Gazdagok és szegények

2012. december 10. 10:40

A világ sokak szerint erről fog szólni a következő években: a szegények küzdelméről az egyre gazdagabb kevesek ellen.

2012. december 10. 10:40
Frei Tamás
Metropol

„Erről mondta a minap a négyszázak egyike, a dúsgazdag milliárdos, Warren E. Buffett, hogy »a bandám hátrahagyta a porban az amerikai középosztályt«. Mindezek után tornádó jellegű vihart kavart a tekintélyes washingtoni Brookings kutatóintézet elemzése, amely a múlt hónapi amerikai elnökválasztás kapcsán osztályharcot emleget. A Brookings társadalomtudósai úgy látják, hogy Obama győzelme az alsóbb néposztályok diadala. Mert a rosszabbul álló amerikaiak (elsőként a nyugati országok polgárai közül) végre felfogták, hogy az egyre tágabbra nyíló jövedelemolló, vagyis a mai kor legnagyobb mételye ellen osztályharcot kell indítaniuk. A világ sokak szerint erről fog szólni a következő években: a szegények küzdelméről az egyre gazdagabb kevesek ellen. Omabától a vesztesek, vagyis a lemaradók azt várták és várják, hogy az ő pártjukat fogja ebben az osztályharcban.

És fogja is. Figyeljék csak meg, hogy az épp most zajló amerikai költségvetési vitában az újraválasztott elnök egyetlen cölöpöt vert csak le irtózatosan mélyre. Ha törik, ha szakad, emelni fogja az évi 250 ezer dollár fölötti jövedelemmel rendelkezők adóját, és öt év alatt elvesz tőlük 1600 milliárd dollárt.

Ráadásul ez az osztályharc ma már nem csak Amerikában dúl. Miközben mi Magyarországon épp azt hallgatjuk, hogy a miniszterelnök nemzeti konzultációt akar indítani arról, hogy mi legyen a közterületekre magukat befészkelő hajléktalanokkal, eközben Franciaországban a szakszervezetek már azt követelik a baloldali, szocialista kormánytól, hogy államosítsa azokat a külföldi vállalatokat, melyek leépítéseket terveznek. Inkább a kommunizmus, mint a munkanélküliség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. december 10. 17:31
Örülök, hogy ilyen országban élhetek, ahol a többség mindig igenis okos, jószándékú, segítőkész - Magyarországon. Mi itt itthon vagyunk. A dolgainkat rendezni fogjuk, mégha marakodunk, veszekedünk sőt átkozódunk. Jobb lesz! Ezernyi bukatatónk, gáncsolónk van, mert boldogtalanok és hiába gazdagok. Maga a gazdagság nem tesz boldoggá. Több mint ezer éve itthon vagyunk. Nem állhat akaratunkban elvesznünk.
Fakutya tizedes
2012. december 10. 17:27
Ez a Frejfaszom egy akkora nulla, hogy már minusz. Megkezdődött az a per, melynek felperese Juszt László, alperese pedig Frei Tamás. Az ügy középpontjában még mindig az ál-bérgyilkos áll. 2004.12.01 08:50 Mint ismeretes, Frei Tamás riportot készített Moszkvában egy - általa bérgyilkosnak beállított - emberrel, aki közölte, egymillió dollárért az akkori miniszterelnököt, Orbán Viktort is megölné. Már a kérdés is óriási felháborodást váltott ki, hát még az, amikor Juszt László nyilvánosságra hozta, a bérgyilkos csupán egy statiszta. Ellenanyagában bebizonyította igazát Juszt, majd egy másik anyagot is készített, ez viszont már nem ment adásba. A két fél ugyanis megállapodott, hogy hallgatnak egymásról, sőt, ezt írásba is foglalták. Juszt szerint azonban Frei megszegte ígérettét, ráadásul alvilági körökkel hozta összefüggésbe egy nyilatkozata során. Juszt nem kér kártérítést, csupán bocsánatkérést. Az ügyben tanúként hallgatják meg a "moszkvai bérgyilkost" is.
OberEnnsinnen
2012. december 10. 17:23
Bezzeg, amikor Magyarországot szégyenpadra ültették Brüsszelben a bank- és különadók miatt,akkor nem hallottuk: "Inkább a kommunizmus, mint a munkanélküliség.” Figyeljetek, emberek. Ez a kis hamis tulajdonképpen arról beszél, nosza, uszuljatok már a fennálló rendszer ellen! "innen a szegények oldaláról ez ócska provokációnak tűnik." - Netuddgi jól látod.
Soma
2012. december 10. 17:22
" Inkább a kommunizmus, mint a munkanélküliség.”" --- Jól hangzik, csak gondolkodni kellene! Kik is a mai burzsoák? Honnan jöttek? Úgy látom, hogy a "küzdelem" onnan irányított, ami ellen küzdenek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!