Az osztályharc meghaladása

2013. január 13. 14:29

Magyarországon nem neoliberális gazdasági környezet van, hanem egy neoliberális globális gazdasági környezetben létrehozott helyi feudális gazdaság.

2013. január 13. 14:29
Bagi Zsolt
A tömeg erejével
„A magyarországi diákmozgalmak nem irányulnak a neoliberális gazdaságpolitika és gondolkodásmód ellen. Ez kétségtelen tény. De hogyan is irányulhatnának az ellen, amikor a mozgalmat mindig helyben kell megcsinálni? Nincs és ne is legyen globális antikapitalista forradalom. Ma Magyarországon nem neoliberális gazdasági környezet van, hanem egy neoliberális globális gazdasági környezetben létrehozott helyi feudális gazdaság. Ez az újfeudalizmus nem független a globális neoliberalizmustól (csak önjelölt közgazdasági sámánok gondolják, hogy az lehet), de mégsem azonos azzal. A diákmozgalomnak ez ellenében kell magát megfogalmaznia, ami tehát a következőt jelenti: közvetlenül  a feudalizmus, közvetve a neoliberalizmus ellenében. Ha valaki gondosan olvassa a követeléseket, azt is láthatja, hogy a mozgalom mindkettővel szemben áll. A Pécsi HaHa 8. pontja például így hangzik: »Tiltakozunk a támogatott egyetemi férőhelyek önkényes, központi szétosztása ellen. Az államnak nem csak pénzben mérhető gazdasági hasznot hozó állampolgárokra van szüksége.« Az első fele a feudális, a második a neoliberális gyakorlat ellen fogalmazódott meg, amelyet a feudális gyakorlat időről időre mégiscsak használ (lásd például: »önfenntartó felsőoktatás«).

De ennél van egy fontosabb mozzanat is: az, hogy mi ellenében fogalmazza meg magát a diákmozgalom sokkal kevésbé érdekes, mint az hogy mi mellett fogalmazza meg magát. A diákmozgalom nem reaktív, hanem produktív. Létrehozza a részvételi demokrácia lokális formáját, amely önmeghatározó képes lenni, és egyben kidolgozza a társadalmi szolidaritás olyan formáit, amelyben ezt a részvételi önmeghatározást modellként nyújtja más társadalmi csoportoknak. Nem a diákmozgalom fogja megváltoztatni a társadalmi totalitást. De a változást valahol el kell kezdeni bevezetni, mert a politika új formái nélkül csak a politikai sivatag marad, amiről egy fél ország réges-rég lemondott már. A diákmozgalom nem egy érdek kifejezése, hanem heterogén érdekek egyeztetése vagy integrálása. Nem a középosztály osztályharca, hanem az egyetemi polgár létrejöttéért folytatott harc. Más szóval: az osztályharc meghaladása.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sátánbácsi
2013. június 14. 14:51
"Középosztály osztályharca" - a legnagyobb baromság a rendszerváltás utáni polarizálódott hazai társadalomban, hogy a "siker""bizonyítékaként" erőszakkal és semmilyen hamisítástól vissza nem riadva bizonygatják folyamatosan a demagógok az ún. "középosztály" létezését, és persze, hogy annak semmi köze ne lenne az ún. "mélyszegényekhez". Baromság: middle classt fabrikálni azokból a szegényekből, akik ugyan mindennapos gondokkal küzdenek, de nem milliárdosok, az akkor is hamisítás, ha lélektani győzelemnek tűnik a deprimáló valósággal szemben. De ők is szegények, és az "egzisztenciájuk" - a kutya vacsorája. Az egyetemekről a szegények kitiltása most kezdődött el, tehát aki HaHás, az nem feltétlenül burzsujkölyök. Tehát, a dolgozó osztályok gyerekei harcolnak az érdekeikért, nem pedig a nemlétező "középosztály".
Orveus
2013. január 14. 01:54
őő, még mindig hallani a hírekbe olyat hogy "...és amiből a kormány nem akar engedni": kis nyers akkor a hatástanulmányhoz -hirtelen- Az hogy a figura beruház a lakhatásba külföldön az ok, mert valoszinű kijön a fizetés úgyis. De évek után ha hazajön akk. a szülökhöz paterolnák vagy hogy? Arról ugye nem beszélve hogy vmit kénytelen lesz odahagyni is (elég sok veszteség).Bécsbe ahol önkormányzatilakásokba élnek ott működhet igen, de itt... ? Ráadásul oda kell hazatámolyogni ahol itt lesznek az előszerződött munkavállalók már hegyekbe. na és akkor kezdhet találni egzisztenciát .. a hatástanulmányba szvsz. ez szerepelhetett ezér nem villogtatták. Fogalmam nincs hány évet kell ledolgozni de elég nagy számokkal dobálóztak újságírók :) ami évtizeden belül is szép nagy versenyhátrány munkakereséskor. munkáltató ránéz az önéletrajzra pl."hát magának 3-4 év múlva haza kell látogatni, addig épp csak betanultál, miért vennélek pont téged ide?".stb Ha törleszteni vállalkozik vki utólag a tandíjat, akkor a lényeg hogy az ne vmi bruttósított büntető összeg legyen, hanem egy kedvezményes kamatozású, életszerűbb (?80%, kétoldalú kockázatvállalás - azért az se olyan vidám ha tovatűnnek a semmibe az évek etc.) És az hogy komcsi riporterek hogy viszonyulnak ilyen és ezekhez hasonló kérdésekhez - az egyenesen visszataszító. 4x fölött pofát befog , mert már feléltek mindent, amit lehetett - láttuk 7-es Bmw, SL Merci minden sarkon, vki tán még emléxik :) Műemlék tanácsi lakások is omladoznak. Vagy a triplaárért elprivatizált céges balettintézetek.. -----A felellősség a kapitalista világba ott van ahol a vagyon is (hol is?)------. Kicsit arcokból vissza kéne venni , mert bolsi idők alatt is jobban sikerált ez az újraelosztás téma. Alapvetően a problémamegoldás mikéntjében van a gond, hangvétel, egyebek . Fordítva ülnek a képviselők a lovon. Rossz precedenssel ne járjunk már ilyen buzgón elöl. Amikor már a fiatalságot büntetik az minden társadalomban a vég kezdete vagy legalábbis azt jelzi. -Épp ez elől menekülnek ilyenkor /Karácsonykor a család ünnepén, hetekkel felvételi előtt, hisztérikus módon kommunikálva pedig kif. felhívás Keringőre :/
1istvan
2013. január 13. 20:18
istenem, ennyi marhaságot!!! valamit találni kell, de mit? ezt nem tudjátok eldönteni.
OberEnnsinnen
2013. január 13. 20:09
"A diákmozgalom nem egy érdek kifejezése, hanem heterogén érdekek egyeztetése vagy integrálása. Nem a középosztály osztályharca, hanem az egyetemi polgár létrejöttéért folytatott harc. Más szóval: az osztályharc meghaladása.”" Ezek az erőlködések, földön, vizen, levegőben: miket is kellene a diákok szájába adni, mit is kellene akarniuk a diákoknak? Még pár "jószándékú" ösztönzés és valóságos BIOROBOTTÁ válnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!