Tízezer

2012. december 06. 13:15

Arra vélhetően a Nézőpont is hiába keresi a választ, hogyan egyeztethető össze a kormányzati céllá vált adósságlegyőzés egy teljes diákgeneráció tervszerű adóssá tételével.

2012. december 06. 13:15
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében a szavak tényleg mást jelentenek: az »együttműködés« az eltérő vélemények ignorálását, a »söralátét méretű adóveballás« hozzávetőleg harminc új adót, a »tandíjmentesség« pedig azt, hogy jövőre mindössze tízezer teljes ösztöndíjas (ingyenes), és 46 ezer részösztöndíjas (valamilyen mértékben fizetős) helyen kezdhetnek a »támogatott« hallgatók felsőfokú tanulmányokat, vagyis a 80 százalékuk fizetni fog. Amennyiben a részösztöndíj – ami az arányokat tekintve nem a kivétel, hanem a szabály lesz – nem azt takarja, amit 2008-ban az emberek leszavaztak (ti. hogy az állami támogatással képzett diákoknak képzési hozzájárulást kell fizetniük), akkor vagy mi nem tudunk magyarul, vagy a népszavazásra feltett kérdés megfogalmazói. Orbán Viktor viszont egészen biztosan nem ért a szóból: ő ma már önfenntartó rendszert szeretne, ahol a hallgatók végképp a saját befizetéseikből működtetik a felsőoktatást – márpedig ilyen ígéretet sem a népszavazási eredményekből, sem a Fidesz választási és kormányprogramjából nem lehet kiolvasni. Arra pedig vélhetően a Nézőpont Intézetben is hiába keresik a választ, hogyan egyeztethető össze a legfőbb kormányzati céllá vált adósságlegyőzés egy teljes diákgeneráció tervszerű adóssá tételével.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2012. december 06. 16:11
Különböző adósságokról van szó. A szerző szándékosan kavarja. A diákhitel és az államadósság kettő külön dolog. Az egyiket a már munkába állt volt diák fizeti, a másikat pedig az összes adófizető.
Fakutya tizedes
2012. december 06. 16:09
Mikiegér.
kispufi
2012. december 06. 14:17
két dolgot nem értek: ha népszavazásig menő népnyúzás volt 2008-ban még a tandíjterv, most miért nem, ugye illetékesek; és ha viszont 2008-ban még a progresszív minőségkitermelés záloga volt a tandíjterv, akkor most miért nem, ugye Hargitaikám. szvsz mind kinyalhatja, aztán kézenfogva ballaghat a véreresbe.
kjkj945
2012. december 06. 14:13
haminol mi a 10ezer???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!