Élhetetlen

2012. október 26. 08:28

Ha az ellenzéknek nem lesz rövid időn belül világos terve arra, hogy ezt az átkozott állapotot miképpen lehetne megszüntetni, akkor kár kormányt váltani.

2012. október 26. 08:28
Andrassew Iván
Népszava

Szembe kellene nézni azzal, hogy Magyarország népe az elmúlt száz esztendőben soha nem volt képes olyan állapotokat teremteni, amikor a lakosság túlságosan jelentős része ne vágyott volna elmenni innen. A magyar olyan nép, amelyik hiába teremti magát újra és újra, folyamatosan fogy. (Most már akkor is fogynánk, ha nem menne el innen senki.) Nem csak arról van szó, hogy bizonyos periódusokban kifejezetten éheznek az emberek, hanem arról is, hogy még a jó időszakokban is rosszul érzik magukat azok, akik többre vágynak, mint ami itt elérhető.

Ráadásul nem csak azzal kell szembenéznünk, hogy egy évszázad alatt elment vagy elmenekült innen legalább hárommillió ember, hanem azzal is, hogy a halálba küldtünk legalább egymilliót. Mégsem elég a termés, a termék, a lehetőség. Pedig föld van, az oktatás és a kultúra időnként világszínvonalú, tele vagyunk szorgalmas és okos emberekkel. Hogy aztán ennek a rémisztő jelenségnek mi az oka, azt jó lenne kideríteni és megbeszélni.

Orbánnak volt lehetősége, eljátszotta, így aztán mindegy, mit mond. De ha az ellenzéknek nem lesz rövid időn belül világos terve arra, hogy ezt az átkozott állapotot miképpen lehetne megszüntetni, akkor kár kormányt váltani, kár rezsimet váltani, és kár visszaállítani a köztársaságot. Egy élhetetlen országban persze jobb, ha demokrácia van, de az is minek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. október 26. 12:54
A balliberális ellenzéknek tényleg nincs más programja, mint Orbánt leváltani.Ványka hiába biztatja őket, csak azt akarják elérni, ami még vihető, ahhoz újra hozzá lehessen férni!
füst
2012. október 26. 12:38
Az ellenzéknek világos terve van a jövőt illetően. Miről beszélsz? - Először is meg kell menteni a médiapluralitást, azaz a Népszava,Népszabadság, 168 óra, Klubrádió állami támogatást kell kapjon, az Amerikai Népszava pedig a magyar (érted? magyar) kultúra külhoni népszerűsítéséért komolyabb pénzadományt érdemel. A kitartó szabad médiamunkásokat pedig a kiesett 4 év elmaradt jövedelméért is kárpótolni kell. - A következő lépés, a gazdasági hitelesség visszaszerzése, azaz a szja-t emelni kell, be kell vezetni a vagyonadót, viszont kivezetni a válságadókat. Gyermekek adókedvezményét megszüntetni. - A harmadik lépés, hogy a szociális támogatásokat igazságos módon a legrászorultabbakra kell korlátozni és gyermekenként kell kifizetni minden családnak a minimálbér összegét, de csak akkor, ha a család halmozottan hátrányos helyzetű és mszp-s szavazó. - Meg kell teremteni a felsőoktatás nyitottságát, azaz a kommunikáció-gömbvillámszakos hallgatók ingyenes keretszámát fel kell vinni 100 ezerre. - Az oktatásból ki kell venni a magyarkodó frázisokat és az egységesülő, internacionalista (millás túlsúly esetén globalista) kitételekkel kell helyettesíteni. - Ja, és a legfontosabb. HITELT KELL felvenni, aminek törlesztése 2020 előtt ne kezdődjön meg.
Robin
2012. október 26. 11:47
"De ha az ellenzéknek nem lesz rövid időn belül világos terve arra, hogy ezt az átkozott állapotot miképpen lehetne megszüntetni, akkor kár kormányt váltani, kár rezsimet váltani, és kár visszaállítani a köztársaságot. Egy élhetetlen országban persze jobb, ha demokrácia van, de az is minek.” Sajnos igaz amit ír, de ez a hiszti az ellenzékkel csak spétreflex.. hiszen kedden tökélték el az ellenzéki összefogást, amiről pénteken kezdenek tárgyalni: "a közös mozgalmat alapító három szervezet, a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás csak pénteken kezdi kidolgozni azt az elvi kódexet, ami alapján egyáltalán tárgyalnának a csatlakozni kívánó pártokkal és szervezetekkel."
oskar
2012. október 26. 11:47
"Orbánnak volt lehetősége, eljátszotta, így aztán mindegy, mit mond." Illene tudni egy újságírónak, hogy egy társadalomba, gazdaságba történt beavatkozás eredménye nem két év. Talán egy választási ciklus is kevés. Bajnai nem lesz miniszterelnök jelölt ha tegnap igazat mondott Kálmán Olgának!!!! Ugyanis nincs és nem is lesz olyan alternatív program amelyben az a társulat egyetért. Ma Magyarországon a nagy adósság miatt (amit a szocik csináltak) sok mindenre nem jut amit követelnek! A hiányt 3% alatt lehet tartani! Nincs komoly értékű vagyon amit el lehetne adni. (na jó el lehet adni földjeinket de az rosszab lenne a gyarmatnál) Ha a jelenlegi költségvetési kiadásainkat növelni, esetleg csak fenntartani akarjuk akkor bizony szükség van a bevétel növelésére. Megszorítás nem jó, mert a lakosság nem terhelhető-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!