Nemzeti jelmondat

2012. november 15. 13:36

A magyar nemzetnek – s így Magyarországnak – nincs jelmondata.

2012. november 15. 13:36
Gerő András
Galamus

Ha erősíteni akarjuk a demokratikus Magyarország és a szabadság világában élő magyarok spiritualitását, akkor – a régiek mellett – új szimbólumra is szükség van; olyanra, amely nem bántja a régieket, hanem kiegészíti, esetleg értelmezi őket. Ez a szimbólum nem lehet erőszakolt; nem lehet kurzusorientált, hanem csak olyan, ami egyetértésen alapuló kulturális önazonosságunkból következik.

Éppen ezért egy ilyen lehetséges jelmondat csak társadalmi egyetértés útján alakulhat ki – a végeredmény csak akkor lehet tartós érvényű, ha a folyamatban mindenki részt vehet, akit ez érdekel, és akinek van elképzelése; ha régi vagy általa kitalált új mondatra mindenki tehet javaslatot. (Az internet világában ez már nem elvont óhaj.)

Ha lesz eredmény, akkor azt az alkotmány részévé kell tenni – éppúgy, mint példának okáért a Himnuszt vagy a nemzeti színeket.

A civil kezdeményezés nyomán közjogi rendszerünkben a folyamat hivatalos kezdeményezésére, levezénylésére, illetve a formális döntés meghozatalára a legalkalmasabb a mindenkori köztársasági elnök. Ő az, akinek alkotmányos pozicionalitása a nemzet egységét hivatott kifejezni. Éppen ezért ő az, aki kellő nyomatékkal, hitelesen nemzeti jelmondat megalkotására felszólíthat. Ő az, aki ebben az esetben kinevezhet bíráló bizottságot – ami akár állhatna a még élő Kossuth-díjas írókból, költőkből. Ő az, aki – cseh mintára – köztársasági elnöki zászlót kezdeményezhet, amin a jelmondat szerepelhetne.

Az már egy külön kérdés, hogy ha lesz nemzeti jelmondat, akkor miként épül be a magyar állam rituáléjába, szimbolikus politikájába. Rákerülhet pénzre, kitüntetésre; kitehető közintézményben, nemzeti ünnepen; bekerülhet a köztisztviselői esküszövegbe; rákerülhet a honvédség csapatzászlóira – és még sok más lehetőség adódik.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pikkpakk
2012. november 16. 09:24
A demokrácia pofátlan lábbal tiprása,ala fidesz módra az,hogy politikai kampányt nem lehet majd a kereskedelmi tévében folytatni... Csak ezért az 1 cselekedetükért mehetnének a basztijbaa" .. hisz az emberek 90% nem néz köztévét.. Na ilyen a fityesz demokrácia....
Feketeleves
2012. november 15. 21:39
Nemzeti jelmondat: "Mit keres Oszkó Péter a WizzAirben?" vagy "Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.Elkúrtuk, nem kicsit nagyon." Esetleg "Na ezt majd a folysón megbeszéljük" és a végére "Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek" Micsoda gyöngyszemek!:-)
I.Preskin
2012. november 15. 19:35
Gágogi és Gerő, eccségben az erő!
trespass
2012. november 15. 19:02
"A pénz nem boldogít!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!