Orbáni fából vaskarika

2012. október 12. 14:51

Ha a kormányzat valódi célja a kisfogyasztók védelme és a rezsiköltségek szinten tartása lenne, annak volna sokkal kézenfekvőbb [...] és legfőképpen sokkal olcsóbb megoldása.

2012. október 12. 14:51
Leideni Hauer Pál
Haza és Haladás

„Kiváló formaérzékkel az IMF-tárgyalások megkezdésének idejére időzítette Orbán Viktor a váratlan bejelentést a közszolgáltatások jövőbeni nonprofit alapokra helyezésének szándékáról. Önmagában a tény, hogy a piacgazdaság egyik alapelvének felrúgását jelentő lépés bejelentése éppen a több mint fél éve húzódó tárgyalások megkezdésének idején történt, eléggé világos üzenetet küld azok felé, akik éppen az Európában és a fejlett világban megszokott, mondhatni ortodox elvek legalább nagyjábóli betartását hivatottak ellenőrizni a várt, sőt áhított hitelcsomag fejében. A gyanút, miszerint a nonprofit ígérete egy tulajdoni újrarendezés szándékát hivatott igazolni, erősítik az augusztus végén elhangzott további részletek, melyek szerint legalább a vezetékes energiahordozók szállítása és elosztása terén meg kell valósítani a profit nélküliség elvét – úgymond a fogyasztók védelmében, a rezsiköltségek féken tartása céljából. (...)

Játsszunk el mégis egy pillanatra a némi eufémizmussal bizarrnak minősíthető gondolattal, hogy a nonprofit elv, mint finanszírozási modell működtetné a közszolgáltatásokat. Mi is történne? A gázelosztó, áram hálózati és egyéb társaságok minden bizonnyal az egekbe hajtanák működési költségeiket, innentől kezdve semmilyen belső kényszer, hajtóerő nem késztetné ezeket a cégeket, hogy hatékonyabban működjenek. Ha ugyanis profitról eleve nem lehet szó, a társaságok nem lesznek érdekeltek abban, hogy a hatékony működés révén – a szabályozási rendszer szabta kereteken belül – növeljék a nyereséget. Az egyszerű közgazdasági levezetés eredménye: a nonprofit elv érvényesítése romló hatékonysággal, pazarló, fegyelmezetlen működéssel, végső soron pedig előbb utóbb áremeléssel fog járni. Tényleg ezt akarjuk?

Mielőtt végképp a valós jelentőségénél nagyobb szerepet tulajdonítanánk a kérdésnek, fontos a felvetés még egy, tágabb összefüggését is megvizsgálnunk. Felmerül ugyanis, hogy bár a gazdasági és üzleti racionalitás ellene szól, egy gondoskodó állam cselekvési pályáján nem lenne-e helye mégis a nonprofit elvnek, nem lehet–e, hogy a kormány a válság miatt sújtott családokat ezzel is védeni szeretné? Nos, ismerve és naponta tapasztalva a kormányzat államfelfogásának megnyilvánulásait, biztosak lehetünk abban, hogy nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemhivo
2012. október 13. 10:20
...a tankönyvterjesztés államosítása után a "nyertes" cég rögtön bejelentette milliárdos fejlesztési igényét a "gazda állam" felé ..."informatikai fejlesztések" ürügyén... ...ennyit az "óccsó állam" nevű képzavarról...
Charlie Chan
2012. október 12. 22:43
Ha annyira tudják, hogy kéne elérni, hogy a közüzemi díjak ne emelkedjenek, miért nyomták fel több mint 400%-kal 2002 és 2010 között? Annyira hitelesek, Flash Gordonjuk.
Öreg
2012. október 12. 20:29
Ez a "Haza és haladás" is elmehet a fenébe. Eddig nyereségorientált volt az ellátás és így emelkedtek drasztikus magasságokba az árak. A verseny inkább növelte, mint csökkentette az árakat, mert a versengőknek a politikát is fizetni kellett! Ugye ismerős, amit egy miniszterelnök mondott: az SZDSZ-t körbelengi a korrupció. Azt az SZDSZ-t, amelyik a korlátlan verseny híve volt!
USsange
2012. október 12. 18:57
Na, bajnai tacskói már ugatnak. Mikor jön a "nagyember", akitől még a Fidesz is retteg? :)))))) Jaja, a libatolvaj milliárdos, aki többek között elvette a 13. havi fizukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!