Kvittek legyünk!

2012. október 16. 07:19

Kívánatos lenne, hogy a földtörvényt kétharmados jogszabállyá tegyék, az ördög ugyanis nem alszik.

2012. október 16. 07:19
Csákó Attila
Magyar Hírlap

„Most még önként jelentkezhetnek a zsebszerződések érintettjei, jövő júliustól azonban kattan a karperec, s egytől öt évig terjedő pihenés vár rájuk. Azt is remélem, hogy ez esetben a külföldiek cellatársa az a magyar gazda lesz, aki partner volt a föld átjátszásában. Végük lesz az olyan »üzleteknek« is, amelyekben hektáronként évi tíz forintért lehet bérelni ezerhektárnyi területeket az államtól, csaknem száz évre.

A magyar agrárium megerősítése a globálisan növekvő élelmiszerárak és a kereslet közepette Magyarország elemi érdeke. Az itt megtermelt kiváló minőségű áru nemcsak a hazai piacot láthatja el, hanem külföldre is jutna belőle bőven. Másfelől erős mezőgazdaság szükséges ahhoz, hogy a magyar kistelepülések ne szellemfalvak legyenek, ahová csak temetni járnak vissza a fiatalok, hanem szélesebb rétegek számára is perspektívát jelentsen a gazdálkodás. A magyar gazdák átlagéletkora 56 év, sürgős fiatalításra lenne szükség! Amúgy melyik szülő ne szeretné, ha a gyermeke a közeli földön tekerné a traktor kormánykerekét, s nem a liverpooli kikötőben pakolná dokkmunkásként a kínai dömpingárut?

Kívánatos lenne, hogy a földtörvényt kétharmados jogszabállyá tegyék, az ördög ugyanis nem alszik. Ha a magyar parlamentben netán megint helyet kap a nyugati érdekek képviselete, jó lenne tudni, be van betonozva a nemzeti érdek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Polgár
2012. október 16. 11:16
Az öcsémnek van 57 hektár magas aranykorona értékű földje. Évente 12-13 milla uniós támogatást kap - még akkor is, ha nem termel semmit, de műveli, mert még az is hoz pár millát. Az idén 25 hektár kukorica a nullával volt egyenlő - most szántja be szőröstől-bőröstül. A leszerződött kukoricát behozza Ukrajnából fél áron. Így van ez!
bigyomail
2012. október 16. 10:03
Az egész cikk arról szól, hogy mennyire fontos magyar mezőgazdaság megerősítése. Ez így is van. Ehhez azonban nemhogy a tervezett földtörvényt nem szabad 2/3-os törvénybe foglalni, hanem bevezetni sem kellene, hanem épp az ellenkezőjét tenni. Ugyanis az erős és versenyképes mezőgazdasághoz nagybirtokok és tőkeerős befektetők kellenének.
Polgár
2012. október 16. 09:29
A Fidesz és tányérnyaló média rabszolgái azt a látszatot keltik, hogy a külföldiek nem vásárolhatnak földet, Vásárolhatnak, mert az unióban a töke szabad áramlása köbe vésett szabály. Én is vásárolhatok az unió országaiban. A mezőgazdaságban a profit egyenlő az uniós támogatással. Az uniós támogatásokért megy a harc (hektáronként 200 euró) Orbán és tsi. most óriási pávatáncot járnak a magyar pusztán, megpróbálják eljátszani a magyar földet minden áron megvédő hős magyar parasztot. Ha a külföldiek nem vehetnének földet, akkor még ötven évet kellene várni, míg kialakul egy olyan földbirtokos réteg aki tud világszínvonalon termelni. Arra várhatunk, hogy a hatalmas félig lumpen lecsúszott városi panel-proli réteg megy falura termelni mangalicát, kinyitja tyúkólakat és elkezd szántani-vetni a ötven éves Zetorokkal. A GDP 8,5% át adja a mezőgazdaság, és a munkaképes lakosság 5%-a dolgozik benne. Akkor most miről beszélünk?
tarackos
2012. október 16. 09:17
"Kívánatos lenne, hogy a földtörvényt kétharmados jogszabállyá tegyék, az ördög ugyanis nem alszik." Teljesen mindegy! Vagy minden sarkalatos baltástörvény egyszerre megy a péróba vagy nem oszt nem szoroz ha egyel több marad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!