Miért érdemel a BOR akadémiát, és miért fontos az, hogy MAGYAR?

2012. december 03. 09:15

A magyar borban is meg kell jelennie történelmi hagyományainknak, érzelemgazdagságunknak, és vissza kell tükröződnie egyedi földrajzi és biológiai adottságainknak.

2012. december 03. 09:15
Dr. Freund Tamás
A kárpitos lánya

„A társadalmi/kulturális evolúció esetében a szomszédos kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűsége biztosítja a folyamatos versengésen keresztül a fejlődést. Milyen élvezettel ízlelgetjük a szomszédos kultúrák egyediségét a művészetek, a gasztronómia, a borászat területén, és gyakran átérezzük, milyen jó is egy ilyen változatos nemzeti kultúrájú Európában élni. De közben ne feledjük, hogy ehhez nekünk is hozzá kell tennünk valamit, ami a sajátunk, ami magyar. Ami miatt esetleg a műértő külföldi turista tágra nyílt szemmel rója a Nemzeti Galéria folyosóit, hiszen az egyedi magyar képzőművészet kincseit nem találja meg Európa vagy a világ híres képtáraiban, pedig oda valónak érzi. A magyar történelmi borvidékek kiváló alkotásait végigkóstolva hasonló okokból a szája marad tátva, és nem érti miért nincsenek ott ezek a borok a világ minden táján a komolyabb vinotékák felső polcain.

A magyar képző- vagy zeneművészet nem attól magyar, mert okvetlenül megjelennek benne népi motívumok, hanem mert történelmünk, érzelemvilágunk, hagyományaink egyedi kontextusában született művekkel szolgálják az emberiség örök értékeinek, alkotásainak világát. Feloldódva a nagy nemzetköziségben erre nem lennénk képesek. A magyar borban is meg kell jelennie történelmi hagyományainknak, érzelemgazdagságunknak, és vissza kell tükröződnie egyedi földrajzi és biológiai adottságainknak.

A Magyar Bor Akadémia egyik feladata, hogy ráébressze a társadalom széles rétegeit, és mindenekelőtt a politikai döntéshozókat, hogy a magyar borkultúra támogatása, népszerűsítése nem csak gazdasági érdek, nem csak magyar érdek, hanem egyben magyar kötelesség is az emberiség kultúrkincseinek időtlen tárháza felé. Ez a politikai támogatás alapvetően szükséges ahhoz, hogy a magyar borászat elvégezhesse feladatát: Szólhasson hozzánk, a hazai lelkes fogyasztókhoz, egyedi katartikus élményekkel járuljon hozzá lelki fejlődésünkhöz, és reális nemzeti önértékelésünk visszanyeréséhez. Ugyanakkor szolgálhassa a nemzetek feletti örök értékek világának folyamatos épülését is, többek között olyan alkotásokkal, amelyeket csak mi magyarok tehetünk hozzá az emberiség borkultúrájához.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sapuh
2012. december 10. 07:54
Na, jó kis lavinát szabadítottak el Feketéék az MMA-val. Freund céljaival egyetértek, de azért nem kellene mindennek akadémia. Illetve...alapíthatnánk egy Magyar Kommentelők Akadémiáját (MKA) székházzal, milliárdos állami támogatással, hmm?
durrbele
2012. december 10. 07:54
A magyar borban is meg kell jelennie történelmi hagyományainknak, érzelemgazdagságunknak, és vissza kell tükröződnie egyedi földrajzi és biológiai adottságainknak. Már megjelent.Történelmi hagyomány hogy iszunk. Érzelemgazdagságunk az elfogyasztott bor mennyiségének arányában nő. Egyedi adottságok is megvannak kiskunsági,alföldi pancsolt műborok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!