A turulozásért Horthy alatt börtön járt volna

2013. január 02. 08:30

A Horthy-kultusz Magyarországon valójában már rég nem Horthy személyéről, hanem az 1920–1944 közötti rendszer kritikátlan tömjénezéséről szól. Interjú.

2013. január 02. 08:30
Ungváry Krisztián
hvg.hu

Hogy manipulált a hatalom által sugallt Horthy-kép, az nyilvánvaló, de milyen mértékben, erről lehet mondani valamit?

Persze: teljesen. Ebből a képből minden kritika kimarad, ez egy viktimológiai Horthy-kép, ami a magyar választó számára azt akarja bemutatni, hogy az ország történelme áldozathozatalok sorozata: míg mi szenvedtünk, mások támadtak minket. A Horthy-kultusz Magyarországon valójában már rég nem Horthy személyéről, hanem az 1920–1944 közötti rendszer kritikátlan tömjénezéséről szól. Ahhoz képest, hogy maga Horthy is képes volt némi önkritikára, meglehetősen szomorú, ahogyan ma rendszerét a hatalom instrumentalizálja.

Meddig lehet legitim egy párt számára folytonosságot vállalni a két világháború közötti időszakkal, és honnan kezdődik egy olyan rendszer bűneinek tisztára mosása, ami hatszázezer magyar zsidó haláláért felelős?

Szerintem, ha Horthy rendszerén a közjogilag 1944. március 19-ig tartó állapotot értjük, akkor több elemet fel lehet vállalni belőle jogfolytonossági, vagy morális szempontból is. Volt egy politikai elitje, ami ma is nagy segítségére lehetne ennek az országnak, én például sokat adnék érte, ha gróf Bethlen István újra megjelenhetne a magyar politikában és hozzá hasonló emberek határoznák meg azt, hogy mi a »polgári« és »jobboldali«. Bethlennek, Kállay Miklósnak, de akár Horthynak is komoly érdemei vannak 1944. március 19-ig. Ezt követően azonban Horthy emberileg és politikusként egyaránt csődöt mondott, Kállay és Bethlen pedig menekülésre kényszerült. A sors iróniája, hogy legfőbb érdemeik éppen abban vannak, hogy egy csomó dolgot megakadályoztak, amit ennek az országnak a politizáló közvéleménye követelt. 

Mire gondol?

Ha a magyar parlamenten múlt volna, akkor már 1941-ben megszavazzák a zsidók deportálását. Új könyvemben (A Horthy-rendszer mérlege – Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon) le is vezetem, hogy a magyar politikai elit döntő többsége olyan mértékben követelte a »zsidókérdés radikális megoldását«, hogy kész csoda, hogy az a néhány józan ember, aki még valamilyen befolyással bírt, meg tudta ezt akadályozni. Tehát ezeket az embereket úgy lehet igazából megítélni, ha azt is bemutatjuk, milyen szörnyű körülmények között dolgoztak. Erre csak egy szó van: iszonyat. Ezt persze a jobboldal nem vállalja fel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. január 02. 20:54
Arról hogy mekkora ostobaság szembeállítani a Turult a kereszttel éppen tegnap olvastam Prohászka kapcsán. Az írás Shütz Antaltól való, a címe Turul és kereszt. Ajánlom jó szívvel. http://www.inditlak.hu/frame.html
OberEnnsinnen
2013. január 02. 14:29
Tudtommal Horthy ugyanakkora vagyonnal végezte politikai pályáját, mint amennyivel elkezdte (ez jó lenne ma is), egyik fiát eltemette hősi halottként, a másikat a Gestapo elrabolta, a zsidó származású honfitársaink jelentékeny részét sikerült kimentenie - legalábbis az ő működése nélkül nem lett volna lehetséges -, háborús bűncselekményért, egyedül a több tucat hadviselő közül, kizárólag Magyarország bírósága hozott ítéletet, nem volt háborús bűnös; lehetne folytatni. A negatívumokról nem megfeledkezve. Mindamellett: Magyarország a II. vh.-ban relatíve a legtisztességesebb országok között volt. Ha nem a legtisztességesebb - a körülmények ismeretében. De ezt sosem fogják elismerni, mert az a szóban forgó ellenérdekeltek gyengeségét is jelentené egyben.
Énekes Vazul
2013. január 02. 13:27
Vakságban szenvedő történész. Az interjú tele van egymásnak ellentmondó állításokkal. Egyetlen célja az egésznek, hogy egy "szakértő" történésszel kimondassák a mai jobboldali politikai erők bírálatát. Sajnos a Horthy korszakot és a mai életünket is szeretjük mások (zsidók, németek, amerikaiak) szemüvegén keresztül nézni. Sajnos az egyetemeken nem történt meg a rendszerváltás - úgy, ahogy sehol sem - így a történészek között, aki nem ezt az Ungváry által is képviselt komcsi - zsidó látásmódot képviseli az máris különböző kirekesztő jelzőkkel illetik, mint antiszemita, buta, tudománytalan stb. Végre magyar szemszögből kellene látnunk és láttatnuk a saját történelmünket és jelenünket is.
stefanovszky
2013. január 02. 13:15
Majd Karsai válaszol ennek a feltűnési viszketegségben szenvedő Krisztiánnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!