A Fidesz-kormány és a korérzemény

2013. január 20. 11:35

A változás 2010 óta persze kardinálisnak mondható, de ami változott, az nem a politikai rendszer, hanem annak működési módja.

2013. január 20. 11:35
Gombár Csaba
NOL

A GDP-ben mért növekedés imponáló, miközben a társadalmi csoportok jövedelmi átlagának emelkedését nem a felső tíz, de még csak nem is a felső öt százalékban, hanem a népesség 0,1 százalékában (még inkább a 0,01 százalékában) felhalmozódó óriási gazdagodás biztosítja. Ez pedig irdatlan s egyre csak növekvő egyenlőtlenségeket takar szerte a fejlett világban. Az ebből fakadó elégedetlenség és tanácstalan ingerültség kap most hangot az évek óta húzódó globális pénzügyi válság közepette. S úgy tűnik, talán egy újabb, korszakos reccsenésnek vagyunk tanúi, az egyéni önerőre támaszkodó fejlődés hitének megrendülését éljük át, és tapasztaljuk az erősödő követelését annak, hogy az állam szabályozza a piacok működését és fékezze az egyenlőtlenségek növekedését.

Amire jutottam tehát – hogy érteni véljem a Fidesz-kormány államkollektivista, nemzeti népközösségben való érvelését –, az az, hogy egy etnikai, nemzeti kollektivitás mozgósításában keresik – és kinyilvánított hitük szerint találták meg – az aktuálisan érzékelt bajokból a kiutat. Ez a szemlélet az, amely a kormány által vezérelt politikai szerkezetünk működési módját alapvetően befolyásolja. Vagyis korántsem csak inkompetenciáról és nem is feltétlenül rosszakaratról van szó – amit politikai ellenfélről ab start feltételezni szokás –, hanem inkább javító szándékok és konok kártevésekbe forduló, zűrzavaros átszervezések kevercsében megnyilvánuló korérzeményről.

S mivel a politikailag feszítő társadalmi egyenlőtlenségek nem tűntek el, s az érzékelt problémák még enyhülni se látszanak, a kormányerők hangsúlyosan az elkövetkezendő történelemre hivatkoznak. Amint a kormányfő hangoztatja: a történelem fogja igazolni tetteiket. Csakhogy a történelem még soha senkit és semmit nem igazolt. Igazolni tetteket és személyeket történelmileg csak a történészek szoktak – jobbára egymással szöges ellentétben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
devlaci2
2013. január 20. 20:53
Búcsúzik a TS!!! Világot meg nem váltott, hírnévre nem tett szert, botrányt nem csinált. Olvasottságot viszont szépen hozott. Közel 10 000 olvasó, köszönöm azoknak akik olvastak. De nem maradtok blog nélkül, kicsit sportosabb, szertelenebb, színesebb. Központban a devailacipost.tumblr.com. http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/41031765826/hatarozatlan-idore-szunetre-vonul-a-ts
lajkakutyus
2013. január 20. 18:11
Gombár úr, ha maga tudná, hogy a történelem, és korunk történelme is, hány embert igazolt! Nevek leírását mellőzöm, de lehet találgatni.:-)
andre
2013. január 20. 17:02
egy demografiailag rohamosan zsugorodo,eloregedo,beteges,tert-talajtveszto-----kronikusan demoralizalt szetzilalt tarsadalomban talan ertheto az on altal jol leirt politikai folyamat. Az ANGST,a fenyegetettseg... nagy hajtoero( MINDENUTT a vilagban)---persze hogy egy nonkonfrontacios,atkarolo,pozitiz,"megbekelobb",okos...(keresztenyebbi??? )politikaval,filozofiaval talan SOKKAL tobbre lehetne jutni---elmeletileg.(de ehhez egy magyar Nelson MANDELA kerestettik surgossen..)
tarackos
2013. január 20. 15:55
"Vagyis korántsem csak inkompetenciáról és nem is feltétlenül rosszakaratról van szó – amit politikai ellenfélről ab start feltételezni szokás –, hanem inkább javító szándékok és konok kártevésekbe forduló, zűrzavaros átszervezések kevercsében megnyilvánuló korérzeményről." Na ja, a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve! Egyébként vicces, hogy meg kell fejteni mire gondol a nemzeti oldal. Mert ha a nemzet nem ismeri ezeket a "nemes" gondolatokat akkor tk. mitől is nemzeti? Attól amitől keresztény? Há mer csak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!