Hol vannak a konzervatívok?

2012. október 22. 11:07

Érdemes végiggondolni, hogy kik hiányoznak a fideszes történelmi hivatkozásokból, az eredetmítoszaik ködképeiből. Kossuth Lajostól Deákon át az Eötvösökig vagy részben Bethlenig, Telekiig…

2012. október 22. 11:07
Pálfy G. István
Népszabadság

„Kétségtelen, hogy a Fidesz nehéz helyzetbe hozza az erről ítélkezőket, köztük a politikusokat és a politológusokat is azzal, hogy egy sosemvolt formációt erőltet a magyar társadalomra: a feudál-államkapitalista személyi monopolizmust. (Vagy talán ennél is cifrábbat.) Ettől azonban nem lesz jobboldalivá. Az oldalbeosztás, a bal és a jobb fogalma itt egyszerűen hasznavehetetlenné válik. Pontatlan az a társadalomkép, amely hitelesnek fogadja el a Fidesz önmagáról évek óta tervezgetett és hirdetett képét.

Az önminősítésen kívül vajmi kevés jel utal arra a keresztény, konzervatív és nemzeti liberális szellemi-politikai hagyományra, amely a reformkor óta a magyar történelemalakításnak és a konszolidált jobboldalnak is az egyik fő meghatározója. Itt most egy igen hatásos kommunikációs mutatvány zajlik, amely a kereszténység és a konzervativizmus szókészletét használja, de meglehet, csupán azért, hogy ne legyen könnyen felismerhető a valóságos tartalom.

Érdemes végiggondolni, hogy kik hiányoznak a fideszes történelmi hivatkozásokból, az eredetmítoszaik ködképeiből. Kossuth Lajostól Deákon át az Eötvösökig vagy részben Bethlenig, Telekiig… Más közelítésben hiányzik a radikális Petőfi, a walesi bárdos Arany, a huszadik századba alapgondolatokat hozó Ady, a népi óriás Móricz, az édes hazát megéneklő József Attila, a konzervatív értékrendbe nagyon beleillő Radnóti, a modellteremtő Bartók, a rendíthetetlen Kodály… És hiányzik Illyés is, Németh László…

Ebben a névsorban ki konzervatívabb, ki liberálisabb, ki radikálisabb, ki balosabb, ki jobbosabb, de mindenki népének szolgálója, a magyarság és az európaiság összekapcsolója, a szabadság, a demokrácia előhírnöke és megtestesítője. Talán épp ezért maradnak le a most már turulos önfényezések tablóiról. Már csak ezekért az értékszemléleti hiányokért sem volna szabad betagolni a Fideszt egy egyenes vonalú magyar történelmi hagyományba. Ami unortodox, az unortodox ebből a szempontból is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2012. október 23. 09:20
Pálffy.G! Nem szégylled magad , mit kaptál ezektől amikor a Híradó főszerkesztője voltál, és most nyalod a seggüket?Meg vagy hibbanva?Vagy nincs pénzed? Már a 168 órában is megjelentél, megáll az eszem.
doparoma
2012. október 22. 21:13
pálfy g.-re nem volt jellemző az orbán körüli sündörgés, következetesen mdf-es volt antalltól dávid ibolyáig. a 2010es választásoknál aki elvek nélkül a zsíros fazék mellé akart kerülni, az orbánnál talpalt (pl. pálfy istván ugye, g nélkül).
beflower
2012. október 22. 20:53
Na ezért nem jut semmire Magyarország! Ki A f...zt érdekel ma, hogy a felsorolt személyeknek milyen mai szemmel látható politikai meggyőződésük volt? Mire jó ez? FIGYELEM elterelésre, semmi másra! Rágjátok csak a gittet, ki tudja meddig lesz!Szabadon: Vigyázó szemetek ne a multra a jelenre vessétek, mert nem lesz jövő! Tisztelettel Bajorországból Beflower.
Öreg
2012. október 22. 20:27
Ha Pálfy G. ilyen elmélkedésekkel jelentkezik, a még meglévő/?/ pozitív emlékeket lerombolja. Emlékszik még valaki a ballib hamisítás elleni vitáira? Akkor még igaza volt! Most meg sértett emberként okosnak akar látszani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!