Matolcsy csomagja: csak a lényegről nem beszél senki

2012. október 07. 10:56

Az állami kiadások rendszerszerű csökkentéséről sem a kormány, sem az ellenzék, sem a szakszervezetek nem beszélnek.

2012. október 07. 10:56
Nehéz-Posony Márton
kapitalizmus.hvg.hu

Matolcsy György pénteken bejelentett költségvetési megszorító csomagja újabb toldozgatás-foldozgatás csak, miközben a lényegről, az állami kiadások rendszerszerű csökkentéséről sem a kormány, sem az ellenzék, sem a szakszervezetek nem beszélnek. (...)

Na de itt van például a járulékplafon eltörlése, meg az ATM-ekből történő készpénzkivét megadóztatása, s mind közül a legszebb: a Magyar Államkincstárnál az állami szervek pénzforgalma után az államnak fizetendő adó. Ez a közgazdasági csoda minden másnál ékesebben bizonyítja, hogy ezek az intézkedések semmi mást nem szolgálnak, mint megúszni a költségvetés elkötelezettségeinek érdemi felülvizsgálatát, ez ugyanis komolyabb szellemi tevékenységet kívánna, továbbá annak beismerését, hogy hazugság volt az ilyen próbálkozások elleni hisztériakeltés során annak hangoztatása, hogy nem kell megszorítás, mert az államnak mindenre van pénze.

Az államnak arra van pénze, amire mi összeadjuk. Magától értetődő lenne tehát, ha mindannyian arra bíznánk a kasszakulcsot, aki a leghatékonyabban tud gazdálkodni a pénzünkkel.

A csomaggal kapcsolatban olyan bírálat, amely azt fogalmazta volna meg például, hogy állami juttatást (ingyenes egészségügyet, oktatást, családi adókedvezményt, stb.) csak olyan kapjon, aki arra rászorul, egyelőre ellenzéki részről sem hangzott el. Az eddig különböző kormányok által követett gazdaságpolitika (egy fenntarthatatlan elosztási rendszer fenntartása) tehát nem a »kormány« elhibázott gazdaságpolitikája, hanem mindannyiunké, akik elhisszük, hogy boldogulásunkat az államtól kell várnunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tündér_Lala
2012. október 07. 18:25
Nehogy már bedőljenek ennek az szdsz-es ócska dumának. Miloka pontos és egyet értek.
kgy
2012. október 07. 12:59
Éljen a kapitalilalilalizmus, meg minden! Eljenek a tőkések, mert az olyan jó nekik! Eljen, éljen! A nyugdijasok, kismamák, ci.g.ányok meg a többi kisebbség, mint politikusok, balettáncosok, költők és kőfaragók is mind éljenek! Éljen, éljen! Marci, te meg már felnőhetnél, de igazán!
luga
2012. október 07. 11:59
Aztán, tessék mondani, ki dönti el, hogy ki a rászoruló, és ki nem? A szegény "nem rászorultak" mehetnek a hátrányos megkülönböztetés miatt Strassbourgba?
laci0011
2012. október 07. 11:48
Meddig lehet még ez a számolni sem tudó szimpliciti,orbán jobbkeze?A selejt bosszúja ez a mókus,annyira abszurd mint a fityusz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!