Meg kell állítani az elszegényedést

2013. január 12. 18:21

Képzett, egészséges, hosszú éveken át magas minőségi munka végzésére alkalmas emberek jelenthetik a gazdasági kilábalás valódi alapját.

2013. január 12. 18:21
Scheiring Gábor
Facebook

„A tegnapi Népszabadságban megjelent egy írásom Kincs, ami van - az emberi tőke címmel. Sajnos még nem elérhető online, de amint fent lesz megosztom. A legfőbb üzenet: Nincs gazdasági fejlődés és versenyképes gazdaság magas színvonalú munkaerő-állomány és társadalmi kohézió nélkül. Az ország tőkevonzó képessége privatizálható javak hiányában a kiszámíthatóság és a jogbiztonság helyreállításával csak csekély mértékben javítható. A legfőbb, eddig kiaknázatlan növekedési tényezőnk a humán tőke: képzett, egészséges, hosszú éveken át magas minőségi munka végzésére alkalmas emberek jelenthetik a gazdasági kilábalás valódi alapját. Ezért meg kell állítani az elmúlt évek társadalompolitikájának hatására felerősödő elszegényedési folyamatot, meg kell akadályozni az egyenlőtlenségek további növekedését. Mindez nem felelőtlen ígérgetés – hanem fillére kiszámolt hosszú távú program. Nem igaz, hogy ne lenne forrás a humántőke fejlesztésére. Az LMP baloldali zöld gazdaságfilozófiája az északi szociáldemokrata modellre épül, mely a fenntartható fejlődés kulcsát a termelékenység javításában látja, ehhez pedig az emberbe való befektetésen, a képzésen és az egészségügyön keresztül vezet az út.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fofo
2013. január 13. 13:50
Ezért meg kell állítani a felerősödő elszegényedési folyamatot, Így van, ezért hát gyorsan fizesséte ki az ellopot libák árát a gazdáknak, az elprivatizált vagyonak ellenértékét, adjátok vissza az érdemi munka nélkül kifizetett tiszteletdíjakat, fizetéseket, végkielégítéseket!
wartog
2013. január 13. 12:51
Baromsäg!Nincs töke, nincs olcso hitel, nincs jo szocpol,stb. Ha nincs penz, akkor mitöl müködne a gazdasäg?A többi orszäg gondolod jobban kepzett mint a Magyar, egy szart. Kivontäk a penzt es most megy ataknyoläs.Tavolrol nem az az igazsäg amit itt leirtak.
Agricola
2013. január 13. 10:29
Helyes a célkitűzés: „Meg kell állítani az elszegényedést” De a hogyan, az már bonyolultabb, mint ami Scheiring Gábor egyszerűnek alkotott demagógiára hajló agyában megjelenik. Az úgynevezett humántőke, szükséges, de nem elégséges feltétele a kívánt cél elérésének egy földrajzilag jól körülhatárolt területen. A cél elérése nem automatikusan következik a fejlett oktatásból, a jó diplomából, a kiművelt emberfők sokaságából, hanem más materiális javak, erőforrások és történelmileg kialakult helyzetek is meghatározzák, hogy a kiművelt fők egy adott területen kihozhassák magukból az optimumot. Nem a fecske hozza el a tavaszt, hanem a tavasz a fecskét. Jó példa erre Werner von Braun története, aki a rakétatechnika terén nagyot alkothatott, de nem hazájában, Németországban, hanem az USA-ban, ahol döntő szerepe volt a Saturn rakéta megalkotásában, amelyik képes volt űrhajósokat eljuttatni a Holdra. Ha hazájában Németországban marad,nem lett volna lehetősége arra, hogy kihozza magából az optimumot, noha kiművelt, képességekkel gazdagon megáldott emberfő volt. „Nem igaz, hogy ne lenne forrás a humántőke fejlesztésére” mondja a demagóg Sheiring , ami megegyezik a pedagógus érdekvédelem szakszervezeti szemléletével és nem akar tudomást venni a valóságról és minden pénzt, semmi mással nem törődve a pedagógia területére koncentrálna. A korlátlan növekedést forszírozza a diplomások kiképzésében, noha 1980-ban 900000-el több gyerek élt az országban, mint most. A demográfiai katasztrófába sodródó társadalom kialakulása kiesik látóteréből. Ez lenne az a „Fényes Ösvény” amelyen át „A Munkásosztály a Paradicsomba megy”? Ha mindenki diplomás lesz, automatikusan eljön a tökéletes társadalom és mindenkinek lesz tejet aprítani a mibe?
kamasuka
2013. január 13. 09:45
Bírom, amikor egy 2%os pártocska kényszeresen szerepelni próbál, nehogy összekeverjék a DKval. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!