Az előzetes regisztráció szabályai

2012. október 14. 15:01

A döntés előtt újra átolvastam a parlamenti jegyzőkönyveket, hogy megnézzem: pontosan milyen támogató érveket használtak a vitában az intézmény bevezetése mellett.

2012. október 14. 15:01
Török Gábor
Facebook

„Holnap szavaz a parlament az előzetes regisztráció szabályainak alkotmányba emeléséről (pontosabban most még csak a módosító javaslatokról). A döntés előtt újra átolvastam a parlamenti jegyzőkönyveket, hogy megnézzem: pontosan milyen támogató (azaz nem védekező: máshol is van ilyen, nem alkotmányellenes stb.) érveket használtak a vitában a Fidesz-KDNP képviselői az intézmény bevezetése mellett. Íme:


1. Önrendelkezési jog kiterjesztése

»önrendelkezési jog kiteljesítése céljából lehetővé teszi a javaslat« (Szakács Imre)
»mindez a magyar állampolgárok számára több állampolgári jogot ad, azaz több szabadságjogot jelent« (Vejkey Imre)
»Ez az egyértelmű cél, szabadon és önkéntesen.« (Pálffy István)

4. Tudatos döntésre ösztönzés

»a választópolgár gondolkodjon el a döntése meghozatala előtt (...) azzal az előnnyel is jár, hogy tudatos cselekvésre, ezáltal tudatos döntésre ösztönöz. Az ország sorsa iránt érzett felelősségnek tehát jelen kell lennie az ilyen döntésekben« (Szakács Imre)
»A 2010-es választásokon 51 700 szavazat körüli volt az érvénytelen, ami ha esetleg tudatosabb, ha pontosabb felkészülést és időt igényel az, hogy valaki elmegy szavazni és azzal a maga által megszerzett joggal él, akkor a szavazat leadása tudatosabb lehet és kevesebb lehet az érvénytelen szavazatok száma, növelve a legitimációt.« (Pálffy István)

5. Rossz a népesség-nyilvántartó rendszer

»a feliratkozás az az intézményrendszer, ami az új helyzetben, figyelembe véve az Alkotmánybíróság korábbi határozatait, lehetővé teszi azt, hogy Magyarországon mindenki tudjon élni a választás jogával, akit ez megillet; azok is, akik egyébként a népesség-nyilvántartó rendszerében nem elérhetők, vagy nem tudjuk a népesség-nyilvántartó rendszerét alkalmassá tenni arra, hogy a választási részvételt minél szélesebb körben biztosítsuk.« (Kósa Lajos)
»a központi nyilvántartás - bizony-bizony emlékezzünk rá - halottaknak is kiküldte a kopogtatócédulát. Nem emlékszünk rá? Akkor rövid a memória. De érdekes, hogy halottaknak kiküldeni nem fordulhat elő, ha maga regisztráltatja magát az ember a szavazókörzetben, mert a halottak nem mennek el regisztráltatni magukat - ilyen egyszerű ez az egész dolog.« (Wittner Mária)
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2012. október 15. 11:15
" bukta 2012. október 15. 08:52 "Ha nem veszitjük el a világháborút, a komcsik a büdös életbe nem rúgnak itt labdába." Ebben egyetértek. Bár úgy lett volna!" Mi nagyon messze voltunk attól, hogy elveszítsük vagy megnyerjük a világháborút. Nekünk az olyan volt mint a japánoknak a cunami. De például a lengylek, románok, csehet stb. "megnyerték" a világháborút és erősen labdába rugta ott is a kommunisták. Közel voltak a cunamihoz.
pikkpakk
2012. október 15. 08:44
Állampolgári jog az,hogy élhetek a választási jogommal... A regisztráció ennek a tudatos megnyirbálása... Na ilyen a fityesz demokrácia 2012-ben... Az meg mindennek a teteje ,hogy a külföldön született (Románia,Szlovákia stb.) magyarok szavazhatnak a magyar választásokon...
bukta
2012. október 15. 08:31
"A 2010-es választásokon 51 700 szavazat körüli volt az érvénytelen, ami ha esetleg tudatosabb, ha pontosabb felkészülést és időt igényel az, hogy valaki elmegy szavazni és azzal a maga által megszerzett joggal él, akkor a szavazat leadása tudatosabb lehet és kevesebb lehet az érvénytelen szavazatok száma, növelve a legitimációt." Nyilván vannak, akik képtelenek eltalálni a karikát az iksszel, de ne áltasd magad, ezeknek az érvénytelen szavazatoknak a 90%-a azt jelenti, hogy egyiket se ezekből a tetves bandákból!
bohocugyi allamtitkar
2012. október 14. 21:59
meg kell dolgozni torok elvtars a jovoheti vidi meccs paholybol valo nezesre? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!