Messiásvárás és vezérkultusz

2012. október 18. 13:06

Aki nem minket támogat, az mind fideszes-jobbikos fasiszta. Kulturkampf. Mennyivel jobb ez minden Orbán vezérkultusza?

2012. október 18. 13:06
Veisz Márton
Kerdem

„Bajnai Gordon politikai fellépését a Jobbikon kívüli ellenzék közel teljesen egységesen várta-várja és lassan megszülethet a nagy bejelentés. Lássuk be, az ilyen elvárások általában teljességgel irreális alapokon állnak, nem a ráció vezeti őket. Mintha tényleg csak Bajnaival, de vele aztán automatikusan lehetne nyerni. Ugyanakkor teremt magának egy olyan lelkületet, egy olyan szimbólumot kreál magából az idea, hogy nehezen tudnánk elképzelni mást, mint Bajnait a baloldali ellenzék 2014-es miniszterelnök-jelöltjeként.

De mi áll emögött? Bajnait alapvetően a szakértő mítosza lengi körül, s ennek kultusza jellemző Magyarországra és főleg a politikai baloldalra. Az ember, aki megmondja mi az egyetlen helyes út, s megszabadít minket ezáltal a gondolkodás terhétől. Mert a szakértő az ért hozzá, az tudja! A népet úgyse érdeklik a politikai kérdések, nem foglalkoznak vele, minek fárasszuk őket azzal, hogy elgondolkodjanak melyik is lehet a jobb választás… Jön Bajnai és egy csapásra megoldódik minden. Ez a magát mindenek felett demokratikusnak tartó oldal így akarja monopolizálni a vita és a vélemény lehetőségét. Mert aki nem minket támogat, az mind fideszes-jobbikos fasiszta. Kulturkampf. Mennyivel jobb ez minden Orbán vezérkultusza?

A magyar társdalom nem szereti a felelősséget. Politikusainktól a többség valami elvont, érthetetlen és értelmetlen nagy társadalmi igazság beteljesítését várják. Vö.: dögöljön meg a szomszéd tehene. Ugyanakkor az egyén emancipációja, a felelősségvállalás és a magántulajdon sérthetetlensége nélkül egyetlen társadalomnak sincs jövője. Ennek az elutasítása - amely a Kádár-korszak terméke - lehet a magyar messiásvárás vagy vezérkultusz mélyre nyúló társadalmi gyökere.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. október 18. 18:39
Bajna egy nagyon szép község a Gerecse nyugati Szélén Gyermelytől északra.Többször kirándultunk a térségbe midig találtunk valami újdonságot,ahol még nem voltunk.Nagyon jó vendéglő van a főterén,jól főznek és nem is drága.Gondolom a libásnak a nevén kívül semmi köze ehhez a gyönyörű faluhoz.
kjkj945
2012. október 18. 18:24
bajnai a messiás mit szól ehhez izraél???
Jason Bourne
2012. október 18. 17:55
Nem tudom mér' várják annyira. Mi van, ha nem ért hozzá? Láttunk már tőle ilyet.
gvarga10
2012. október 18. 17:46
Fejfájásra?-Bajnai! Epekőre? -Bajnai! Szivpanaszra -Bajnai! Gyorssegélyre?-Bajnai! Búbánatra? -Bajnai! Tünj a francba!--Bajnai! Gágogj libám!--Bajnai! Könnyű ezt kimondani,de végre kell majd hajtani: Eldugulhatsz BAJNAI!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!