Foci kontra felsőoktatás

2012. december 16. 14:27

Van 23,8 milliárd a labdarúgásra, a fociutánpótlásra. Fontosabb néhány falábú, mint a jövő nemzedékek orvosai, mérnökei, közgadászai, jogászai, tanárai?

2012. december 16. 14:27
Schmuck Andor
MSZDP
„Orbán Viktor, miniszterelnök tegnapi bejelentése, mely szerint bizonyos feltételek mellett mindenki számára lehetőséget teremt a kormány az ingyenes felsőoktatásra megfontolásra érdemes.

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt az alábbi javaslattal kívánja segíteni ezen kormányzati szándék megvalósíthatóságát.

Mint ismeretes, 2011. év végétől kormányrendelet ad lehetőséget a gazdasági társaságok nyereségadójának bevonására a látványsportágak és a hozzájuk kapcsolódó utánpótlás-nevelés finanszírozásába. A támogató vállalat a nyereségadója 70%-át fordíthatja erre.

Az MSzDP azt kéri a kormányfőtől, hogy ugyanilyen kedvezmények illessék meg azokat a vállalkozásokat, amelyek felsőoktatási intézményeket kívánnak ilyen módon támogatni.

A ma érvényes gyakorlat szerint, ha egy cég, amelynek 10 millió Forint volt az éves eredménye, s úgy dönt, hogy 1 millió Forintot ebből a focira tesz, akkor olyan kedvezményben is részesül, hogy 190.000.- Forinttal kisebb lesz az adója. Magyarul 1.190.000.- Forinttal kevesebb kerül a költségvetésbe, például a diákokra, a pedagógusbérekre, vagy éppen az egészségügybe.

20 milliárd Forintor vehetünk alapul, - Matolcsy György miniszter úr számításai szerint: 2011-ben ennyit fizettek be a vállalkozások ilyen módon - akkor a fenti példa alapján, a kedvezmények miatt, még 3 milliárd 800 millió Forinttal kevesebb került be a költségvetésbe.

Ezek szerint van 20 plusz 3,8 milliárd Forint a labdarúgásra, a fociutánpótlásra. Ez az összeg pontosan annyi, amennyit elvontak a felsőoktatásból! Hogy van ez? Fontosabb néhány – ahogyan a szép emlékű Hofi Géza fogalmazta - falábú, mint a jövő nemzedékek orvosai, mérnökei, közgadászai, jogászai, tanárai?

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt nyomatékosan kéri a kormányfőt, tegye meg mihamarabb a szükséges lépéseket a felsőoktatás finanszírozásának bővítése érdekében.

Az MSzDP bízik abban, hogy a vállalkozások, ha a kormány elfogadja a javaslatunkat és bevezeti ezt a lehetőséget, akkor hasonló nagyságrendben fogják támogatni a műveltséget, a tudást és a szakértelmet megszerezni kívánó fiatalokat.”

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Claypool
2012. december 17. 14:30
Schmuck, alias el topo már csak tudja! Egy elhízott,X lábú, tohonya korcs joggal illetheti falábú jelzővel a futballistákat!
durrbele
2012. december 17. 09:50
A focival is az a baj hogy kurvára nemtudunk focizni és a népet sem érdekli.Örökké 6:3 zunk meg aranycsapatozunk.Tudomásúl kell venni nem leszünk már futbalhatalom.Fél évszázados lemaradásunk van.Technikában,gondolkodásban,vezetési felfogásban.Viktorka magánfocizása ma a hajdani grund focizással egyenlő.
kjkj945
2012. december 17. 09:27
Az alcsuti pici duci pocija hízik!
vaga...
2012. december 17. 09:20
Utàllom ezt a Schmuck-ot, de most igaza van. Ennyire fontos a zorbànnak a focibiznisz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!