Nem bűnbánatot, nem bocsánatkérést várunk

2012. december 03. 20:32

Az LMP mindig is nyitott volt a tárgyalásokra és a párbeszédre, nem csak most, hogy már platformunk is van ilyen néven.

2012. december 03. 20:32
Schiffer András
Schiffer András
hvg.hu

„hvg.hu: Konjunktúrája van az összefogások meghirdetésének, önök is próbálkoztak már ezzel korábban, akkor nem nagyon jött be. Most nem akarnak újra nekifutni?

S. A.: Az LMP mindig is nyitott volt a tárgyalásokra és a párbeszédre, nem csak most, hogy már platformunk is van ilyen néven. Szívesen beszélgetünk – a híresztelésekkel ellentétben feltételek nélkül. Az alkotmányosság helyreállításának programjáról például nem elég, ha az LMP és az MSZP csak 2014 tavaszán kezd tárgyalásokat. De azt is gondolom, hogy felelős ellenzéki erő most nem hatalomtechnikai kérdésekkel van elfoglalva. Minket jobban izgat az, hogyan lehet 2014-ben az ország sorsán fordítani. Csekély mértékben hoznak lázba ezek a játszadozások.

hvg.hu: De egy olyan helyzetben, ahol a képviselők kiabálnak egymással frakcióüléseken, hihetetlen indulattal beszélnek egymásról, hogy lehet normális munkát végezni?

S. A.: Természetes, hogy nehezen. Januárban megpróbáltuk szőnyeg alá söpörni ezeket a vitákat, de nyilván nem lehet már ezen a ponton. Arra azért számos példa van az európai politikatörténetben, hogy nagyon éles stratégiai, ideológiai viták vannak egy párton belül, akár évtizedeken keresztül is, és a párt ettől függetlenül sikeres: elég csak az angol Munkáspártra és Tony Bennre gondolni.

Ezek a belső platformok nem szakadtak ki, ezért is fogalmaztam úgy, hogy a platform megalakulása erősítheti is akár a pártot, hiszen ha a konfliktusok nem elfojtódnak, hanem láthatóvá válnak, akkor az esélyt nyújt a kezelésükre is. Ráadásul egy pártnál erőt adhat, ha szélesebb ideológiai spektrumot tud átfogni, egy ökopártnál pedig kifejezetten érték a sokféleség. Azok a pártok sikeresek, amelyek nem bezárkóznak, nem egy szubkultúrát képviselnek csak, hanem nyitottak.

hvg.hu: Három út látszik az LMP előtt: elfogadja Bajnai Gordonék felkérését a tárgyalásokra – ez a kongresszusi határozattal nagyjából kiesett. Új pólust hoz létre parlamenten kívüli civil szervezetekkel, vagy pártokkal, a harmadik pedig, amiről ön is beszélt, hogy pártként kell úgy megerősödni, hogy kormányváltó tényező legyen 2014-ben az LMP. Hol tartanak most?

S. A.: Akkor mondok egy negyediket: az az Új Pólus, amit a nyáron is képviseltünk, nem áll ellentétben azzal, hogy pártként is meg kell erősödnünk. Ezt megerősítette a kongresszusi döntés is. Első lépésben attól válik egy párt új pólussá, hogy egy másoktól világosan megkülönböztethető víziót mutat fel a XXI. század Magyarországáról. Az más kérdés, hogy egy ilyen pártnak is érdeke együttműködni olyan szervezetekkel, melyek közel állnak az értékrendjéhez. Számunkra ez most elsősorban a 4K! lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2012. december 03. 23:10
Fikusz Kukisz.
heep
2012. december 03. 21:50
"Nem bűnbánatot, nem bocsánatkérést várunk, egyszerűen azt látjuk, amit ők kormányon tettek, az ellentéte az LMP gazdasági, társadalompolitikai elképzeléseinek" (a HVG-s teljes cikkből van az idézet, a mandis rövidítésből csak a főcímet megmagyarázó rész maradt ki) Úgy szeretnék hinni a Schiffernek, hogy komolyan gondolja ezt a lehet más a politikát, hogy tényleg nem hajlandó a szocik és a szadesz bűneit elfogadni, az ő politikájukat folytatni. De nem megy. Egyszer volt Budán kutya(SZDSZ) vásár.
Reakczy Jóska
2012. december 03. 21:25
Ha Schiffer ennyire gyenge és harcképtelen, akkor ennyi volt. A liberális agymenés (mióta semmi hasznuk), többek között arról szól, hogy akit megtámadnak és a többséghez tartozik, mondjon le a küzdés jogáról, engedje le az önvédelemre emelt kezét és lehetőleg tartsa oda az arcát még egy pofonért, hogy minél több kár érhesse. Na, Schiffer éppen így viselkedik. Miközben a Karácsony féle platformista banda a lehető legszemetebb dolgot követi el rajtuk. A tét szerintem nem kicsi. Ha Schiffer és az LMP elbukik, vele veszik oda az elvek mentén történő politizálásra kapható és nem kizárólag a pénztárcából szavazásra mozdítható, kevésbé elkötelezett szavazói kör. Ha nem képes ez a párt arra, hogy mindkét oldaltól egyenlő távolságot tartson, akkor a politikai napirenden kizárólagossá válik a kormányváltás kérdése és visszaáll a történet a 2002-es állapotba. Kétpólusú marad a politika, méghozzá nagy különbségekkel, ami eddig sem vezetett sokra. Se a Milla, sem a 4K sem az LMP nem lesz sehol, mert a Bajnai féle bűnöző csoport pillanatok alatt elintézi azt az egyébként seggberúgi való marihuánás nyomorultat és a szerencsétlen idealistákat, akik kizárólag az orbángyűlöletben fuldokolnak. Miközben a lehetőségekhez mérten nem történik katasztrófa éppen, talán tényeg csak vegetálni van lehetősége a gazdaságnak a jelen helyzetben, és ennyit tud az ország teljesíteni. Ha nem marad egy szereplő sem a porondon, aki képes arra, hogy elköteleződés nélkül kint tartsa a fejét a trágyából, azzal komoly veszteség éri az országot. Ebből a helyzetből az LMP akkor profitálhatna, ha nem lökné vissza a végletek között pattogásba a hatalmi rendet és megteremthetné a lehetőségét új, értelmes, választói tudatosság és racionalitás mentén szerveződő új szerveződések kialakulására. (Valahol a két véglet között van a helyes út, a globáltőkét ésszel, okos szigor mellett használni az ország érdekekében.) A Fideszről lemorzsolódó kiábrándultak nem valószínű, hogy mind Bajnainál kötnek majd ki, hiszen nem feltételezhetjük, hogy ennyire ostoba és amnéziás népség lakná az országot, hogy egyik rosszból beleszédül a másikba (bár, ki tudja egy olyan országban, ahol a Gyurcsány nevű ember miniszterelnök lehetett). Ezekből sokat meg tudna kötni egy olyan formáció, amelyik sem az egyik, sem a másik oldal felé nem billen, főleg most, hogy a Jobbiknál a hétvégén kimagozták a cseresznyét és kb. össztársadalmilag még inkább jobbra tolták. Az MDF példája mutatja talán legjobban, mi fog történni az LMP-vel, ha rosszul dönt és a mai válság felelőseivel tart. Az ökopártizmus sajnos ebben a hangulatban túl langyos mondanivaló, két százalék sem lehet benne. Schiffer vagy kiáll és gatyába rázza az idealista bandát, vagy megint nem történik semmi. Hajrá Schiffer!
sagramor
2012. december 03. 20:48
nemtom, mintha kötelező lenne a 4K-ra mint politikai tényezőre tekinteni. sikerült már akár egyetlen közvéleménykutató cégnek is mérnie őket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!