még én is hittem benne. Úgy gondoltam, hogy az új politikai elit legalább annyira képzett lesz, hogy képes lesz némi rendszerszemléletben gondolkodni. Tévedtem. Nem az elvtársak kiváltsága a buta politikus. Jöttek a kormányok jobbról, jöttek balról, de egyik sem volt képes felismerni azt a tényt, hogy a jól felépített alrendszerek hatékonysága minden propagandánál hatásosabb. Persze most beszólhat jobbról és beszólhat balról is a kommentelő, hogy dehát de az LMP és a Jobbik még sosem volt kormányon. Nem bizony. De programja sincs olyan - egyiknek se - amiben akár nyomaiban felfedezhető lenne némi rendszerszemlélet. Persze én azt értem, hogy a politikus más állatfajta. Lehet, hogy nekik van igazuk. Nem tudom.
Akitlosz
2013. január 29. 19:09
Kit mi ijeszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!